Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω στη διάρκεια της δεύτερης Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πεδίο της ενέργειας. Αυτό επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Νικόλ Μαλλιωτάκις, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξει σύγκρουση στην περιοχή μας στη διάρκεια της Προεδρίας Τραμπ.
Παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΤ, η Νικόλ Μαλλιωτάκις είπε, επίσης, ότι προσβλέπει στη συνεργασία της με τη νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, και θα συνεχίσει την οικοδόμηση και την ενίσχυση των σχέσεων.
Ακολουθεί η συνέντευξη της ΝΙκολ Μαλλιωτάκις στον Απόστολο Μαγγηριάδη:
Απόστολος Μαγγηριάδης: Βουλευτή Μαλλιωτάκη, ευχαριστούμε που είστε στην ΕΡΤ απόψε. Είμαστε στην τρίτη βδομάδα της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι η προθυμία του προέδρου Τραμπ να περικόψει τον προϋπολογισμό διαφόρων οργανισμών θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε χαμηλόμισθους, σε δημόσιους υπαλλήλους και λοιπά. Δεν φοβάστε τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην οικονομία και την κοινωνία;
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Στις ΗΠΑ έχουμε ένα χρέος 37 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Επί πολλά χρόνια, πολλοί πολιτικοί προσπαθούσαν να εξευμενίσουν διάφορες ομάδες, ξοδεύοντας λεφτά για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα άτομα. Ανακαλύψαμε ότι πολλά από αυτά τα λεφτά πάνε χαμένα. Δεν πηγαίνουν εκεί που προορίζονταν εξαρχής. Έτσι, ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία, να αναδιαρθρώσει τις κρατικές υπηρεσίες, να σταματήσει τη σπατάλη, την κατάχρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις την απάτη, ώστε ο φορολογούμενος που εργάζεται σκληρά γι’ αυτά τα χρήματα να γίνεται σεβαστός και τα λεφτά του όντως να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Στηρίζω λοιπόν τον πρόεδρο Τραμπ στην προσπάθειά του να αναδιαρθρώσει την κυβέρνηση, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να εξαλείψει τη σπατάλη, την απάτη, και την κατάχρηση από κυβερνητικά προγράμματα. Θεωρούμε ότι οι περισσότερες κινήσεις του δεν θα επηρεάσουν τις παροχές. Το έχει ξεκαθαρίσει. Προγράμματα όπως η ασφάλιση υγείας και η κοινωνική ασφάλιση δεν θα αλλάξουν τις παροχές τους προς τους αποδέκτες τους. Προσπαθεί να μειώσει την κατάχρηση και τη σπατάλη που βλέπουμε και τα χρήματα που πηγαίνουν σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά δεν φέρνουν αποτελέσματα.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Δεν ανησυχείτε ότι άνθρωποι που κάνουν καλά τη δουλειά τους, μπορεί να την χάσουν; Σ’ αυτούς τους οργανισμούς;
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Πιστεύω ότι προσπαθούμε να ελέγξουμε την κυβέρνησή μας. Νομίζω ότι ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί το ότι υπάρχουν μη εκλεγμένοι ομοσπονδιακοί γραφειοκράτες, οι οποίοι αποφασίζουν πώς ξοδεύονται τα λεφτά από τη φορολογία. Και τα ξοδεύουν σε διάφορους σκοπούς που δεν είναι αυτοί που ήθελαν οι φορολογούμενοι. Εντάξει; Επομένως, πιστεύω ότι ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου να πατάξει τη διαφθορά, τη σπατάλη και την κατάχρηση των φόρων τους, ώστε να λαμβάνουν τα έσοδα από τους φόρους όσοι πραγματικά τα αξίζουν. Όταν βλέπουμε ένα πρόγραμμα όπως η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ να έχει 10.000 υπαλλήλους, το ερώτημα είναι τι κάνουν αυτοί οι 10.000 υπάλληλοι και πώς ξοδεύουν τα λεφτά μας; Δυστυχώς, προσπαθήσαμε να φέρουμε την Υπηρεσία ενώπιον της επιτροπής, για να λάβουμε απαντήσεις και να μάθουμε τις παραμέτρους για επιτυχία, αλλά δεν κατάφεραν να μας τις παράσχουν. Οπότε, είναι καιρός να λογοδοτήσουν, για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιούνται με σύνεση και δεν αυξάνουν το χρέος των 37 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι εντελώς μη βιώσιμο.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Υπάρχει και ένα σχέδιο για την επιβολή δασμών σε αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν πληθωριστικές πιέσεις για τις περισσότερες οικονομίες, στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία κ.λπ.Δεν θεωρείτε ότι είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη μεσαία τάξη παντού; Ο πληθωρισμός, εννοώ.
