Μπάιντεν στο Κίεβο, ΥΠΕΞ Κίνας στη Μόσχα: Το δίπολο ανασυντάσσεται
shutterstock
shutterstock

Μπάιντεν στο Κίεβο, ΥΠΕΞ Κίνας στη Μόσχα: Το δίπολο ανασυντάσσεται

Η εβδομάδα της επετείου του ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εγκαινιάζεται με δύο επισκέψεις υψηλού συμβολισμού σε Κίεβο και Μόσχα από τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας αντίστοιχα, που περιχαρακώνουν τα δύο παγκόσμια στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί με φόντο τον μεγαλύτερο πόλεμο στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κίνα και τη Ρωσία ως τις δύο μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλειά τους. Η Κίνα θεωρείται από την Ουάσινγκτον ως ο σοβαρότερος μακροπρόθεσμος «στρατηγικός ανταγωνιστής» και η Ρωσία ως «οξεία απειλή».

Ο Πούτιν και ο Σι μοιράζονται την ίδια κοσμοθεωρία, σύμφωνα με την οποία η Δύση είναι σε παρακμή, ενώ η Κίνα αμφισβητεί την υπεροχή των ΗΠΑ σε όλα, από την τεχνολογία μέχρι την κατασκοπεία και τη στρατιωτική ισχύ.

Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει την επιχείρηση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας ή να την αποκαλέσει «εισβολή» σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, το οποίο περιγράφει τον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που αποσκοπεί στην προστασία της ασφάλειας της ίδιας της Ρωσίας.

Υπό απόλυτη μυστικότητα, ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα υπό τον ήχο σειρήνων για επικείμενη ρωσική επίθεση και περπάτησε στο κέντρο της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέλνοντας μήνυμα απόλυτης στήριξης. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο ήταν «πρωτοφανής στη σύγχρονη εποχή», επειδή ήταν η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε «την πρωτεύουσα της χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο, όπου ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ελέγχει τις κρίσιμες υποδομές».

«Αυτή», λένε αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, «είναι η διαφορά μεταξύ αυτού του ταξιδιού και των προηγούμενων προεδρικών επισκέψεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ». Σε αυτές τις χώρες υπήρχε μαζική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, αλλά στην Ουκρανία δεν υπάρχει καμία, και ελάχιστη διπλωματική παρουσία επίσης.

O Αμερικανός πρόεδρος κατά την «ιστορική επίσκεψή του» υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια και έδωσε στην Ουκρανία την διαβεβαίωση ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην ρωσική εισβολή.

«Θα ανακοινώσω την αποστολή επιπλέον σημαντικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεροπορικής παρακολούθησης», δήλωσε στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης Μπάιντεν στην Ουκρανία 

Το νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, θα ανακοινωθεί αύριο.

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμέσως μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης».

«Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Twitter.

«Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε κατά την διάρκεια ομιλίας, το θάρρος της Ουκρανίας στον πόλεμο και σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί έξι φορές το Κίεβο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το ήξερα ότι θα επιστρέψω», είπε.

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούσαν την ώρα που Ζελένσκι και Μπάιντεν βρίσκονταν στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ, σε πλατεία του ιστορικού κέντρου του Κιέβου όπου εκτίθενται καμένα ρωσικά τανκς.

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν συμπίπτει με την ημέρα μνήμης στην Ουκρανία των περισσότερων από 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία για την επίσκεψη του λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του. 

«Ενημερώσαμε τους Ρώσους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. 

Κινέζος ΥΠΕΞ σε Ουγγαρία και Μόσχα

Απέναντι σε αυτήν την ηχηρή υπενθύμιση της στήριξης των δυτικών δυνάμεων, η Μόσχα λαμβάνει το δικό της, με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι  να αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες. Δημόσια, η Κίνα έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ουδέτερη σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση, παρά την υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας «χωρίς όρια» με τη Ρωσία εβδομάδες πριν από την εισβολή.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει σταθερή συνεργασία με το Κρεμλίνο στο οποίο δίνει οικονομικές ανάσες σε επίπεδο εισαγωγών αγαθών ενέργειας αλλά, σύμφωνα με τις ανησυχίες που εκφράζει η Ουάσινγκτον, και με προμήθεια όπλων. 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι σε θέση να εγείρουν απαιτήσεις από την Κίνα» και ότι η «ολοκληρωμένη εταιρική σχέση συνεργασίας της Κίνας με τη Ρωσία» είναι θέμα δύο ανεξάρτητων κρατών.

«Δεν δεχόμαστε να επικρίνουν οι ΗΠΑ τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία και ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς», δήλωσε ο Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν σοβαρά τις δικές τους ενέργειες και να κάνουν περισσότερα για να ηρεμήσουν την κατάσταση, να προωθήσουν την ειρήνη και τον διάλογο, να πάψουν να επιρρίπτουν το λάθος στους άλλους και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες», αντέδρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιθέτως, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόσο μέσω του εκπροσώπου του αλλά και μέσω του ίδιου του Υπουργού κάνουν εκκλήσεις για παύση των εχθροπραξιών. 

«Η θέση της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση, η οποία είναι να ενθαρρύνει την ειρήνη και να προωθεί το διάλογο», επέμεινε ο εκπρόσωπος.«Η Κίνα και η Ουγγαρία είναι χώρες που αγαπούν την ειρήνη, επομένως, χαίρομαι που σας συναντώ ξανά», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι σε βίντεο στο Facebook κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πίτερ Σιτζάρτο στη Βουδαπέστη στον τελευταίο σταθμό του πριν την επίσκεψη στη Μόσχα. 

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που μόλις ακούσαμε (από εσάς) και να δηλώσουμε από κοινού στον κόσμο ότι η Κίνα και η Ουγγαρία ευχαρίστως συνεργάζονται με άλλες ειρηνόφιλες χώρες για να σταματήσουν οι τρέχουσες εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Βέβαια, είναι γνωστή ο αρνητισμός της Ουγγαρίας για την τήρηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κόντρα στη Ρωσία.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει εργαστεί για την οικοδόμηση στενότερων επιχειρηματικών δεσμών με την Κίνα, φιλοξένησε τον Γουάνγκ σε ιδιωτικό δείπνο την Κυριακή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο Γουάνγκ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Πεκίνου για στενότερους οικονομικούς δεσμούς. 

Η κινεζική CATL σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών αξίας 7,3 δισ. ευρώ  στην Ουγγαρία, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, καθώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο ετοιμάζεται να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. 

Συμμαχία Παγκοσμίου Πολέμου; 

Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Welt προειδοποίησε  ότι αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία στον πόλεμο, αυτό θα σημάνει παγκόσμιο πόλεμο.

«Για εμάς, είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε αυτόν τον πόλεμο. Στην πραγματικότητα, θα ήθελα να είναι με το μέρος μας», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό». 

«Βλέπω όμως μια ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μια ρεαλιστική εκτίμηση των όσων συμβαίνουν εδώ», επεσήμανε. «Διότι αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει παγκόσμιος πόλεμος και νομίζω ότι η Κίνα το γνωρίζει αυτό.