Με την πυρηνική απειλή που προέρχεται από την Πιονγιάνγκ να κλιμακώνεται, η Νότια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση εδώ και μία δεκαετία, επιδεικνύοντας το προηγμένο οπλοστάσιό της.
Άρματα μάχης και πύραυλοι εκτέθηκαν στους δρόμους της Σεούλ με φόντο την αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και ενόσω η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσεγγίζει περαιτέρω τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.
Η παρέλαση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης με τελετές και παραστάσεις στην αεροπορική βάση της Σεούλ, όπου ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Γιουν Σουκ Γέολ, απηύθυνε ομιλία κατά την οποία προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ να μην κάνει ποτέ χρήση πυρηνικών όπλων.
«Εάν η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, το καθεστώς της θα τερματιστεί με μια συντριπτική απάντηση από τη συμμαχία [Σεούλ-Ουάσινγκτον]», δήλωσε ο πρόεδρος Γιουν, μιλώντας υπό βροχή.
Ακολούθησε η παρέλαση -η πρώτη για τη Νότια Κορέα από το 2013- με χιλιάδες στρατεύματα και οπλισμό να διασχίζουν την «καρδιά» της Σεούλ, περνώντας από το δημαρχείο και την ιστορική πλατεία Gwanghwamun. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι θεατές, ενώ μαζί με τους Νοτιοκορεάτες παρήλασαν και 300 Αμερικανοί στρατιώτες.
Εκτέθηκε ποικιλία εγχώριων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Οι στρατιώτες στα οχήματα χαιρετούσαν το πλήθος καθώς περνούσαν, ενώ αρκετά οχήματα είχαν επικολλημένη στο εξωτερικό τους τη σημαία της Νότιας Κορέας.
Ο Πίτερ Λέιτον, επισκέπτης συνεργάτης του Ινστιτούτου Ασίας στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ, δήλωσε στο δίκτυο CNN ότι ενώ η παρέλαση χρησίμευσε για να στείλει «ένα μήνυμα σε ένα εξωτερικό ακροατήριο», συμπεριλαμβανομένων εταίρων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και περιφερειακών δυνάμεων όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα, το γεγονός «αφορά στην πραγματικότητα εγχώριους παράγοντες».
Η παρέλαση και η παρουσία του Γιουν «βοηθούν στην απεικόνιση της [Νότιας] Κορέας στον κορεατικό λαό ως χώρα που είναι πλέον μια σημαντική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή, μια κεντρική παγκόσμια δύναμη, όπως την αποκαλεί ο σημερινός πρόεδρος», αναφέρει. Ενισχύει επίσης την αντίληψη του κοινού για την κορεατική αμυντική βιομηχανία, η οποία «επιτυγχάνει αξιοσημείωτη εξαγωγική επιτυχία», ενώ άλλοι οικονομικοί τομείς πέφτουν στο κενό, προσθέτει.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να καταστήσει τη Νότια Κορέα έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Αν και απέχει ακόμη μερικές θέσεις στην κατάταξη, ο κλάδος έχει αναπτυχθεί ραγδαία, με εξαγωγές αμυντικών προϊόντων ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κορέας.
Κατά τον Πίτερ Λέιτον, η στρατιωτική παρέλαση έρχεται να υπογραμμίσει επίσης τη διαρκή συμμαχία της Νότιας Κορέας με τις Ηνωμένες Πολιτείες -με τις δύο χώρες να έρχονται πιο κοντά, καθώς και με την Ιαπωνία, καθώς επιταχύνεται το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα του διεθνώς απομονωμένου καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.
Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Σουκ Γέολ, ανακοίνωσαν μία νέα συμφωνία-κλειδί που αποσκοπεί στην αποτροπή της βορειοκορεατικής επιθετικότητας, συμπεριλαμβανομένης ανανεωμένης δέσμευσης των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ο Γιουν, ο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, πραγματοποίησαν επίσης μια ιστορική Σύνοδο Κορυφής τον Αύγουστο, ανακοινώνοντας νέες στρατιωτικές ασκήσεις και μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας για την αντιμετώπιση κρίσεων.