Ως αμοιβαία, απολύτως ειλικρινείς, χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΕΡΤΝews, Κωστή Κωνσταντίνου. Μερικά μόλις 24ωρα πριν από την πολύ σημαντική δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία ο Κύπριος πρόεδρος δέχθηκε τo ΕΡΤNews στο Προεδρικό Μέγαρο και μίλησε με ειλικρίνεια για όλα, αρχής γενομένης από τη διαφορά της νέας προσέγγισης που εγκαινίασαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Έχω ασχοληθεί και ιστορικά με τις σχέσεις της Αθήνας με τη Λευκωσία […] Αυτός είναι και δικός μας στόχος». Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το κλειδί είναι η αμοιβαία και η απόλυτη ειλικρίνεια. «Και χαίρομαι που υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια […] έτσι πρέπει να είναι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου».
Λίγες ώρες πριν η Κύπρος κάνει το ιστορικό βήμα της επιστροφής, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, στην επενδυτική βαθμίδα Α, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε τα επόμενα βήματα του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου, με νέες γεωτρήσεις της EXXON και όχι μόνο. «Σήμερα είχα μια συνάντηση με την Exxon […] για το πώς προχωρούν».
Για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδος και ερωτηθείς εάν προκύπτει ζήτημα με τη χρηματοδότηση ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι είδε την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα ότι η Κύπρος σαφώς και προτιμά αυτή τη δανειοδότηση αλλά έχει και εναλλακτικά σενάρια.
Μίλησε εκτενώς για το Κυπριακό, για τα αποτελέσματα της τριμερούς, τις προσδοκίες για την πενταμερή αλλά και για τις δύο συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας και τα περί «χαριεντισμάτων» του Αντώνη Σαμαρά που είχαν ενοχλήσει τη Λευκωσία.
Οι σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας
«Έχω ασχοληθεί και ιστορικά με τις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας και θεωρώ ότι σε πολλές των περιπτώσεων, χωρίς να λέω ότι οι προκάτοχοί μου δεν είχαν αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, δεν ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς και από την πρώτη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπα ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχουν θέματα τα οποία έχουμε κοινές επιδιώξεις. Υπάρχουν θέματα που ενδεχομένως να διαφωνούμε. Υπάρχουν θέματα που έχουμε και ανταγωνισμό ανάμεσά μας. Για παράδειγμα, είμαι σίγουρος ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αυτός είναι και δικός μας στόχος.
Χαίρομαι που υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια και σας λέω, χωρίς να έχω να φοβηθώ κάτι. Υπήρξαν αυτούς τους 20 μήνες που είμαι εδώ, κάποια θέματα τα οποία είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Μέσα όμως από την ανοιχτή συζήτηση καταφέραμε να βρούμε κοινές συνιστώσες και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να είναι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Για να μην δεχτούμε κριτική, δεν θεωρώ ότι στην περίπτωση των προκατόχων μου ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ειδικότερα σε κάποιες των περιπτώσεων, αλλά για πολλά χρόνια. Και αν θέλετε να πάμε και στο Κυπριακό, πριν ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν επικρατούσε αυτή η ειλικρίνεια στις σχέσεις μας, υπήρχαν διαρροές για να βρεθεί μια ή άλλη χώρα σε δύσκολη θέση και ούτω καθεξής. Συμφωνώ για τις αδελφικές μας σχέσεις. Οι αδελφικές σχέσεις πρέπει να διακατέχονται από πλήρη ειλικρίνεια», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
«Με τον Ερντογάν είχαμε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων»
Μια πιο προσωπική ερώτηση, από τον Κωστή Κωνσταντίνου ήταν σχετικά με την πολύ έντονη πολεμική και στο εσωτερικό αλλά και πρόσφατα στην Ελλάδα με τις δηλώσεις Σαμαρά.
«Να πω πρώτα κάτι για τα χαριεντισμούς; Το ξέρετε διαχρονικά. Όλοι στην Κύπρο λένε ότι πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία. Η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού και πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία για να τα βρούμε και ούτω καθεξής. Σίγουρα δεν πήγα να μιλήσω με τον κύριο Ερντογάν και να συζητήσουμε θέματα καιρού ή να πω ένα αστείο για να χαμογελάσουμε. Πήγα εκεί γιατί θεώρησα ότι έχω αυτή την ευκαιρία και μπορώ να σας πω ότι ειδικότερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Ήταν μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Δεν λύσαμε το Κυπριακό, δεν μπήκαμε σε πτυχές του Κυπριακού, αλλά ήταν μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων που μου επέτρεψε να μεταφέρω απευθείας κάποια μηνύματα και την ίδια στιγμή να ακούσω και πώς η Τουρκία προσεγγίζει ειδικότερα το θέμα της λύσης του Κυπριακού και να εξηγήσω στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε του πλαισίου λύσης. Άρα, ξέρετε, δεν είναι ούτε για καφέ, ούτε για κοινωνική συζήτηση και ούτω καθεξής».
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα
«Οι διασυνδέσεις είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της προσπάθειάς μας να αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως τη μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση μαζί με το στεγαστικό που αφορά το κόστος του ηλεκτρισμού. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανάγκη να χρησιμοποιούμε περισσότερες στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας. Και εδώ γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια μαζί με την ανάγκη να ενισχυθεί το δίκτυο για να μπορεί να απορροφήσει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το δεύτερο αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου», είπε ο Κύπριος πρόεδρος ενώ συνεχίζοντας έδωσε την «είδηση»: «Σήμερα είχα μια συνάντηση με την έξω με εκπρόσωπο της εταιρείας που ήρθε από το Χιούστον ακριβώς για να συζητήσουμε. Και αρχές του έτους η εταιρεία θα προχωρήσει με νέες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτελέσματα καθοριστικά για το πώς προχωρούμε το 2025 στο θέμα του φυσικού αερίου και απ έξω, με στην κοινοπραξία της ΕΝΙ με την Total. Θα έχουμε εξελίξεις, ενώ έχουμε ενδιαφέρον και από εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται μέχρι στιγμής στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ο τρίτος πυλώνας είναι ακριβώς η διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, η οποία είναι και ένας στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και να σας πω ότι είχα συνάντηση με την Ισπανίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που πριν έρθει στην Κύπρο ήταν στην Ελλάδα και είδε και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ναι, συζητήσαμε και το συγκεκριμένο θέμα γιατί αναμένουμε την απάντησή τους για ενδεχόμενη χρηματοδότηση του έργου.
Αντιλαμβάνεστε ότι οι όροι χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι σαφώς καλύτεροι και αυτό που ζήτησα ήταν να έχουμε την απάντησή τους το συντομότερο δυνατόν. Είναι πολιτική, αν θέλετε πολιτική θέση.
Βούληση να γίνει διασύνδεση μέσα στο πλαίσιο, του ενεργειακού μας σχεδιασμού. Και για αυτό το λόγο πήραμε και πριν λίγο καιρό την απόφαση για τα 125 εκατομμύρια κάθε χρόνο για 5 χρόνια και είναι ένα θέμα που συζητούμε κάθε φορά που βρισκόμαστε με τον Έλληνα πρωθυπουργό», ανέφερε ο Νίκος Χριστουδουλίδης.
Σε ερώτηση για το αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια.
«Όμως σας λέω ξεκάθαρα ότι η προτίμησή μας είναι να υπάρξει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τους λόγους που σας προανέφερα. Οι όροι χρηματοδότησης από εκεί είναι σαφώς καλύτεροι. Είναι έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ευελπιστούμε ότι η απάντηση θα είναι θετική.»
Με πληροφορίες από το ΕΡΤnews.gr