Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, καταφέρθηκε εναντίον των γαλλικών αρχών, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα
Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά τη σύλληψή του, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το Telegram είναι «ένα είδος αναρχικού παραδείσου» ως «απολύτως αναληθείς».
Ο Ντούροφ συνελήφθη στις 25 Αυγούστου σε ένα αεροδρόμιο βόρεια του Παρισιού και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για υποψία συνενοχής στο ότι επέτρεψε την άνθηση παράνομων συναλλαγών, διακίνησης ναρκωτικών, απάτης και διάδοσης εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στον ιστότοπό του.
Στη δήλωση του, την οποία δημοσίευσε στο Telegram, τόνισε ότι η απόδοση ευθυνών στον ίδιο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τρίτους στην πλατφόρμα ήταν μια «έκπληξη» και «λανθασμένη προσέγγιση».
«Εάν μια χώρα είναι δυσαρεστημένη με μια υπηρεσία Διαδικτύου, η καθιερωμένη πρακτική είναι να ξεκινάει νομική διαδικασία κατά της ίδιας της υπηρεσίας», δήλωσε ο ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι επίσης Γάλλος υπήκοος.
«Η χρήση νόμων από την προ smartphone εποχή για να κατηγορηθεί ένας διευθύνων σύμβουλος για εγκλήματα που διαπράττονται από τρίτους στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται είναι μια λανθασμένη προσέγγιση».
«Η δημιουργία τεχνολογίας είναι αρκετά δύσκολη ως έχει. Κανένας καινοτόμος δεν θα κατασκευάσει ποτέ νέα εργαλεία εάν γνωρίζει ότι μπορεί να θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος για πιθανή κατάχρηση των εργαλείων αυτών», πρόσθεσε.
Ενώ παραδέχθηκε ότι το Telegram δεν είναι τέλειο, είπε ότι οι γαλλικές αρχές έχουν διάφορους τρόπους να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο και με το Telegram και ότι η εφαρμογή έχει επίσημο αντιπρόσωπο στην ΕΕ.
«Οι ισχυρισμοί ορισμένων μέσων ενημέρωσης ότι το Telegram είναι ένα είδος αναρχικού παραδείσου είναι απολύτως αναληθείς. Καταργούμε εκατομμύρια επιβλαβείς αναρτήσεις και κανάλια κάθε μέρα», επέμεινε.
Το Telegram επιτρέπει ομάδες έως και 200.000 μελών, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, διευκολύνει τη διάδοση της παραπληροφόρησης και την ανταλλαγή συνωμοσιολογικού, νεοναζιστικού, παιδοφιλικού ή τρομοκρατικού περιεχομένου από τους χρήστες.
Το Telegram αφαίρεσε ορισμένα γκρουπ, ωστόσο οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας λένε ότι το σύστημα μετριασμού εξτρεμιστικού και παράνομου περιεχομένου είναι πολύ πιο αδύναμο από αυτό άλλων εταιρειών social media και εφαρμογών messenger.
Στη δήλωσή του την Πέμπτη παραδέχθηκε ότι η «απότομη αύξηση» του αριθμού των χρηστών στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων - τον οποίο τοποθέτησε στα 950 εκατομμύρια - «προκάλεσε “πονοκεφάλους” που διευκόλυναν τους εγκληματίες να κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας μας», τονίζοντας ότι θα επιδιώξει να «βελτιώσει σημαντικά τα πράγματα από αυτή την άποψη».