Η αιφνιδιαστική πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και η ανάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές, οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά τη Συρία. Ωστόσο, οι «απελευθερωτές» της Συρίας δεν παύουν να είναι μέλη μιας φερόμενης ως τρομοκρατικής οργάνωσης. «Άραγε, η οργάνωση αυτή θα αλλάξει τις τακτικές της» διερωτάται σε δημοσίευμά του το Politico.
Αυτό είναι το ερώτημα που προβληματίζει έντονα κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας, κάνοντας τον απολογισμό της αναπάντεχης ανατροπής του Άσαντ που κατάφεραν οι τζιχαντιστές, η οποία επακολούθως έφερε και την ανατροπή του καθεστώτος του στη Συρία.
Η πτώση του Άσαντ από την οργάνωση που υποστηρίζεται με θέρμη από την Τουρκία, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο Ιράν και τη Ρωσία, οι οποίες είχαν υπό την προστασία τους την κυβέρνηση Άσαντ, για να αποκομίσουν τα δικά τους γεωπολιτικά κέρδη.
Ωστόσο, η τζιχαντιστική HTS, με επικεφαλής τον Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση για τις ΗΠΑ.
Ο Αλ-Γκολάνι είχε αναπτύξει ισχυρές διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Κάιντα για χρόνια, αλλά διέκοψε τους δεσμούς μαζί της το 2016.
Έκτοτε, είχε αναλάβει μια εκστρατεία για να μετονομάσει τον εαυτό του και την HTS, η οποία θεωρείται μια οργάνωση «ομπρέλα» πρώην διασπασμένων τρομοκρατών, ως μία μετριοπαθή δύναμη που είχε αντιταχθεί στον Άσαντ με στόχο την πτώση του καθεστώτος.
«Άναψε» η συζήτηση στην Ουάσινγκτον
Στην Ουάσινγκτον πάντως, είναι σε εξέλιξη μία συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει με την τζιχαντιστική οργάνωση HTS, σύμφωνα με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι γνώστες των συνομιλιών και, υπό καθεστώς ανωνυμίας, παρέχουν πληροφορίες για ό,τι συμβαίνει εκ των έσω: «Υπάρχει τεράστιος αγώνας για να δούμε αν, πώς και πότε μπορούμε να διαγράψουμε το HTS από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων», υποστήριξε νυν Αμερικανός αξιωματούχος, δίχως να κατονομαστεί.
Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφασίσει να αλλάξει το προφίλ μιας οργάνωσης αφαιρώντας την από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει στον υπουργό Εξωτερικών να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό ανά πάσα στιγμή.
Ωστόσο, μία τέτοια απόφαση λαμβάνεται συχνά ύστερα από μακρές διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων εθνικής ασφαλείας, για να μην γίνει καμία αναφορά στη σφοδρότητα της κίνησης: Κανένας πρόεδρος δεν θέλει να θεωρείται ότι δίνει δωρεάν πάσα στους τρομοκράτες, αίροντας πρόωρα τον χαρακτηρισμό τους ως τρομοκράτες.
Στην Ουάσινγκτον, δεν υπάρχει κάποιος που να εκφράζει τη λύπη του για την πτώση του Άσαντ, ενός αδίστακτου δικτάτορα που εμπλέκεται σε εκτεταμένες φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, ούτε η κατάρρευση του καθεστώτος του σημαίνει κάτι για το Ιράν και τη Ρωσία.
Υπάρχουν όμως πολλοί που διερωτώνται αν ο αλ-Γκολάνι είναι ένας μετριοπαθής μεταβατικός ηγέτης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ή ένας λύκος ντυμένος με ρούχα... προβάτου.
Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον, το άρθρο του Politico υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια προσέγγιση αναμονής, λέγοντας ότι θα παρακολουθούν τις πρώτες κινήσεις της οργάνωσης για να δουν εάν θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.
Αλλά και η Ευρώπη φαίνεται να κάνει ακριβώς το ίδιο:
«Καθώς η οργάνωση HTS αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες, θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε όχι μόνο τα λόγια της, αλλά και τις πράξεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε., Ανουάρ Ελ Ανουί.
Ο Αλ-Γκολάνι και η οργάνωση HTS θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στη Συρία, και η μετονομασία της τζιχαντιστικής ομάδας από τις ΗΠΑ θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μια νέα Συρία μετά τη φυγή του Άσαντ θα μπορέσει να απαλλαγεί από τις δυτικές κυρώσεις.