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε οφείλεται στις αλόγιστες σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης, εξού και επεσήμανα γιατί ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει κάποιες απ’ αυτές τις περιττές δαπάνες, που έχουν αυξήσει κατά πολύ το χρέος μας. Οι δασμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αντίκτυπο. Αλλά όταν ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε δασμούς στον κινεζικό χάλυβα π.χ. δεν προέκυψαν οι πληθωριστικές επιπτώσεις για τις οποίες ανησυχούσε ο κόσμος. Άρα εξαρτάται από την εκάστοτε κατάσταση. Επίσης, πιστεύω ότι πολλοί δασμοί μπορούν να αποφευχθούν. Είδαμε ότι ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε τους δασμούς για να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία για τον αμερικανικό λαό. Προσπάθησε, εννοώ, να πετύχει κάποιες αλλαγές από τις γειτονικές μας χώρες, τον Καναδά και το Μεξικό. Οι δασμοί δεν έχουν επιβληθεί, κι όμως βλέπουμε να γίνονται αλλαγές που θα τους απέφευγαν, όπως τα μέτρα ασφαλείας που εφάρμοσαν το Μεξικό και ο Καναδάς στα σύνορα. Δεν γνωρίζω αν θα επιβληθούν απαραιτήτως δασμοί στην ΕΕ. Δεν έχει πει κάτι συγκεκριμένα παρά μόνο ότι ίσως το κάνει. Αλλά ίσως αποφευχθούν και αυτοί. Θα πω λοιπόν μόνο ότι θεωρώ πως ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ό,τι πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και των Αμερικανών φορολογουμένων. Επίσης, θεωρώ πως θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εσωτερική και εξωτερική πολιτική προς όφελος των Αμερικανών πολιτών μας.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Μιλώντας τις τελευταίες μέρες με πολύ κόσμο στην Ουάσινγκτον, ακούω πολύ το “να παίρνετε τον Τραμπ στα σοβαρά, αλλά όχι κυριολεκτικά”. Επίσης, διαβάζω για τη “θεωρία του τρελού”, που θυμίζει την εποχή του Νίξον. Ήθελα να ακούσω την άποψή σας. Για παράδειγμα, το σχέδιό του για τη Λωρίδα της Γάζας. Το θεωρείτε εφικτό;
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Περιμένουμε ακόμα να δούμε ακριβώς τις λεπτομέρειες. Επομένως, δεν μπορώ να πω κάτι χωρίς περισσότερες πληροφορίες. Θα πω όμως ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αν δούμε την πρώτη θητεία του, κυβερνούσε βάσει του δόγματος “ειρήνη μέσω δύναμης”. Και δεν ξέσπασαν νέοι πόλεμοι. Είδαμε συμμάχους και αντιπάλους μας να σέβονται τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση παγκοσμίως απ’ ό,τι όταν ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν. Και είδαμε να συμβαίνουν πολλά. Από το φιάσκο με την απόσυρση από το Αφγανιστάν ως την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πράγματα που δεν συνέβησαν επί προεδρίας Τραμπ. Αντιθέτως, ο πρόεδρος Τραμπ έφερε ειρήνη μέσω δύναμης, όπως είπα. Είδαμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Είδαμε το Ισραήλ να αναπτύσσει πολύ σημαντικές στρατηγικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις ασφαλείας με συμμάχους στην περιοχή, που δεν είχαν πριν. Έτσι, πιστεύω ότι μερικές φορές ο κόσμος ίσως νομίζει ότι μια πρόταση που κάνει ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι καλή, αλλά μετά ακούν τις λεπτομέρειες πιο εκτενώς και βλέπουν τα αποτελέσματα και τότε αναγνωρίζουν ότι τα έκανε όλα πολύ έξυπνα και στρατηγικά. Το έχουμε δει σε πολλές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ως σήμερα. Η Κολομβία είπε ότι δεν θα δεχόταν πίσω τους παράνομους μετανάστες της κι εκείνος απείλησε να επιβάλει δασμούς. Τους δέχτηκαν πίσω αμέσως. Το Μεξικό κι ο Καναδάς είπαν ότι θα επέβαλαν δασμούς ως αντίποινα. Αλλά μέσα σε 24 ώρες άλλαξαν γνώμη και είπαν ότι θα συνεργάζονταν για την ασφάλεια των συνόρων και τη διακοπή της εισροής λαθρομεταναστών και φαιντανύλης, η οποία σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς ετησίως. Θα έλεγα λοιπόν να μην κοιτάτε μόνο τον τίτλο μιας ενδεχόμενης πρότασης, αλλά να περιμένετε τις λεπτομέρειες ή ακόμα και τα αποτελέσματα, και θα δείτε ότι είχε δίκιο εξαρχής.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Όσον αφορά τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει με κάποιον τρόπο να συνεχίσει να προωθεί την εξέλιξή της;
