Συνέχεια στην επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις δίνει ο Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο άλλαξε τις ισορροπίες σε Αν. Μεσόγειο - Αιγαίο και καλώντας από το βήμα της Βουλής την αντιπολίτευση σε κοινή γραμμή κατά της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή στα τουρκικά ΜΜΕ, αναλυτές καθηγητές και δημοσιογράφοι, ειδικευόμενοι σε στρατιωτικά θέματα, εντάσσονται στη γραμμή της προκλητικής ρητορικής του Ερντογάν κατά της Ελλάδας με το CNN Turk, να προβάλλει, μέσω αυτών αναλυτών, την αναγκαιότητα για «χτυπήματα με πυραύλους Tayfun κατά των ελληνικών νησιών» και για «εισβολή» επειδή βρίσκονται «κάτω από τη μύτη τους», το δίκτυο Haber Global να χαρακτηρίζει την Ελλάδα σαν «κοτόπουλο χωρίς κεφάλι» και τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak Χασάν να θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα καθορίσει τις ισορροπίες στην Α. Μεσόγειο»
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ότι«συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αποτελέσματα της ενεργούς πολιτικής που ξεκινήσαμε να ακολουθούμε το 2019 στη Λιβύη», προσθέτοντας ότι «μπορείτε να δείτε όλοι σε ποια κατάσταση έχει φέρει την Ελλάδα το Μνημόνιο Συνεργασίας για τους Υδρογονάνθρακες, το οποίο υπογράψαμε στην Τρίπολη τον Οκτώβριο».
Επισήμανε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο «θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανατ. Μεσογείου για όλες τις επόμενες γενιές», ενώ σημείωσε πως μπροστά στην απόφαση της Ελλάδας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη, την περασμένη εβδομάδα, η Λιβύη έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τη Συμφωνία Ναυτιλιακής Δικαιοδοσίας που υπέγραψε με την Τουρκία.
«Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα παραπονέθηκε στον ΟΗΕ για τη Συμφωνία Υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο. Εμείς, μαζί με τη Λιβύη, μεταφέραμε την κοινή μας απάντηση σε αυτήν την επιστολή στον ΟΗΕ αμέσως μετά. Η διαφορά όμως είναι ότι η επιστολή της Ελλάδας είναι καθαρά δημαγωγική και πολιτική, η δική μας βασίζεται σε νομικά ερείσματα. Αυτό το επίτευγμα θα καθορίσει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο για γενιές», ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα κάλεσε να έχουν την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση: «Το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου είναι εθνική πολιτική. Μην κάνετε κινήσεις που θα δώσουν στην Ελλάδα ατού και που θα χαροποιήσουν την Ελλάδα. Εμείς μπορεί να σας επικρίνουμε, αλλά αυτό θα ικανοποιήσει την Ελλάδα, οπότε ας συμπλεύσουμε στα εθνικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι θα δώσει πληροφορίες για τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και υποστήριξε πως η χώρα μας εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του 1960 και ότι η Τουρκία είχε διαμαρτυρηθεί το... 1975.
Διαμαρτυρηθήκαμε με επιστολές στον ΟΗΕ για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και για πρώτη φορά το συνδέσαμε με την κυριαρχία τους και πως «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Επίθεση κατά ΕΕ για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα
Ισχυρίστηκε ακόμη πως αν η ΕΕ θέλει να γίνει στρατηγικός παράγοντας θα πρέπει να πάψει να είναι το παιχνίδι του διδύμου Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων και να κάνει τα απαραίτητα βήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία, είπε ο τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεροληπτικές αποφάσεις και ότι κάνει «τα στραβά μάτια στην Ελλάδα».
«Μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί δεν γίνεται το ίδιο και με την Ελλάδα; Στις συναντήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες λέμε ότι το ΕΔΑΔ έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά και ότι οι αποφάσεις του είναι πολιτικού χαρακτήρα», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ισχυριζόμενος ότι ασκείται πίεση στην Τουρκία, αλλά όχι στη χώρα μας.