Ναουάφ Σαλάμ: Παραιτείται από τα καθήκοντα του προέδρου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
AP / Hassan Ammar
AP / Hassan Ammar

Ναουάφ Σαλάμ: Παραιτείται από τα καθήκοντα του προέδρου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο Ναουάφ Σαλάμ, ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του προέδρου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), με άμεση ισχύ, ανακοίνωσε την Τρίτη (14/1) το Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ.

«Ο δικαστής Ναουάφ Σαλάμ, πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, παραιτήθηκε από τη θέση του μέλους του Δικαστηρίου με ισχύ από σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2025», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η θητεία του ως μέλους και ως προέδρου του Δικαστηρίου επρόκειτο να λήξει τη 5η Φεβρουαρίου 2027», πρόσθεσε το Δικαστήριο, το οποίο έχει την έδρα του στη Χάγη.

Ο Ναουάφ Σαλάμ, ένας 71χρονος δικαστής από τη Βηρυτό, διορίστηκε τη Δευτέρα πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Ο δικαστής Σαλάμ έγινε μέλος του ΔΠΔ στις 6 Φεβρουαρίου 2018 και εξελέγη πρόεδρός του στις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Προηγουμένως είχε υπηρετήσει, από τον Ιούλιο 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ως πρεσβευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος του Λιβάνου στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε το ΔΠΔ.

Ορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ναουάφ Σαλάμ, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, διορίστηκε ως νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, σηματοδοτώντας μια κομβική αλλαγή στην πολιτική δυναμική της χώρας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τζόζεφ Αούν όρισε επίσημα τον Σαλάμ αφού εξασφάλισε την υποστήριξη μιας σημαντικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

Ο διορισμός του Σαλάμ τερματίζει ένα διετές πολιτικό αδιέξοδο που άφησε τον Λίβανο χωρίς λειτουργική κυβέρνηση εν μέσω μιας εν τεινόμενης οικονομικής αναταραχής. Ο Σαλάμ, ένας 71χρονος νομικός και διπλωμάτης, συγκέντρωσε την υποστήριξη 84 από τα 128 μέλη του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων βασικών χριστιανικών και δρούζικων παρατάξεων, καθώς και επιφανών σουνιτών μουσουλμάνων βουλευτών.

Η άνοδός του, ωστόσο, συνάντησε την αντίσταση του σιιτικού πολιτικού μπλοκ, ιδίως της Χεζμπολάχ και του συμμάχου της, του Κινήματος Αμάλ, που απείχαν από την υποστήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου.


Επίσης, όπως ανεφέρει το Reuters, ο Σαλαμ δήλωσε ότι «δεσμεύεται να ανοικοδομήσει από τον περσινό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο κεφάλαιο στο Λίβανο που θα έχει τις ρίζες του στη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την πρόοδο και τις ευκαιρίες».