Ο άνθρωπος που επηρέασε το σκάκι σε υπερθετικό βαθμό ζει πλέον στη Νέα Υόρκη, φοβούμενος για την ασφάλεια του, καθώς σύμφωνα με αναφορές ενός πρώην αξιωματούχου πράκτορα της KGB, είχε βρεθεί στη λίστα των πιθανών δολοφονιών αντιφρονούντων.
Ο Κασπάροφ αισθάνεται πιο ασφαλής πλέον στη Νέα Υόρκη, ενώ αποφεύγει να ταξιδεύει σε μέρη όπου μπορεί να εντοπιστεί από Ρώσους πράκτορες, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, όπως είχε δηλώσει το 2018, ή και η Ουγγαρία. Ωστόσο, συνεχίζει να παρεμβαίνει εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος της Ρωσίας, όπως μπορεί.
Ο Γκάρι Κασπάροφ σε άρθρο του της 20ης Ιουνίου στο CNN παρατηρεί ορισμένα σημαντικά στοιχεία.
Τονίζει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν υπό πίεση από τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Οι διώξεις εναντίον των αντιπάλων του συνεχίζονταν αμείωτες από την αρχή της χρονιάς. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συλληφθεί μετά από τις ειρηνικές διαδηλώσεις, ενώ αναφέρθηκε έντονη αστυνομική βία και άδικες καταδίκες από το ρωσικό καθεστώς.
Ο επίσημος χαρακτηρισμός του κινήματος Ναβάλνι ως μία εξτρεμιστική οργάνωση ήταν απόδειξη των δυσκολιών που αντιμετώπιζε ο Ρώσος «δικτάτορας», σύμφωνα με τον Κασπάροφ.
Ωστόσο, η εμφάνιση του Βλάντιμιρ Πούτιν ως ίσος προς ίσο με τον ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών του έδωσε νέα πνοή. Ό,τι κυρώσεις κι αν επιβάλλονται στη Ρωσία, η εικόνα μιλάει από μόνη της, όταν ο Πούτιν βρίσκεται δίπλα στον Τζο Μπάιντεν, έπειτα μάλιστα από αμερικανική πρόσκληση. Δίνει ουσιαστικά το σήμα στους ολιγάρχες της Ρωσίας, που στηρίζουν τον Πούτιν, πως είναι πανίσχυρος.
Παρ' όλα αυτά, η κίνηση του Μπάιντεν είχε θετικές παραμέτρους που ο Κασπάροφ αναγνωρίζει, όπως η ανάδειξη της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία ή και η κατάληξη της περίπτωσης του Αλεξέι Ναβάλνι.
Ωστόσο, για όσο διάστημα το Κρεμλίνο θα συνεχίζει να αναγνωρίζεται ως επίσημος συνομιλητής της Δύσης αλλά και δεν θα ενισχύονται οι αντίπαλοι της Ρωσίας του Πούτιν, δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στις πρακτικές που μετέρχεται το ρωσικό καθεστώς.