Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε απόψε ότι η χώρα είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει την παραλλαγή Όμικρον, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος «πανικού», τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς και ανακοίνωσε την αγορά 500 εκατ. rapid test τα οποία θα μοιραστούν δωρεάν στους Αμερικανούς που το επιθυμούν, από τον Ιανουάριο.
«Θα πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε για την Όμικρον, όχι να πανικοβαλλόμαστε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters προσθέτοντας: «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι». Σημείωσε επίσης ότι είναι εφικτό να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι το λύκειο.
Σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας, ο Μπάιντεν παρατήρησε ότι υπάρχουν «τρεις μεγάλες διαφορές»: τα εμβόλια, η αφθονία ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά και η συσσωρευμένη γνώση για τον ιό αυτόν.
Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τον εμβολιασμό, προειδοποιώντας τους ανεμβολίαστους ότι θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους. «Αν δεν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, έχετε λόγους να ανησυχείτε», είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο, όπου ανακοίνωσε το σχέδιό του για την αγορά των 500 εκατομμυρίων rapid test. Οι πολίτες θα μπορούν να τα παραγγείλουν δωρεάν μέσω του διαδικτύου, από τον Ιανουάριο, και να τα παραλάβουν στο σπίτι τους.
Η παραλλαγή Όμικρον, σημείωσε, εξαπλώνεται γρηγορότερα απ’ όσο θα πίστευε κανείς. Οι εμβολιασμένοι που θα προσβληθούν από την Covid-19 μπορεί να ασθενήσουν αλλά είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και θα έπρεπε να αισθάνονται άνετα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και τις διακοπές τους όπως είχαν σχεδιάσει, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε πολλές αφρικανικές χώρες, ο Μπάιντεν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αρθούν και θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους συμβούλους του τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν απαγορεύονται οι αφίξεις στις ΗΠΑ για όσους ταξιδεύουν από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.
Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να ανοίξει και άλλα εξεταστικά κέντρα, αρχής γενομένης από τη Νέα Υόρκη, πριν από τα Χριστούγεννα. Έξι από τις διαθέσιμες «Ομάδες Αντιμετώπισης του Κύματος» θα σταλούν στο Μίσιγκαν, την Ιντιάνα, το Γουισκόνσιν, την Αριζόνα, το Νιου Χαμσάιρ και το Βερμόντ, ενώ 1.000 στρατιωτικοί γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλο ιατρικό προσωπικό θα ενισχύσει τα νοσοκομεία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (FEMA) θα διαθέσει επίσης προσωπικό και περισσότερες κλίνες στα νοσοκομεία, με δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτήν την εβδομάδα θα στείλει 30 μέλη παραϊατρικού προσωπικού στο Νιου Χαμσάιρ, άλλα τόσα στο Βερμόντ και 20 στην Αριζόνα, ενώ θα αναπτύξει 30 ασθενοφόρα στη Νέα Υόρκη και 8 στο Μέιν.
Η FEMA θα φτιάξει επίσης νέα κέντρα εμβολιασμού, όπως μια κινητή μονάδα στην Ουάσινγκτον και τέσσερις νέες κινητές μονάδες στο Νέο Μεξικό, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να φτάσει σε εκείνους τους πολίτες (ένας στους τέσσερις ενήλικους) που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Εκατοντάδες εμβολιαστές θα σταλούν σε 12 Πολιτείες, εδάφη και περιοχές φυλών.
Το υπουργείο Υγείας αναμένεται επίσης ότι θα αλλάξει τους κανονισμούς ώστε να επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς και ειδικευόμενους γιατρούς να χορηγούν εμβόλια σε άλλες Πολιτείες από αυτές όπου εργάζονται.