Ο Κιθ Κραχ υφυπουργός εξωτερικών αναμένεται να φτάσει σήμερα την Ταϊβάν στην πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 1979 και τη δεύτερη μέλους της κυβέρνησης Τραμπ σε διάστημα ενός μήνα, εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον Κίνας.
Ο Κράχ αναμένεται να έχει συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ταϊβάν και ειδικότερα με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ Ουεν. Θα παρευρεθεί επίσης σε μνημόσυνο για τον Λι Τένγκ Χούι, τον πρώην πρόεδρο που ηγήθηκε της μετάβασης του νησιού στη δημοκρατία, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιούλιο. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι σύμφωνα με διεθνή μέσα και οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων, τις οποίες τόσο η Ταϊπέι όσο και η Ουάσινγκτον επιδιώκουν με φόντο την κινεζική επιθετικότητα στη περιοχή.
Η εξέλιξη εγγράφεται στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου και αποτελεί τη δεύτερη, όπως αναφέρθηκε, επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου σε διάστημα ενός μήνα. Τον Αύγουστο ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ έγινε το πρώτο στέλεχος αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέφθηκε την Ταϊβάν από το 1979.
Επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναιρεί τη λεγόμενη πολιτική της ενιαίας Κίνας, ωστόσο διατηρεί άτυπα στενές σχέσεις με την Ταϊπέι, είναι ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της νήσου και η κύρια προστάτιδα δύναμή της σε διεθνές επίπεδο.
Η Ταϊβάν και η Κίνα έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όταν τερματίστηκε ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος με την επικράτηση των κομμουνιστών στο Πεκίνο. Οι ηττημένοι εθνικιστές κατέφυγαν στη νήσο. Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και δεν παύει να ζητεί την «επανένωση» της με την ηπειρωτική Κίνα. Παρά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 40 χρόνια, το Πεκίνο δεν έχει πάψει ποτέ να απειλεί πως θα καταφύγει στη χρήση βίας για να υπερασπίσει την κινεζική εθνική κυριαρχία σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ταϊπέι ή εξωτερικής επέμβασης.