Στα άκρα η κατάσταση στη Γαλλία: 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους, 270 νέες συλλήψεις
AP Photo/Aurelien Morissard
AP Photo/Aurelien Morissard

Στα άκρα η κατάσταση στη Γαλλία: 45.000 αστυνομικοί στους δρόμους, 270 νέες συλλήψεις

Εκρηκτική μια ακόμα νύχτα στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση έχει βγάλει στους δρόμους 45.000 αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα για να εμποδίσουν τις ταραχές, που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα εξαιτίας του θανάτου του 17χρονου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την απαγόρευση εκδηλώσεων και διαδηλώσεων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμάν ανακοίνωσε ότι η αστυνομία προχώρησε σε 270 συλλήψεις μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 80 εκ των οποίων στη Μασσαλία.

 

Η αστυνομία χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ένα τεθωρακισμένο «Κένταυρος» τελευταίας τεχνολογίας, ενώ όπως ανακοινώθηκε έχουν προσαχθεί 917 άτομα, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 17 έτη.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, στα επεισόδια της Πέμπτης τραυματίστηκαν 249 αστυνομικοί και χωροφύλακες, ενώ τουλάχιστον 92 κτίρια επλήγησαν, 2.000 οχήματα κάηκαν και 3.880 φωτιές σε δημόσιους δρόμους άναψαν.

Στη Μασσαλία συνελήφθη ένα άτομο, καθώς νεαροί πραγματοποίησαν πλιάτσικο σε οπλοπωλείο και πήραν κυνηγετικά όπλα, αλλά όχι πυρομαχικά.

Ένα άτομο συνελήφθη με ένα τουφέκι που πιθανότατα είχε πάρει από το κατάστημα όπλων, σύμφωνα με την αστυνομία. Το μαγαζί φρουρείται τώρα από αστυνομικούς.

Νεκρός νεαρός που έπεσε από ταράτσα

Ένας νεαρός 19 ετών έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Παρασκευής όταν έπεσε από τη στέγη ενός καταστήματος στη βορειοδυτική Γαλλία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Οι εκδοχές της αστυνομίας και της εισαγγελίας διίστανται ωστόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος: η πτώση του νεαρού σημειώθηκε «στο πλαίσιο μιας λεηλασίας» σε ένα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Ο εισαγγελέας της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, βεβαιώνει από την πλευρά του ότι αυτό το κατάστημα δεν «δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων».

Το θύμα, ανέβηκε μαζί με άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ.

Έπεσε από τη στέγη και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το πρωί.

Ο νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεγιέ.

«Ο δεύτερος νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, εξηγεί ότι οι δύο τους ανέβηκαν στη στέγη γύρω στις 5 το πρωί για να προσπαθήσουν να μπουν στο κατάστημα ώστε να πάρουν πίσω ένα αντικείμενο, που δεν διευκρινίζεται, το οποίο φέρεται να είχαν αφήσει μέσα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία έχει γίνει από την Τρίτη θέατρο βίας και λεηλασιών που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο ενός 17χρονου από αστυνομικά πυρά στο προάστιο της Ναντέρ του Παρισιού.

Η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ

Ηαστυνομία άρχισε να απομακρύνει διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού, το βράδυ της Παρασκευής.

«Η επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πλας ντε λα Κονκόρντ», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Place des Terreaux στη Λιόν. Περίπου 1.300 άτομα συγκεντρώθηκαν γύρω στις 20:00 το βράδυ παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης από τη νομαρχία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκεί.

Επί ποδός 45.000 αστυνομικοί

Σαράντα πέντε χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπρύχθηκαν σε όλη τη χώρα το βράδυ της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν στην τηλεόραση TF1, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για περισσότερη βία στους δρόμους μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών.

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ανάπτυξη από το υπουργείο Εσωτερικών «πρόσθετων μέσων» μετά από τρεις νύχτες ταραχών που βιώνει η χώρα με αφορμή τον θάνατο 17χρονου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, με τον ίδιο να καταγγέλλει «εργαλειοποίηση» αυτού του τραγικού περιστατικού.

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα».

«Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα», είπε.

«Είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και εξοπλισμένων ενίοτε ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και πολλών νέων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας», παρατήρησε ο Μακρόν.

Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (...) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», συνέχισε.

Παράλληλα τόνισε ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια.

Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

«Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς αναβιώνουν στο δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», τόνισε.

«Θα υποβάλλονται αιτήματα όπου είναι χρήσιμο και όποτε είναι χρήσιμο, να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία», ανέφερε.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή «των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου».

Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Απαγόρευση διαδηλώσεων στη Μασσαλία

Απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τις τοπικές αρχές την ώρα που η κυβέρνηση φέρεται να βάζει στο τραπέζι και τη λύση της κήρυξης της χώρας σε έκτακτη ανάγκη προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία μετά από τέσσερις μέρες εξαιτίας του θανάτου 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού. 

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας εξετάζουν «όλες τις επιλογές» για την αντιμετώπιση των ταραχών.

«Η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η εθνική ενότητα και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αποκατασταθεί η τάξη», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η αστυνομία προχώρησε σε 667 συλλήψεις σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης στη Μασσαλία, τη Λυών, την Πω, την Τουλούζη και τη Λιλ, σε μια τρίτη νύχτα διαδηλώσεων κατά της δολοφονίας την Τρίτη από την αστυνομία ενός 17χρονου αλγερινής και μαροκινής καταγωγής. 

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την πιθανότητα κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Μπορν απάντησε: «Δεν θα σας πω τώρα, αλλά εξετάζουμε όλες τις επιλογές, με μία προτεραιότητα: την αποκατάσταση της τάξης σε ολόκληρη τη χώρα».

 

Τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι ακροδεξιοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης την έχουν παροτρύνει να λάβει τέτοια μέτρα, τα οποία θα έδιναν στις τοπικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες να κηρύσσουν τοπικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, να απαγορεύουν διαδηλώσεις. Θα ενίσχυε επίσης περαιτέρω την αστυνομία στις προσπάθειες να συγκρατήσει ύποπτους για ταραχές και να κάνει έρευνες σε σπίτια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Δείτε επίσης: Τα αστυνομικά πυρά κατά 17χρονου σπίθα στην μπαρουταποθήκη των banlieues

Στη Μασσαλία αποφασίστηκε σήμερα Παρασκευή να μην πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις ενώ τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας να σταματήσουν από τις 7 μμ τοπική ώρα. 

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε επίσης ότι όλα τα τραμ και τα λεωφορεία στο Ιλ-ντε-Φρανς, την περιοχή στην οποία εντάσσεται και το Παρίσι, θα αποσυρθούν στις 2100 τοπική ώρα. 

Διακοπή δρομολογίων λεωφορείων και τραμ σε όλη τη χώρα 

Τα λεωφορεία και τραμ σταμάτησαν τα δρομολόγια σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε επίσης από τους νομάρχες και τους περιφερειάρχες να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Το χάος σε αριθμούς 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 667 συλλήψεις. 

Διακόσιοι σαράντα εννέα αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίσθηκαν μόνο τη νύχτα της Πέμπτης. Συνολικά 45.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, από τα οποία 5.000 στο Παρίσι.

Όπως μεταδίδει η Le Monde, 875 άνθρωποι ανακρίθηκαν, επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε 491 κτίρια, κάηκαν 2.000 αυτοκίνητα και σημειώθηκαν 3.880 εμπρησμοί σε δημόσιους χώρους. Τους αριθμούς αυτούς φέρεται να έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Ματινιόν 

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Βέλγιο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την Τετάρτη, η μητέρα του 17χρονου Ναέλ, πάνω σε αυτοκίνητο, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία. Η πορεία πήγε ως τον τόπο της τραγωδίας, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησαν  επεισόδια, ρίψεις δακρυγόνων και πυροτεχνημάτων, κάποιες πυρκαγιές και η καταστροφή ενός ακινήτου. Τουλάχιστον ένα υποκατάστημα τράπεζας υπέστη μεγάλες υλικές φθορές και οχήματα πυρπολήθηκαν.

Κίνδυνος «γενίκευσης»

Πηγή φωτ.: ΑΡ/ Aurelien Morissard

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας πληροφοριών, στο οποίο αναφέρθηκε αστυνομική πηγή του AFP, τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να «γενικευτούν» τα «επόμενα βράδια», με «στοχευμένες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, συμβόλων του κράτους ή της κρατικής εξουσίας».

