Το μπρα ντε φερ για την προμήθεια τανκς στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

Το μπρα ντε φερ για την προμήθεια τανκς στην Ουκρανία

Η διάσκεψη της ομάδας Ραμστάιν στη Γερμανία γίνεται σε μία κρίσιμη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, όπου ο χειμώνας έχει επιβάλει τις δικές του συνθήκες. Εν αναμονή, είτε μίας ανάφλεξης, είτε μίας φάσης διαπραγματεύσεων, η πίεση πέφτει στη Γερμανία, για να ρίξει το βάρος της υπέρ της Ουκρανίας, με την απελευθέρωση της προμήθειας αρμάτων μάχης προς το Κίεβο.

Η διαρροή στους New York Times για το πόσο θετικά βλέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το να τεθεί η κατεχόμενη χερσόνησος της Κριμαίας στο στόχαστρο της Ουκρανίας είναι ενδεικτική των διαθέσεων της Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί θεωρούν πως για να δεχθεί να υποχωρήσει το πουτινικό καθεστώς από την Ουκρανία θα χρειαστεί να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης ή τουλάχιστον να πειστεί πως μπορεί να ηττηθεί εκεί.

Ωστόσο, τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν φαίνεται να επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξει μία εκτεταμένη αντεπίθεση του Κιέβου. Ειδικά μετά από την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, η προεδρία Μπάιντεν θα βρίσκει ακόμα περισσότερα εμπόδια, ώστε να αποστείλει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι προτεραιότητες του Κογκρέσου πλέον μπορεί να είναι διαφορετικές.

Ωστόσο, για να ανακτήσουν τις κατεχόμενες περιοχές οι Ουκρανοί και να αξιοποιήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια από τους συμμάχους τους στη Δύση. Οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στραφεί προς τη Γερμανία, που μπορεί να δώσει σημαντική πνοή στον αγώνα της ουκρανικής αντίστασης και συγκεκριμένα με την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard, δικής της κατασκευής.

Η αμερικανική πίεση έρχεται έπειτα από την ανάδειξη ενός νέου υπουργού Άμυνας στη Γερμανία. Ο Μπόρις Πιστόριους των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς αντικατέστησε την αδύναμη Κριστίνε Λαμπρέχτ, με το σκεπτικό να βοηθήσει τον Γερμανό καγκελάριο στην αναβάθμιση της λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων, ενόψει των αποφάσεων για ενίσχυση του αμυντικού τομέα. Ωστόσο, ο Πιστόριους, ως ένας πολιτικός με εμπειρία στα εσωτερικά της χώρας, θα λάβει υπόψιν την προδιάθεση των κυβερνητικών εταίρων του, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών, που έχουν θέσει τις δικές τους προτεραιότητες στη διακυβέρνηση.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους όμως, το ζήτημα θα τεθεί άμεσα στη διάσκεψη των δυτικών χωρών στις 20 Ιανουαρίου για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν. Η Γαλλία πλέον εμφανίζεται θετική στην αποστολή βαρέος εξοπλισμού, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ήδη την αποστολή ενός σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης Challenger στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η απόφαση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι εάν τα γερμανικά Leopard σταλούν στην Ουκρανία. Όσο και αν η Ουκρανία μπορεί να ανακατασκευάζει άρματα που διαθέτει, ένα βασικό μέρος των αρμάτων της παραμένει σοβιετικού τύπου, το οποίο σημαίνει πως οι δυνατότητες επισκευής ή και ανατροφοδότησης της είναι περιορισμένες.

Το Κρεμλίνο κρατά σφικτή τη ροή προς άλλες χώρες και κατ’ επέκταση τα ουκρανικά άρματα σοβιετικού τύπου δεν μπορούν να συντηρηθούν σωστά. Ακόμα και τα βρετανικά Challenger θα χρειαστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας, εξοπλισμού και υποστήριξης ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική χρήση.

Τα Leopard ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν μία σημαντική λύση καθώς χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα, καθιστώντας πιο εύκολη τη χρήση τους με τον μηχανισμό αναπλήρωσης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται καθώς και της συντήρησης τους.

Το ερώτημα πάντως παραμένει κατά πόσο ο καγκελάριος Σολτς θα είναι διατεθειμένος να λάβει μία τόσο σημαντική απόφαση, όπως αυτή της αποστολής αρμάτων μάχης στον πόλεμο της Ουκρανίας. Είναι εντελώς διαφορετική η φύση της βοήθειας που έστελνε μέχρι τώρα το Βερολίνο και οι επιπτώσεις της θα είναι πολύπλευρες. Το μήνυμα δηλαδή που θα στείλει η Γερμανία με την αποστολή αρμάτων μάχης θα μπορεί να ερμηνευτεί ως συμβολή στην κλιμάκωση του πολέμου.

Μία ενδιάμεση λύση ωστόσο που μπορεί να βρεθεί, είναι να επιτρέψει η Γερμανία την εξαγωγή των γερμανικών αρμάτων μάχης που έχουν προμηθευθεί άλλες χώρες, κάτι που μέχρι τώρα ήταν απαγορευτικό. Με αυτό τον τρόπο, ενδεχομένως το Βερολίνο να κερδίσει κάποιο χρόνο μέχρι να λάβει τις τελικές απόφασης εμπλοκής της στην Ουκρανία.