Μπάιντεν: Ο Πούτιν έκανε λάθος, δεν θα νικήσει ποτέ (vids)
AP
AP

Μπάιντεν: Ο Πούτιν έκανε λάθος, δεν θα νικήσει ποτέ (vids)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο στέκεται ισχυρό ένα χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποτιμά την Ουκρανία, ωστόσο διαμήνυσε ότι δεν θα νικήσει ποτέ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους θα ανακοινώσουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ναι, θα υπερασπιζόμασταν την κυριαρχία και το κάναμε.... ναι, θα υπερασπιζόμασταν τη δημοκρατία και το κάναμε», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προς την Ουκρανία.

Ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μόλις είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία, συγκέντρωσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Πολωνία την Τρίτη, διακηρύσσοντας την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Κίεβο και τη δέσμευσή του να ενισχύσει την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας.

«Πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος ετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου», δήλωσε ο Μπάιντεν στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας. «Πλέον, μπορώ να το πω: Το Κίεβο στέκεται ισχυρό, το Κίεβο στέκεται υπερήφανο, στέκεται ψηλά και, το σημαντικότερο, στέκεται ελεύθερο».

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε το ταξίδι του για να συγκεντρώσει υποστήριξη για την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο του χωρίς να διαφαίνεται τέλος, την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε σημαντική ομιλία που «τινάζει στον αέρα» τις πυρηνικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον.

«Ο Πούτιν έκανε λάθος»

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενίσχυσης της υποστήριξης της Δύσης προς το Κίεβο.

Η συνάντηση ήρθε μετά το ξαφνικό ταξίδι του τη Δευτέρα στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί ταξίδι σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος να ελέγχουν την περιοχή.

«Όταν ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε τα άρματα μάχης του να εισέλθουν στην Ουκρανία, νόμιζε ότι εμείς θα υποχωρούσαμε», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Έκανε λάθος».

«Ακλόνητη» η δέσμευση στη συμμαχία

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το επόμενο έτος, καθώς η αμυντική συμμαχία συμπληρώνει 75 χρόνια.

«Ας μην υπάρχει αμφιβολία, η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ και στο άρθρο 5 είναι ακλόνητη», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο δόγμα του ΝΑΤΟ ότι η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα. «Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ το γνωρίζει. Και η Ρωσία το γνωρίζει επίσης: μια επίθεση εναντίον ενός είναι μια επίθεση εναντίον όλων».

Η έκκληση της Πολωνίας

Ο Ντούντα δήλωσε ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ να διατηρήσουν την ασφάλεια στην Ευρώπη και χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο ως «απίστευτη χειρονομία».

Η Πολωνία έχει τα μακρύτερα σύνορα του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και αποτέλεσε την κύρια οδό εισόδου για όπλα και εξόδου για πρόσφυγες. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την ασφάλεια της Πολωνίας, καθώς και την αύξηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εκεί.

«Καλώ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, τα κράτη του ΝΑΤΟ, να δείξουν αλληλεγγύη στην Ουκρανία, να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ώστε να έχουν κάτι για να πολεμήσουν», δήλωσε ο Ντούντα. «Μην φοβηθείτε να παράσχετε αυτή την υποστήριξη».

Η Πολωνία βρισκόταν υπό κομμουνιστική κυριαρχία για τέσσερις δεκαετίες μέχρι το 1989 και ήταν μέλος της υπό την ηγεσία της Μόσχας συμμαχίας ασφαλείας του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Σήμερα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η συνθήκη για τα πυρηνικά

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την Αθήνα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, χαρακτήρισε την αναστολή του ρόλου του Πούτιν στη συνθήκη για τα πυρηνικά «βαθιά ατυχή και ανεύθυνη».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι καθιστά τον κόσμο πιο επικίνδυνο και κάλεσε τον Πούτιν να το ξανασκεφτεί.

Η συνθήκη που υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι χώρες.

Λήγει το 2026 και επιτρέπει σε κάθε χώρα να ελέγχει το πυρηνικό οπλοστάσιο της άλλης, αν και οι εντάσεις για την Ουκρανία είχαν ήδη οδηγήσει στη διακοπή των επιθεωρήσεων.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε, χωρίς να παραθέσει στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουάσινγκτον εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπάσουν το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές. « ... Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν δοκιμές, τότε θα το κάνουμε και εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί», δήλωσε ο Πούτιν.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο καιρό μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Γαλλία και Βρετανία καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συνθήκη για τα πυρηνικά

Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν