Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «απαράδεκτα» όσα έχει πράξει η Τουρκία αναφορικά με την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας.
Στην ακρόασή του σήμερα σε Επιτροπή της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού του, ο Μπλίνκεν είπε πως η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα εξετάσει την επίδραση των υπάρχοντων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ενάντια στην Τουρκία και έπειτα θα καθορίσει κατά πόσον χρειάζεται να παρθούν περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας.
Ο Μπλίνκεν ανέφερε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να κάνει «πιο αποτελεσματικά στοχευμένες» τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στη Βενεζουέλα που έχουν σκοπό να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο.
«Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, ξεκινώντας με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», έκρινε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει εκ νέου τις δεσμεύσεις της.
«Αλλά θα το χρησιμοποιούσαμε αυτό ως σημείο εκκίνησης, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας που θα είναι εκ νέου στην ίδια πλευρά με εμάς, για να επιδιώξουμε μια πιο ισχυρή και πιο βιώσιμη συμφωνία», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία, που κλήθηκε να επικυρώσει τον διορισμό του.
«Ο χρόνος που θα χρειαζόταν το Ιράν για να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα όπλο -- έχει μειωθεί από έναν και πλέον χρόνο που ήταν βάσει της συμφωνίας JCPOA, σε περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες, με βάση τουλάχιστον δημόσιες αναφορές», δήλωσε ο μέλλων επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφερόμενος στη συμφωνία, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.