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Φυσικά. Θεωρώ ότι πολλά μέλη της ελληνικής Διασποράς είναι φίλοι και υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ. Και αν δούμε πάλι την πρώτη του θητεία, η σχέση ήταν πολύ πιο δυνατή απ’ ό,τι την τελευταία τετραετία. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε κάποια καίρια λάθη. Θεωρώ το ότι επετράπη, ή καλύτερα να πω ασκήθηκε πίεση, στο ΝΑΤΟ και σε χώρες να μπουν σ’ αυτό μαζί με την Τουρκία, δεν ήταν έξυπνη κίνηση. Θεωρώ επίσης ότι η πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία δεν ήταν έξυπνη κίνηση. Μερικές φορές η Τουρκία είναι σύμμαχος αλλά άλλες φορές ενεργεί ως αντίπαλος. Και το να την ανταμείψουμε πουλώντας της καινούργιο στρατιωτικό εξοπλισμό και αναβαθμίσεις αεροσκαφών, θεωρώ ότι δεν ήταν η σωστή κίνηση.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα η Τουρκία δεν θα μπει στο πρόγραμμα των F-35;
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Είναι ήδη στο υπάρχον πρόγραμμα, την αναβάθμιση των F-16. Εννοώ ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχε συμφωνήσει με την αναβάθμιση των F-16 και την πώληση καινούργιου στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδίως αφού είδαμε το πώς αποδέχτηκε η Τουρκία τη Χαμάς, το πώς παρεμπόδισε η Τουρκία επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του ISIS και το ότι έγινε σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Θα έλεγα λοιπόν ότι ήμασταν καλύτερα με τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ. Ένας τομέας όπου η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν τη σχέση τους υπό την τωρινή κυβέρνηση είναι ο τομέας της ενέργειας. Όλη η Ευρώπη θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Και είναι η τέλεια ευκαιρία, τώρα που ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς, όχι μόνο να γίνουμε ενεργειακά ανεξάρτητοι, αλλά και να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας που θέλουν να πετύχουν τον στόχο να απεξαρτηθούν εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο. Είναι ένας τομέας μέσω του οποίου μπορεί να ενισχυθεί η σχέση μας.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Αν υπάρξει κρίση στο Αιγαίο, θα μπορούσε κάποιος από την Αθήνα να απευθυνθεί στον πρόεδρο Τραμπ και να λυθεί η κατάσταση;
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Θεωρώ ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα αποδειχθεί σπουδαίος σύμμαχος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Και για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ότι είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκρουση στην περιοχή επί προεδρίας Τραμπ.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Και τέλος, στην Ελλάδα είχαμε διφορούμενες αντιδράσεις στην ανακοίνωση της νέας πρέσβειρας, της κας Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που οι ΗΠΑ στέλνουν ως πρέσβη στην Ελλάδα άτομο που δεν είναι μέλος του διπλωματικού σώματος. Πώς το εξηγείτε αυτό;
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Νομίζω ότι πολλοί θέλουν να έρθουν ως πρέσβεις στην Ελλάδα, με τα όμορφα νησιά, τους όμορφους ανθρώπους και τον όμορφο πολιτισμό. Επομένως, είναι μια πολυπόθητη θέση, στην οποία προσπαθούν πολλοί να διοριστούν με ζήλο. Έτσι, θεωρώ ότι αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο έχετε δει να παίρνει τον τίτλο όχι άτομο της Διπλωματικής Υπηρεσίας, αλλά κάποιος δικτυωμένος στην πολιτική. Το σημαντικό είναι ότι, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρέσβης, τα μέλη του Κογκρέσου, όπως εγώ, έχουμε πρόσβαση σ’ αυτό το άτομο και μπορούμε να εργαστούμε ενωμένοι για να προοδεύσει η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδα. Οι δύο τελευταίοι πρέσβεις, παρεμπιπτόντως… Ο ένας ήταν διπλωμάτης, ο άλλος είχε διοριστεί με πολιτικά κριτήρια. Τόσο ο Πάιατ όσο και ο Τσούνης είναι καλοί φίλοι και έκαναν και οι δύο εξαιρετική δουλειά. Πιστεύω ότι η πρέσβειρα που διόρισε θα συνεχίσει την οικοδόμηση και την ενίσχυση των σχέσεων. Και ελπίζω να αποκτήσω μαζί της την ισχυρή σχέση που είχα και με τους δύο προηγούμενους πρέσβεις.
Απόστολος Μαγγηριάδης: Ευχαριστούμε που ήσασταν στην ΕΡΤ απόψε.
Νικόλ Μαλλιωτάκη: Εγώ ευχαριστώ.