Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για εκεχειρία - Ξεκινά στις 04:00 π.μ.
(AP Photo/Susan Walsh)
(AP Photo/Susan Walsh)

Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για εκεχειρία - Ξεκινά στις 04:00 π.μ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ότι οι κυβερνήσεις Ισραήλ και Λιβάνου αποδέχθηκαν μια πρόταση για τον «τερματισμό της καταστροφικής σύγκρουσης μεταξύ τους».

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «καλή είδηση» μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων την Τρίτη, ενώ ανακοίνωσε πως η εκεχειρία ξεκινά την Τετάρτη στις 04:00 π.μ. (τοπική ώρα Λιβάνου).

«Αυτό σχεδιάζεται ως μια μόνιμη διακοπή των εχθροπραξιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ό,τι απέμεινε από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτρέπεται να απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

Στα επόμενα 60 ημέρες, ο λιβανέζικος στρατός και οι δυνάμεις κρατικής ασφάλειας θα αναπτυχθούν και θα ελέγξουν τη δική τους περιοχή», όπως είπε.

«Το Ισραήλ θα αποσύρει επίσης σταδιακά τις υπόλοιπες δυνάμεις του μέσα στα επόμενα 60 ημέρες, για να μπορέσουν οι πολίτες και από τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις κοινότητές τους και να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους.

Οι ΗΠΑ, με την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας και των συμμάχων, θα συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, εάν η Χεζμπολάχ ή οποιοσδήποτε άλλος παραβιάσει τη συμφωνία και αποτελέσει άμεση απειλή για το Ισραήλ, τότε το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η συμφωνία «προαναγγέλλει μια νέα αρχή για τον Λίβανο» και βοηθά το έθνος να διατηρήσει την κυριαρχία του, δήλωσε ο Μπάιντεν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στο νότιο Λίβανο.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι ο λαός της Γάζας «αξίζει επίσης να τερματιστούν οι μάχες και ο εκτοπισμός», καθώς οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στο πολιορκημένο αυτό έδαφος.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος αποδεχόμενοι μια πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης «μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση της θετικής ατζέντας» της προεδρίας του, η οποία οραματίζεται ότι η Μέση Ανατολή θα είναι «ειρηνική και ευημερούσα και ολοκληρωμένη πέρα από τα σύνορα».

«Ένα μέλλον όπου οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το δικό τους κράτος - ένα κράτος που θα εκπληρώνει τις νόμιμες προσδοκίες του λαού του - και ένα κράτος που δεν θα μπορεί να απειλεί το Ισραήλ ή να υποθάλπει τρομοκρατικές ομάδες με την υποστήριξη του Ιράν. Ένα μέλλον όπου οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι απολαμβάνουν ίσα μέτρα ασφάλειας, ευημερίας και ναι, αξιοπρέπειας», δήλωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την προσφυγική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, πάνω από 70.000 Ισραηλινοί έχουν αναγκαστεί να ζουν ως πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, βλέποντας αβοήθητοι τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, τις κοινότητές τους να βομβαρδίζονται και να καταστρέφονται. Και πάνω από 300.000 Λιβανέζοι έχουν επίσης αναγκαστεί να ζήσουν ως πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Συνολικά, αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας νέας πρωτοβουλίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Τώρα η Χαμάς έχει μια επιλογή που πρέπει να κάνει. Η μόνη διέξοδος είναι να απελευθερώσει τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών πολιτών, που εξακολουθεί να κρατά και, στην πορεία, να μπει τέλος στις εχθροπραξίες, κάτι που θα καταστήσει εφικτή την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Μπάιντεν.

«Τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια, (σε συνεργασία) με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους, για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Με την απελευθέρωση των ομήρων και το τέλος του πολέμου χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία (σ.σ. του παλαιστινιακού θύλακα), είναι εφικτό να συμβεί», συμπλήρωσε.