Απειλεί η Ρωσία με πυρηνικά - Επιμένει η Δύση στη στήριξη της Ουκρανίας
AP PHOTO
AP PHOTO
Κλιμακώνεται η ένταση ΝΑΤΟ - Μόσχας

Απειλεί η Ρωσία με πυρηνικά - Επιμένει η Δύση στη στήριξη της Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε σήμερα τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, ειδικά από τη στιγμή που η συνοριακή γραμμή και η γραμμή του μετώπου κοντά στο Χάρκοβο ήταν λίγο πολύ οι ίδιες και δεν ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι το Κίεβο δεν θα έπρεπε να ανταποδώσει τα χτυπήματα.

«Φυσικά καθιστά πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να αμυνθεί, αν δεν της επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει προηγμένα όπλα για να αποκρούσει αυτές τις επιθέσεις», είπε.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, έχουμε το δικαίωμα να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και αυτό δεν καθιστά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό ίσχυε τον Φεβρουάριο του 2022, αυτό ίσχυε πέρυσι, αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Απειλεί ο Μεντβέντεφ: Δεν μπλοφάρουμε με τα πυρηνικά

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι ο πόλεμος με τη Δύση μπορεί να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο και ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κλιμάκωσή της στο τελευταίο στάδιο».

Ο Μεντβέντεφ προέβη σε αυτό το σχόλιο την ώρα που τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας.

Οι απειλές Πούτιν και η στάση της Δύσης

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη τα μέλη του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της στη Ρωσία και χτύπησε εκ νέου το «καμπανάκι» κινδύνου για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι ο Πούτιν δεν έχει αναλάβει δράση σε παρόμοιες απειλές στο παρελθόν και έχει ήδη δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των συμβατικών του δυνάμεων στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο της Ευρώπης από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε ή πρέπει να εκφοβιστούμε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Τζέρι Κόνολι, δημοκρατικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Είναι πραγματικά πρόθυμος να διακινδυνεύσει πυρηνικό πόλεμο και σύγκρουση με το ΝΑΤΟ;»

Ο Κόνολι συνυπέγραψε στις 20 Μαΐου επιστολή με τον αντιπρόσωπο Μάικλ Τέρνερ, τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, και άλλους βουλευτές που προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στρατηγικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Εδώ και αρκετό καιρό αρκετοί επικριτές έχουν παροτρύνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων τους εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας. Οι φωνές αυτές έχουν αυξηθεί εντός της συμμαχίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στο Χάρκοβο.

Στις χώρες που ζήτησαν τη χαλάρωση των περιορισμών ή το έπραξαν για τα δικά τους όπλα που έστειλαν στην Ουκρανία περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Η κρυφή έγκριση από Μπάιντεν για χρήση όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.

«Ο πρόεδρος πρόσφατα έδωσε εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για τον σκοπό της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να απαντήσει στις ρωσικές δυνάμεις που την πλήττουν ή που προετοιμάζονται να την πλήξουν», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν έχει αλλάξει» η πολιτική των ΗΠΑ, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα ενός της Ρωσίας.

Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας, μέσω του επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο RIA απείλησε ότι «θα απαντήσουμε ασύμμετρα» και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Τζο Μπάιντεν «δεν πρόκειται να επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας».

Όπως επισημαίνει το Politico, η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον του Χαρκόβου αυτόν τον μήνα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Ουσιαστικά, η Ουκρανία τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Κίεβο, εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες εναντίον ουκρανικού εδάφους.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα για να πλήττει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Υποβάθμισε ο Στόλτενμπεργκ  τη χρήση όπλων των ΗΠΑ

Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υποβάθμισε τη σημασία της αμερικανικής αλλαγής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.

«Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το ΝΑΤΟ ότι «προκαλεί» την Ουκρανία για να παρατείνει «έναν παράλογο πόλεμο».

«Και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και συνέχισε τις τελευταίες εβδομάδες ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο: πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ολλανδία, προσφέρουν ήδη όπλα στην Ουκρανία χωρίς κανέναν περιορισμό στη χρήση τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ αυτού, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πλήττει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Από την άλλη, η Γερμανία εξακολουθεί να μην επιθυμεί να επιτρέψει τη χρήση όπλων που παρέχει στην Ουκρανία για πλήγματα ενός της Ρωσίας. Εξάλλου αρνείται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus, παρά την επιμονή της Ουκρανίας.

Στο Χάρκοβο, «σε μια μεγάλη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα, το δικαίωμα στην άμυνα σημαίνει επίσης να εμποδίζονται οι ρουκέτες να πλήττουν σχολεία, νοσοκομεία ή σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε χθες από την Πράγα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Αναλένα Μπέρμποκ.

Όμως πρόσθεσε: «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε το ΝΑΤΟ να μην συρθεί στον πόλεμο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα στην Πράγα για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, και να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία.

Όρμπαν: «Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

Το ΝΑΤΟ «πλησιάζει όλο και περισσότερο στον πόλεμο» με τη Ρωσία, κάθε εβδομάδα, δήλωσε στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας ο Βίκτορ Όρμπαν καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με φόντο την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει εν κρυπτώ στην Ουκρανία να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα,  όπως αποκάλυψε το Politico.

«Κάθε εβδομάδα που περνάει βλέπω όλο και περισσότερα σημάδια ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για στρατιωτική δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε ένα ενδιάμεσο στάδιο προετοιμασίας για πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς παρασύρεται όλο και περισσότερο στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «η μετάβαση στον πόλεμο δεν γίνεται σε ένα βήμα» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν τρία στάδια: συζήτηση, προετοιμασία και καταστροφή... Τώρα τελειώνουμε τη συζήτηση, και βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας. Απέχουμε εκατοστά από την καταστροφή».

Επίσης, ανέφερε ότι  οι διαπραγματεύσεις για την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία και για να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους ήταν ιδέες που ήταν «ανησυχητικές» και έφεραν το ΝΑΤΟ πιο κοντά στον πόλεμο, σύμφωνα με το Reuters.

Μια αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα διακινδύνευε να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο αντί να προστατεύει τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, είπε και συμπλήρωσε: «Είναι παράλογο το ΝΑΤΟ, αντί να μας υπερασπιστεί, να παρασύρει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο ένας πυροσβέστης αποφασίζει να έρθει και να σβήσει μια φωτιά με φλογοβόλο».

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι «έχει έρθει η ώρα» τα κράτη μέλη της συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία.

Την ώρα που οι Ουκρανοί ηγέτες ζητούν από τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίζονται όλο και πιο διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που της παρέχουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χώρα του, μέλος του NATO, δεν θα συμμετάσχει στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της συμμαχίας για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο η Βουδαπέστη έχει χαρακτηρίσει «τρελή αποστολή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τη Δευτέρα την Ουγγαρία να σταματήσει να μπλοκάρει μέτρα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενώ έβραζε η ένταση με τη Βουδαπέστη στη διάρκεια συνάντησης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βουδαπέστη και το NATO επιδεινώθηκαν λόγω της καθυστέρησης της Ουγγαρίας να επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας στη συμμαχία - υιοθετήθηκε εν τέλει από τη Βουδαπέστη τον Μάρτιο-- και επίσης όσον αφορά τις θερμές σχέσεις του Ορμπάν με τη Μόσχα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Πηγή: Politico, Reuters, AFP