ΗΠΑ: Σταδιακά η εφαρμογή του σχεδίου χάραξης των συνόρων Ισραήλ - Λιβάνου

ΗΠΑ: Σταδιακά η εφαρμογή του σχεδίου χάραξης των συνόρων Ισραήλ - Λιβάνου

Ο ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας και επενδύσεων, Άμος Χοχστάιν, ανέφερε ότι μια συμφωνία χάραξη των χερσαίων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, θα εφαρμοστεί σταδιακά, και μπορεί να αμβλύνει την αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξή του στο Carnegie Endowment for International Peace, ο Χοχστάιν εξήγησε ότι δεν περιμένει μόνιμη ειρήνη μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Όμως στηρίζει πολλά σε αυτή την επιδίωξη.

«Αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε ένα σύνολο συνεννοήσεων, να απαλλαγούμε από μερικούς από τους παράγοντες της σύγκρουσης και να καθιερώσουμε αναγνωρισμένα σύνορα για πρώτη φορά μεταξύ των δύο χωρών, νομίζω ότι αυτό θα πάει πολύ μακριά».

Ο Χόκσταϊν δήλωσε ότι η αρχή θα ήταν να επιτραπεί στους κατοίκους των βόρειων κοινοτήτων στο Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους κατοίκους των νότιων κοινοτήτων στον Λίβανο να επιστρέψουν στα δικά τους.

Θεωρεί επίσης ότι μέρος του σχεδίου αυτού θα απαιτούσε την ενίσχυση των Λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης, της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού τους, χωρίς να εξηγήσει όμως πώς θα γίνει αυτό.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει ένα οικονομικό πακέτο για τον Λίβανο «και διασφαλίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα δείξει στον λιβανέζικο λαό ότι επενδύουμε σε αυτόν».

Εξήγησε ότι το ηλεκτρικό δίκτυο του Λιβάνου, για παράδειγμα, λειτουργεί μόνο για λίγες ώρες την ημέρα, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην οικονομία του.

«Έχουμε μια λύση για αυτό. Έχουμε αναπτύξει ένα πακέτο που μπορεί να δημιουργήσει μια λύση που θα τους παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για 12 ώρες σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου  επισήμανε ότι το τελικό στάδιο θα είναι η συμφωνία για τα χερσαία σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Τόνισε ότι εάν η πολιτική και οικονομική κατάσταση στον Λίβανο σταθεροποιηθεί, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιρροής του Ιράν στη χώρα και εκτίμησε ότι  με αυτόν τον τρόπο «η ικανότητα των εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν τον Λίβανο, όποιες και αν είναι οι συνέπειες, θα μειωθεί σημαντικά».