Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ (ΔΟΑΕ, Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας) βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Νότιο Κορέα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους αναφορικά με τον σχέδιο της Ιαπωνίας να απορρίψει στον ωκεανό επεξεργασμένο ραδιενεργό ύδωρ από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που είχε πληγεί από τσουνάμι.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ έφθασε χθες Παρασκευή στη Σεούλ για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και έναν κορυφαίο αξιωματούχο για την πυρηνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του, αφού ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ιαπωνία.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο ΔΟΑΕ δήλωσε ότι μια διετής επανεξέταση έδειξε το ότι τα σχέδια της Ιαπωνίας για την απόρριψη επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό θα είχε αμελητέες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στο αεροδρόμιο Gimpro της Σεούλ όπου έφθασε ο Γκρόσι, τον περίμεναν διαδηλωτές, μετέδωσαν το τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρά την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης ότι σέβεται την έκθεση του ΔΟΑΕ και ότι στην δική της ανάλυση διαπίστωσε ότι η απόρριψη επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος δε θα έχει «κανένα σημαντικό αντίκτυπο» στα δικά της ύδατα.
Εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων και μέλη της Κορεατικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεση τους στο σχέδιο της Ιαπωνίας.
«Δεν έχει νόημα να υποστηρίζουμε ότι η απόρριψη (επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού) είναι εντάξει επειδή δεν βλάπτει τον άνθρωπο. Τα ζώα ζουν επίσης στον ωκεανό», δήλωσε ο φοιτητής Κιμ Χαν Μπι.
Κανένας εμπειρογνώμονας πίσω από την έκθεση του ΔΟΑΕ για τη Φουκουσίμα δεν διαφώνησε με το περιεχόμενο, δήλωσε σήμερα ο Γκρόσι στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, υπονοώντας το σχόλιο που έκανε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Reuters ότι ένα ή δύο μέλη της ομάδας μπορεί να είχαν εκφράσει ανησυχίες.
«Υπήρξαν κάποιες υπόνοιες για το γεγονός ότι ένας δύο εμπειρογνώμονες μπορεί να διαφωνούσαν (με την έκθεση)», είχε δηλώσει ο Ραφαέλ Γκρόσι στη συνέντευξη του στο Reuters από τότε που εγγυήθηκε για την ασφάλεια του σχεδίου απόρριψης του επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό, που έχει προκαλέσει επικρίσεις τόσο στην Ιαπωνία όσο και διεθνώς.
Ο Γκρόσι αύριο θα συναντηθεί με μέλη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Κορέας το οποίο έχει τηρήσει κριτική στάση απέναντι στο ιαπωνικό σχέδιο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Γιου Σουκ Γιολ περπάτησε πάνω σε μια λεπτή γραμμή όσον αφορά τη στάση της απέναντι στην πρόταση απαλλαγής της Ιαπωνίας, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με το Τόκιο. Ωστόσο, το σχέδιο έχει προκαλέσει οργή και ανησυχία στους Νοτιοκορεάτες, ωθώντας ορισμένους να αγοράσουν θαλασσινό αλάτι.
Παρά τη συγκατάθεση της Νότιας Κορέας για το σχέδιο, η απαγόρευση τροφίμων και θαλασσινών προϊόντων από την περιοχή της Φουκουσίμα θα παραμείνει σε ισχύ.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λι Τζαε Μιούνγκ, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να σταματήσει το σχέδιο της Ιαπωνίας και να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας.