NYT: Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αντιστέκεται στον Ερντογάν

NYT: Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αντιστέκεται στον Ερντογάν

Το Πανεπιστήμιο Bogazici είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Τουρκία, προικισμένο με μια εκπληκτικά όμορφη πανεπιστημιούπολη, στις όχθες του Βοσπόρου. Ήταν μέρος του αμερικανικού ιδρύματος Robert College που άνοιξε το 1863, διάσημο για την κουλτούρα φιλελεύθερων τεχνών της Δυτικής τάσης.

Ως εκ τούτου, υπήρξε εδώ και καιρό στόχος του Ερντογάν και των θρησκευτικά συντηρητικών υποστηρικτών του, οι οποίοι όχι μόνο λαχταρούν το κύρος του, αλλά αποδοκιμάζουν τις φιλελεύθερες τάσεις του σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times.

Ο Μελίχ Μπουλού, επιχειρηματίας γνωστός για τους δεσμούς του με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του και για χρόνια αποτυχημένος εκλογικός υποψήφιος, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο φημισμένο πανεπιστήμιο.

Ο Μελίχ Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης χωρίς καμία σχέση με τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκε σε τέτοια θέση μετά την περίοδο που είχε ακολουθήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, καταγγέλλουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που ζητούν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη. 

Ο διορισμός του θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα που έκανε ο Ερντογάν για να επεκτείνει την επιρροή του σε κάθε πτυχή της τουρκικής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε άλλωστε τρομακτικές δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Θέτοντας τη χώρα επί μακρόν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διέταξε εκτεταμένη καταστολή εναντίον των αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα πραξικοπήματος, όπως δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σύγκρουση μεταξύ των φοιτητών και της κυβέρνησης πήρε άλλες διαστάσεις όταν τσσερα άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία μετά την ανάρτηση ενός πίνακα που απεικόνιζε τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ένα έργο τέχνης που οι τουρκικές αρχές θεώρησαν προσβλητικό.

Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι "σπίλωσαν ανοιχτά θρησκευτικές αξίες που ενστερνίζεται μέρος της κοινής γνώμης", ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία ανέφερε πως καταζητεί ακόμα δύο ακόμη άτομα, χαρακτηρίζοντας τον πίνακα μια "άσχημη επίθεση" στο Ισλάμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χθες σε tweet του ότι συνελήφθησαν "τέσσερις ΛΟΑΤΚΙ διεστραμμένοι", σχόλιο που προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πίνακας - στον οποίο ήταν ζωγραφισμένη επίσης μια σημαία ουράνιου τόξου, το σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, σύμφωνα με το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης - κρεμάστηκε την Παρασκευή μπροστά από το γραφείο του πρύτανη σε μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από Τούρκους αξιωματούχους.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν σε μαζικές διαμαρτυρίες τη Δευτέρα με την αστυνομία να σφραγίζει την κύρια είσοδο στην πανεπιστημιούπολη.

Οι φοιτητές του Bogazici επιμένουν όμως ότι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους έως ότου αποσυρθεί ο διορισμός του Μπολου ή παραιτηθεί.

"Δεν θέλουμε έναν διορισμένο πρύτανη", δήλωσε ένας φοιτητής μηχανικών κατασκευών, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που παρευρίσκονται στις καθημερινές διαδηλώσεις. "Θέλουμε τον δικό μας εκλεγμένο πρύτανη από το δικό μας πανεπιστήμιο."