Τον Άντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να προτείνει για τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αλλά και την εφημερίδα New York Times.
Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον ίδιο τον Μπάιντεν αύριο Τρίτη μαζί με άλλα ονόματα για τις θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όπως αποκάλυψε ο εν δυνάμει προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρον Κλάιν.
Ο Μπλίνκεν εργάστηκε από το 2009 στον Λευκό Οίκο, αρχικά ως σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν και στη συνέχεια το 2014, ως αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών στη θέση του Ουίλιαμ Μπέρνς.
Ωστόσο, ο διορισμός του στα νέα του καθήκοντα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπως είναι ο κανόνας για αυτές τις θέσεις της ιεραρχίας.
Γιος του νεοϋορκέζου επενδυτή Ντόναλντ Μπλίνκεν, μπήκε στην πολιτική σφαίρα το 1988 μαζί με τον πατέρα του, παίρνοντας μέρος σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Μάικλ Δουκάκη.
Το 1992 μπήκε στον Λευκό Οίκο του Μπιλ Κλίντον, δουλεύοντας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και αργότερα έγινε υπεύθυνος των ομιλιών για την εξωτερική πολιτική. Επίσης συμβούλευε τον τότε πρόεδρο για ευρωπαϊκά θέματα. Με τον Τζο Μπάιντεν, εκτός από τη μακρά συνεργασία, τους συνδέει και προσωπική φιλία δύο δεκαετιών.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εκτιμούν ότι ο επικείμενος διορισμός του Μπλίνκεν είναι θετικό σημάδι, όντας άριστος γνώστης των ελληνικών εθνικών θεμάτων και του Κυπριακού.
O Ρόμπερτ Μάλεϊ, επικεφαλής του International Crisis Group, ο οποίος υπήρξε συμμαθητής του Μπλίνκεν, δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι "o Τόνι… έχει ζήσει το πώς ο υπόλοιπος κόσμος αντιλαμβάνεται την Αμερική” δηλώνει ο Μάλεϊ. “Εκείνη την εποχή [που ήταν στο Παρίσι] οι ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη και είδικά στη Γαλλία. Ο Τόνι έβγαλε άκρη και πλοηγήθηκε στα δυο αυτά σύμπαντα”.
Ο Νικ Μπέρνς, πρώην Νο 3 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που γνωρίζει τον Μπλίνκεν από την εποχή της διακυβέρνησης Κλίντον, δήλωσε πως το δίκτυο των φίλων του ανά τον κόσμο συνδυάζεται με μια εξαιρετική εμπειρία από την θητεία του στην Γερουσία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο.
“Ήταν παρών σε όλες τις σημαντικές συνεδριάσεις της διακυβέρνησης Ομπάμα επί οκτώ χρόνια και είχε εξαιρετική εκ των έσω γνώση όλων των θεμάτων εθνικής ασφάλειας”, λέει ο Μπερνς επίσης στη Financial Times.
Οι υποστηρικτές του λένε πως απλώς θέλει να αποφεύγει τη μετατροπή βιαστικών αποφάσεων σε κακές αποφάσεις. Φημίζεται, ωστόσο, ότι παίρνει τις αποφάσεις στην ώρα τους.