Ο μεγαλύτερος κύκλος ταραχών από τις ημέρες της εξέγερσης των «Αθλίων» του Παρισιού το 2005 «ανοίγει» στα υποβαθμισμένα προάστια της Γαλλίας μετά τον εξ επαφής πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου και την ακόλουθη απόπειρα διαστρέβλωσης και συγκάλυψης των συνθηκών υπό τις οποίες ο έφηβος, Γάλλος πολίτης αλγερινής καταγωγής, δολοφονήθηκε στη Ναντέρ.
Με τα προάστια μεγάλων πόλεων να παίρνουν «φωτιά» το ένα μετά το άλλο, αυτοκίνητα να πυρπολούνται και διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, σε ισχύ έχουν τεθεί πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας με την ανάπτυξη δύναμης άνω των 40.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων ανά τη χώρα, οι 5.000 εκ των οποίων στο Παρίσι και τα περίχωρά του.
Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας έως και την προσεχή Δευτέρα επιβλήθηκε από τη δημοτική αρχή της Κλαμάρ, προάστιο 54.000 κατοίκων στα νοτιοδυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Λίλη στη βορειοανατολική Γαλλία, αλλά και η Τουρ, περίπου 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, τα μέσα μεταφοράς σταμάτησαν να λειτουργούν από τις 21.00 το βράδυ της Πέμπτης.
Εν μέσω γενικευμένων ταραχών, η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκε κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Ναέλ Μ.
Όμως, τόσο η προφυλάκισή του, όσο και το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δείξει γρήγορα αντανακλαστικά καταδικάζοντας άμεσα ως αποτρόπαιο και ασυγχώρητο τον πυροβολισμό του εφήβου, είναι αμφίβολο εάν θα ανακόψουν την οργή για την αστυνομική βία που επί 18 χρόνια σποραδικά ξεσπά στα «γκετοποιημένα» βόρεια προάστια των μεταναστών, οι κάτοικοι των οποίων έχουν φθάσει σήμερα να είναι Γάλλοι τρίτης ή τέταρτης γενιάς.
Την οργή έχει επιτείνει το γεγονός ότι αρχικά πηγές προσκείμενες στην αστυνομία «τροφοδότησαν» τα μέσα ενημέρωσης με μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για τα όσα διαδραματίστηκαν το πρωινό της Τρίτης. Αναφέρθηκε πως το αυτοκίνητο, το οποίο ο 17χρονος οδηγούσε, έπεσε επάνω στους αστυνομικούς όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο.
Ωστόσο, βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -η γνησιότητα του οποίου έχει επαληθευτεί από γαλλικά μέσα ενημέρωσης- δείχνει την πραγματικότητα: Το αυτοκίνητο έχει σταματήσει για έλεγχο, ο ένας εκ των δύο αστυνομικών σημαδεύει τον οδηγό στο κεφάλι και τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής στον θώρακα, όταν επιχειρεί να επιταχύνει για να διαφύγει. Τα πλάνα καταδεικνύουν πως ο αστυνομικός που πυροβόλησε δεν βρισκόταν σε κανέναν άμεσο κίνδυνο.
Διαβάστε επίσης
Τα αστυνομικά πυρά κατά 17χρονου σπίθα στην μπαρουταποθήκη των banlieues
Παρά τις σποραδικές εστίες έντασης, ανάφλεξη που να κινδυνεύει να λάβει διαστάσεις ανάλογες με αυτές του 2005 δεν είχε σημειωθεί έκτοτε. Μόνο σε ένα 24ωρο, έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, είχαν συλληφθεί περισσότερα από 180 άτομα και είχαν τραυματιστεί 170 αστυνομικοί, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Ντερμανέν, να κάνει λόγο για μία «νύχτα αφόρητης βίας κατά των συμβόλων της Δημοκρατίας».
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, έχει απορρίψει, επί του παρόντος τουλάχιστον, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η λήψη αυστηρών κατασταλτικών μέτρων -απαγορεύσεις κυκλοφορίας και κατ’ οίκον έρευνες και συλλήψεις- είχε θέσει τέλος σε τρεις εβδομάδες οργής που ξεκίνησαν στις 27 Οκτωβρίου 2015 όταν δύο έφηβοι αφρικανικής καταγωγής βρήκαν τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, όπου είχαν τρέξει να κρυφτούν νομίζοντας ότι τους κυνηγούσε η αστυνομία.
Από τα προάστια του Παρισιού τα επεισόδια εξαπλώθηκαν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, με τη Γαλλία να «ζει» νύχτες συγκρούσεων, εμπρησμών αυτοκινήτων, δημοτικών κτηρίων, σχολείων. Υπουργός Εσωτερικών διατελούσε ο μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος και έγινε ευρέως γνωστός εν μέσω της κρίσης επί προεδρίας Ζακ Σιράκ, καθώς ήταν εκείνος που σε σκληρή γραμμή «βγήκε μπροστά» με τον τότε πρόεδρο να παραμένει στα «μετόπισθεν».
Όπως το 2005, έτσι και σήμερα, η οργή στρέφεται στη βαναυσότητα της αστυνομίας, την κοινωνική περιθωριοποίηση, τις διακρίσεις. Η Γαλλία έχει έκτοτε σε πολλά αλλάξει, όμως αποδεικνύεται ξανά πως η «ουλή» των «banlieues» που «γεννήθηκε» από την αποικιοκρατία δεν έχει επουλωθεί, και σε αυτήν έχουν έκτοτε προστεθεί η εγκληματικότητα, τα καρτέλ ναρκωτικών, αλλά και ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός.
Διαβάστε επίσης
Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε προάστιο του Παρισιού - 40.000 αστυνομικοί στους δρόμους
Γαλλία: Μαίνονται οι συγκρούσεις νεαρών διαδηλωτών και αστυνομίας