Νέα «διαβολοβδομάδα» για την Τερέζα Μέι

Νέα «διαβολοβδομάδα» για την Τερέζα Μέι

Του Γιάννη Μαντζίκου

Μπορεί η κυβέρνηση της να φυλλορροεί, έχοντας χάσει δέκα στελέχη εξαιτίας του Brexit, όμως η Τερέζα Μέι είναι ακόμα εδώ. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν θεωρείται για την ίδια δεδομένο, καθώς έχει μπροστά της μια ανάλογα δύσκολη εβδομάδα, μετά την περασμένη, στο εξωτερικό και το εσωτερικό – η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί με μια έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit την ερχόμενη Κυριακή, 25 Νοεμβρίου. 

Για τον λόγο αυτό, η πρωθυπουργός φρόντισε να επιδοθεί το Σαββατοκύριακο σε ένα «επικοινωνιακό ντεμαράζ» αφού τόσο με άρθρο της στην εφημερίδα Sun της Κυριακής όσο και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News, προσπάθησε να περάσει το μήνυμα με αποδέκτη προφανώς τους βουλευτές και τους υπουργούς της, ότι «μόνη λύση είναι το δικό της Brexit» και ότι «η αλλαγή στην ηγεσία απλά θα καθυστερήσει την έξοδο».

Παραδόξως, τα μηνύματα της Μέι δεν είχαν αποδέκτες τους Εργατικούς και την λοιπή αντιπολίτευση αλλά την εσωτερική αντιπολίτευση. Από την μια βρίσκονται οι «σκληροί» των Τόρις που θέλουν να την αποπέμψουν, από την άλλη Υπουργοί της που επιδιώκουν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Όσον αφορά τους βουλευτές που θέλουν να την ρίξουν, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι έλεγε χθες «ούτε η γυναίκα μου δεν ξέρει πόσες είναι οι επιστολές», αναφερόμενος στο αν έχουν συγκεντρωθεί 48 επιστολές, αριθμός που κινεί πρόταση μομφής. Τα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν πάντως, ότι μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί μόνο 25 επιστολές βουλευτών οι οποίοι ζητούν την άμεση παραίτηση της πρωθυπουργού. Σημερινό πάντως δημοσίευμα της Sun αναφέρει ότι απομένουν έξι επιστολές μέχρι τις 48. 

Την ίδια στιγμή, τέλος στα όνειρα της «επονομαζόμενης» ομάδας των πέντε στην κυβέρνηση που θέλουν επαναδιαπραγμάτευση -Άντρεα Λίντσομ, Μάικλ Γκόουβ, Λίαμ Φοξ, Κρις Γκρέιλινγκ και Πένι Μόρντο- βάζει η δήλωση του διαπραγματευτή της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι «αυτή είναι η συμφωνία και δεν αλλάζει».

Την εβδομάδα λοιπόν που ξεκινά, η Μέι θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για συζητήσεις επί της παρούσας συμφωνίας, ελπίζοντας σε κάποιες μικροβελτιώσεις τις οποίες στη συνέχεια θα προσπαθήσει να «πουλήσει» στους διαφωνούντες. Ωστόσο, η σκέψη της θα είναι στην Βουλή των Κοινοτήτων όπου έρχεται εκ νέου ο προϋπολογισμός για συζήτηση.

Η αγορά φωνάζει 

Εκεί, η Μέι ελπίζει ότι οι βουλευτές της θα επηρεαστούν από τις φωνές που σιγά σιγά γίνονται κραυγές, οι οποίες προέρχονται από την επιχειρηματική κοινότητα. Σήμερα η πρωθυπουργός μιλά ενώπιον της Ένωσης Βρετανικών Βιομηχανιών, η οποία τάσσεται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της χωράς στην Ε.Ε. Πέραν αυτών, την περασμένη Παρασκευή, η πανίσχυρη Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Β. Ιρλανδίας ζήτησε από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) να στηρίξουν την συμφωνία, γιατί αλλιώς θα πληγεί βαρύτατα το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών. Χθες, το Βρετανικό Επιμελητήριο Ναυτιλίας μέσω του διευθυντή του Μπομπ Σανγκουινέτι, ζήτησε από τους επικριτές της συμφωνίας να σκεφτούν τις επιπτώσεις που θα έχει η απόρριψή της για τους καθημερινούς ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κολοσσοί όπως η Airbus και η Rolls-Royce χαρακτήρισαν την «συμφωνία Μέι καλύτερη από την καθόλου συμφωνία», ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι το δημοσίευμα των Sunday Times ότι έχει δοθεί εντολή στον βρετανικό στρατό να εντείνει τους προληπτικούς σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η δημόσια τάξη σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.