Στο Πο (νοτιοδυτικά) κυρίως, εκσφενδονίστηκε κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Στο Παρίσι, στις περίφημες Αλ [σ.σ. Halles, η ιστορική κεντρική αγορά τροφίμων της μεγαλούπολης], καθώς και στην οδό Ριβολί, που οδηγεί στο μουσείο του Λούβρου, ορισμένα καταστήματα «βανδαλίστηκαν», «λεηλατήθηκαν» και «πυρπολήθηκαν», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.

Τουλάχιστον τρεις δήμοι κοντά στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να κηρύξουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ως και πολυήμερη, στο σύνολο της επικράτειάς τους ή σε κάποιες συνοικίας, για όλους ή μόνο τους ανήλικους.

Στη Λίλη (βόρεια), δημαρχείο λαϊκής νότιας συνοικίας πυρπολήθηκε και άλλο ένα, σε ανατολικό προάστιο της πόλης, υπέστη υλικές φθορές.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, η RAID και η GIGN, μονάδες των ειδικών δυνάμεων αντίστοιχα της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αναπτύχθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Μασσαλία (νοτιοανατολικά), η Λιόν (νοτιοανατολικά), η Λίλη (βόρεια) και η Μπορντό (νοτιοδυτικά).

Απαγγελία κατηγοριών

Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.

«Δεν είμαι οργισμένη με την αστυνομία, δεν είμαι οργισμένη παρά εναντίον ενός ανθρώπου: αυτού που πήρε τη ζωή του γιου μου», είπε η Μ.Μ., η μητέρα του Ναέλ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

Η εισαγγελία «θεωρεί ότι δεν συνέτρεχαν» συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «την οπλοχρησία» του αστυνομικού που πυροβόλησε τον έφηβο, τόνισε χθες το πρωί ο εισαγγελέας της Ναντέρ, ο Πασκάλ Πρας.

«Τα πρώτα» και «τα τελευταία» λόγια του αστυνομικού, που παραμένει προφυλακισμένος, είναι πως ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια, δήλωσε χθες ο συνήγορός του Λοράν-Φρανκ Γενάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, επιμένοντας στο ότι ο εντολέας του «δεν ήθελε να σκοτώσει».

Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Η τραγωδία έγινε κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας στο όχημα που οδηγούσε ο Ναέλ, γνωστός στη δικαιοσύνη διότι είχε «αρνηθεί να υπακούσει» σε εντολή οργάνου της τάξης και στο παρελθόν και για παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Επρόκειτο να προσαχθεί σε δικαστήριο ανηλίκων τον Σεπτέμβριο.

Οργή για Μακρόν: Σε συναυλία του Έλτον Τζον την ώρα που η Γαλλία «καιγόταν»

Οργή έχουν προκαλέσει στη Γαλλία βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να παρακολουθεί συναυλία του Έλτον Τζον στο Παρίσι καθώς μαίνονταν οι ταραχές στη χώρα μετά τη δολοφονία εφήβου από πυρά αστυνομικού.

Τα πλάνα από το βίντεο φαίνεται να είναι από το στάδιο Accor Arena του Παρισιού την Τετάρτη το βράδυ, τη δεύτερη νύχτα των ταραχών στη Γαλλία, όπως δημοσιεύει ο Independent.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στα πλάνα φαίνεται ο Μακρόν να χτυπά ρυθμικά το πόδι του στον 76χρονο πιανίστα καθώς ερμήνευε επιτυχίες όπως το "Saturday Night's Alright for Fighting" και το "Burn Down the Mission".  

 

Το Snapchat παρακολουθεί στενά τις ταραχές στη χώρα

Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε περιεχόμενο που προωθεί τη βία ή το μίσος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters, απαντώντας έτσι στην έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν να σταματήσει η βία εν μέσω των ταραχών στη Γαλλία.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι ταραχές ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούσαν τους ταραξίες να οργανώνονται αλλά συνέβαλαν επίσης στη «μίμηση» της συμπεριφοράς ορισμένων νέων, οι οποίοι επανέλαβαν αυτά που είδαν στο Διαδίκτυο, χάνοντας και την επαφή με την πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Αναταραχή στη Γαλλία: Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία

Σκηνές του 2005 στη Γαλλία - Φλέγονται τα προάστια μετά τον φόνο του 17χρονου

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε προάστιο του Παρισιού - 40.000 αστυνομικοί στους δρόμους (vid)

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Μασσαλία - Στο τραπέζι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης στη χώρα