Σάλο έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Washington Post, καθώς σύμφωνα με ρωσικά έγγραφα αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ενός εκτεταμένου δικτύου παραγωγής «deepfakes» και διακίνησης ψευδών ειδήσεων από τη Ρωσία, με στόχο την προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις.
Ο «ιθύνων νους» πίσω από αυτό το δίκτυο φέρεται να είναι ο Τζον Μαρκ Ντούγκαν, ένας πρώην βοηθός σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς, ο οποίος διέφυγε στη Μόσχα και έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς προπαγανδιστές του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην βοηθός συνεργάζεται άμεσα με τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες για την παραγωγή και διασπορά deepfakes.
Συνεργάτης της GRU
Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που εξασφάλισε η Washington Post από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο Ντούγκαν έχει συνεργαστεί με τη GRU (οι Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες) για τη χρηματοδότηση και δημιουργία περιεχομένου που προορίζεται να διαδοθεί στο διαδίκτυο, με σκοπό να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική σκηνή.
Ο Ντούγκαν, κάτοικος Μόσχας, από καιρό υποστήριζε ότι λειτουργεί ανεξάρτητα από τη ρωσική κυβέρνηση. Ωστόσο, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι λαμβάνει άμεση χρηματοδότηση από έναν ανώτερο αξιωματικό της GRU. Ο αξιωματικός αυτός είναι υπεύθυνος για επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου και πολιτικής παρέμβασης κατά της Δύσης, ενώ συμμετέχει στη μονάδα 29155 της GRU, η οποία ειδικεύεται σε σαμποτάζ και κυβερνοεπιθέσεις.
Ο σκοπός της συνεργασίας
Σύμφωνα με τα περισσότερα από 150 έγγραφα που ελέγχθηκαν από την Washington Post, οι πληρωμές από το GRU στον Ντούγκαν ξεκίνησαν το 2022, με στόχο την ενίσχυση της παραπληροφόρησης που διακινούσε μέσω ψεύτικων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπως το «DC Weekly», το «Chicago Chronicle» και το «Atlanta Observer».
Σκοπός αυτών των ιστοσελίδων είναι να προωθούν ψεύτικα ειδησεογραφικά άρθρα και βίντεο που στοχεύουν τη Χάρις, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τον Τραμπ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2023, το περιεχόμενο που δημιούργησε ο Ντούγκαν και η ομάδα του έχει προσελκύσει εκατομμύρια προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με άρθρα και βίντεο να καταφέρνουν να φτάσουν σε περισσότερους από 64 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με αναλυτές από το NewsGuard, μια εταιρεία που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα ήταν η διάδοση ενός ψεύτικου βίντεο που εμφάνιζε τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να υπονοεί ότι οι Δημοκρατικοί είχαν διατάξει απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης καμπάνιας παραπληροφόρησης κατά της Καμάλα Χάρις και των Δημοκρατικών.
Πώς επηρεάζονται οι αμερικανικές εκλογές
Εμπειρογνώμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτή η εκστρατεία παραπληροφόρησης θα μπορούσε να στραφεί και κατά της ακεραιότητας των αμερικανικών εκλογών. Ήδη, οι σελίδες που διαχειρίζεται ο Ντούγκαν προωθούν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την εκλογική διαδικασία, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και deepfakes που αμφισβητούν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας.
Αναλυτές της Microsoft και του NewsGuard έχουν καταγράψει την αυξημένη δραστηριότητα του Ντούγκαν κατά τους τελευταίους μήνες, με περιεχόμενο που απευθύνεται κυρίως σε συντηρητικούς ψηφοφόρους των ΗΠΑ.
Παράλληλα, εκφράζουν φόβους ότι αυτή η εκστρατεία παραπληροφόρησης θα μπορούσε να κλιμακωθεί κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, ενώ το Κρεμλίνο συνεχίζει να επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της δυτικής πολιτικής.