Της Οντίν Λιναρδάτου
Ο αντισημιτισμός αναβιώνει στην Ευρώπη προκαλώντας φόβο ενώ φέρνει στο φως εφιαλτικές περιόδους του παρελθόντος που νομίζαμε πως έχουμε νικήσει. 107 εβραϊκοί τάφοι βεβηλώθηκαν σε νεκροταφείο της πόλης Βεστοφέν που βρίσκεται κοντά στο Στρασβούργο στην Ανατολική Γαλλία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα περιστατικά αντισημιτισμού και βίας κατά των Εβραίων αυξάνονται.
Σύμφωνα με έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα τη Βιέννη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της βίας κατά των Εβραίων μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια αίσθηση ανασφάλειας στις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης και κάνει τους πολίτες να νιώθουν πως δεν μπορούν να ζήσουν όπως οι άλλοι. Νιώθουν ξανά πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στις ίδιες τους τις χώρες.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως η προσβολή και παρενόχληση των ευρωπαίων Εβραίων έχει γίνει πια φυσιολογική σε ορισμένες κοινωνίες και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά.
Η Γαλλία που έχει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, αριθμεί περίπου 550.000 Εβραίους, είναι αποφασισμένη να πάρει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αντισημιτισμού. Ήδη η γαλλική βουλή επικύρωσε μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο εξισώνεται ο αντισιωνισμός με τον αντισημιτισμό.
Η απόφαση αυτή δίχασε το κόμμα En Marche του Εμανουέλ Μακρόν επειδή αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτή η αλλαγή θα εμποδίζει πολίτες και πολιτικούς να ασκούν σκληρή κριτική στο Ισραήλ. Είναι ξεκάθαρο όμως πως δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης της κριτικής απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Στόχος του ψηφίσματος που στηρίζεται στον ορισμό του αντισημιτισμού με βάση τις αρχές της Διεθνούς Συμμαχίας για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι να περιορίσει τις επιθέσεις εναντίον των Γάλλων Εβραίων. Τις αρχές αυτές έχει υιοθετήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μόνο το 2018 στη Γαλλία υπήρξαν 500 κρούσματα αντισημιτισμού. Ραγδαία αύξηση του φαινομένου αυτού παρατηρείται στη Γερμανία, στην Ολλανδία και το Βέλγιο.
Στις τρεις αυτές χώρες έχουν καταγραφεί επίσημα τα περισσότερα περιστατικά αντισημιτικής βίας. Το 65% των Γάλλων θεωρεί πως τα περιστατικά αντισημιτισμού αποτελούν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει το 43% ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στη Δανία μόλις το 14% αντιμετωπίζει ως πρόβλημα τα περιστατικά αντισημιτισμού.
«Οι Εβραίοι είναι μέρος της Γαλλίας, έφτιαξαν τη Γαλλία», έγραψε στο twitter ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζοντας τη νέα επίθεση στο εβραϊκό νεκροταφείο ενώ ο υπουργός του των εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ πήγε αμέσως στην περιοχή.
Στους τάφους οι δράστες έγραψαν συνθήματα και ζωγράφισαν σβάστικες σε μία επίδειξη πρωτοφανούς μίσους απέναντι στους Εβραίους. Στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αλσατίας έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες πολλά περιστατικά αντισημιτικής βίας.
Και στο Ηνωμένο Βασίλειο όμως είχαμε ανάλογα κρούσματα σε πολύ υψηλό επίπεδο στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος όπου ακόμα και ο αρχηγός του Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό ενώ από το κόμμα παραιτήθηκαν βετεράνοι Εβραίοι βουλευτές επειδή όπως είπαν ο κ. Κόρμπιν δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα αντισημιτισμού στους Εργατικούς.