Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τρίτη την Τουρκία να ολοκληρώσει άμεσα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή της.
Ο Μπλίνκεν απέρριψε επίσης τον υπαινιγμό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, αν και είπε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο το κάνει. Μια ημέρα πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης υπαινιχθεί μια σύνδεση.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό στη Λουλέα, στη βόρεια Σουηδία, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών της συμμαχίας.
"Πιστεύουμε ότι ο χρόνος είναι τώρα και δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσουμε", δήλωσε ο Μπλίνκεν. "Η Τουρκία έχει εγείρει σημαντικές και εύλογες ανησυχίες. Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία αντιμετώπισαν αυτές τις ανησυχίες".
"Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μπορεί να γίνει, και πρέπει να γίνει και αναμένουμε να γίνει", δήλωσε.
Τα σχόλιά του έγιναν λίγες ώρες αφότου η Τουρκία κάλεσε τη Σουηδία να ασκήσει δίωξη κατά των υπευθύνων για την προβολή της σημαίας μιας παράνομης ομάδας στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Στοκχόλμη την ημέρα των τουρκικών εκλογών που παρέτειναν την εξουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, εγκαταλείποντας τις μακροχρόνιες πολιτικές στρατιωτικής μη συμπόρευσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι προσφορές για ένταξη πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας.
Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου, αλλά λέει ότι η Σουηδία φιλοξενεί μέλη μαχητικών ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες.
"Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Τούρκους ομολόγους μας για το συγκεκριμένο θέμα", δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
Η Σουηδία εκπληρώνει "το τελευταίο μέρος" ενός μνημονίου μέτρων με μια νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου, είπε.
"Κάναμε αυτό που είπαμε στους Τούρκους φίλους μας".
Η Τουρκία επεδίωξε να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού. Όμως η πώληση έχει καθυστερήσει λόγω των αντιρρήσεων του αμερικανικού Κογκρέσου για την άρνηση της Άγκυρας να δώσει το πράσινο φως για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική της για τη Συρία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει την πώληση.
Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει τα αεροσκάφη, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα με τον Τούρκο πρόεδρο, προσθέτοντας ότι του είπε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να δει να εγκρίνεται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τα σχόλια του Μπάιντεν φάνηκαν να υποστηρίζουν αυτό που πολλοί παρατηρητές είπαν ότι ήταν ένα quid pro quo μεταξύ των δύο θεμάτων. Αλλά την Τρίτη, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει τα θέματα ως συνδεδεμένα.
"Ενώ εμείς δεν συνδέουμε τα δύο ζητήματα - όταν λέω εμείς εννοώ τη διοίκηση Μπάιντεν - ορισμένα μέλη του Κογκρέσου το κάνουν", δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών σε επιστολή του Φεβρουαρίου προς τον Μπάιντεν ανέφερε ότι η αποτυχία της Τουρκίας να επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία ανέμενε ακόμη εκείνη την εποχή, θα "έθετε υπό αμφισβήτηση αυτή την επικείμενη πώληση" των F-16.
Διαβάστε ακόμα:
Εκνευρισμός στην Άγκυρα από δράση φιλοκούρδων ακτιβιστών στη Σουηδία (vid)
Ο Ερντογάν έθεσε θέμα για F-16, ο Μπάιντεν ζήτησε άρση του βέτο για Σουηδία