Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα περαιτέρω συνέργειες και συμμαχίες προκειμένου να ενισχυθεί η εταιρική σχέση Renault-Nissan στην παγκόσμια αγορά.
«Η συμμαχία Renault-Nissan είναι ένα κόσμημα στη βιομηχανία», δήλωσε ο Μακρόν σε Γάλλους απόδημους στο Τόκιο. «Δημιουργήσαμε έναν γίγαντα, τον οποίο όχι μόνο πρέπει να διατηρήσουμε, αλλά πρέπει και να αναπτύξουμε συνέργειες και συμμαχίες για να τον ενισχύσουμε υπό το φως του διεθνούς ανταγωνισμού».
Τα σχόλιά του φάνηκαν να αφήνουν ανοικτή την πιθανότητα για μια βαθύτερη ολοκλήρωση της 20χρονης συμμαχίας Renault-Nissan, που έχει κλονιστεί από το σκάνδαλο για τον πρώην επικεφαλής της, τον Κάρλος Γκοσν, αλλά και για συνεργασίες με άλλες εταιρίες.
Τον περασμένο μήνα, η Renault και ο ιταλοαμερικανικός όμιλος Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ανακοίνωσαν ότι βρίσκονταν σε συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους. Ωστόσο, οι συζητήσεις κατέρρευσαν αφού η FCA απογοητεύτηκε με τον ρόλο που διαδραματίζει το γαλλικό κράτος, ειδικά με την ανάγκη του να εξασφαλίσει μια συμφωνία από τη Nissan για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση.
Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τη FCA, στελέχη της Renault ήθελαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τη Nissan, η οποία θέλει να μειώσει την επιρροή που έχει το γαλλικό Δημόσιο στη συμμαχία μέσω του ποσοστού 15% που κατέχει στη Renault.
Η Renault κατέχει το 43% της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία με τη σειρά της κατέχει ποσοστό 15% άνευ δικαιωμάτων ψήφου στον εταίρο της. Η Nissan χθες πάγωσε τις ελπίδες για γρήγορη αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων με τη γαλλική Renault, λέγοντας ότι η ανισότητα μεταξύ των εταίρων θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συμμαχία των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών που ήδη μετρά δύο δεκαετίες ζωής.
Οι διεθνείς εντάσεις καθώς οι σχέσεις Nissan και Renault βρίσκονται στο μενού των διμερών συναντήσεων που θα έχει στην Ιαπωνία ο Μακρόν, που έφθασε σήμερα στο Τόκιο ενόψει της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στα τέλη της εβδομάδας στην Οσάκα. Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και το εμπορικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου ανησυχούν τόσο το Παρίσι όσο και το Τόκιο, που προσπαθούν σε αυτές τις δύο κρίσεις να λειτουργήσουν ως μεσολαβητές.
Ο Γάλλος πρόεδρος, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, συναντάται το απόγευμα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ενώ οι δύο ηγέτες θα έχουν στη συνέχεια δείπνο με τις συζύγους τους σε μια μοδάτη περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Ο Μακρόν αναμένεται να υπογράψει με τον Άμπε ένα νέο πενταετές σχέδιο δράσης που στόχο έχει την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, όπου η Ιαπωνία, όπως και η Γαλλία που κατέχει πολλά υπερπόντια εδάφη, ανησυχεί για τις κινεζικές φιλοδοξίες. Ο Μακρόν θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μαζί με τον Σίνζο Άμπε κοινές θέσεις στις Ομάδες των 20 (G20) και των 7 (G7), στις οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν φέτος η Ιαπωνία και η Γαλλία. Για το Ιράν, θέλουν επίσης να «αποτρέψουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σύμφωνα με το Ελιζέ, μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, όπου πρόσφατα πήγε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Αύριο, Πέμπτη, ο Μακρόν θα γίνει ο δεύτερος ξένος ηγέτης, μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, που θα γίνει δεκτός από τον νέο αυτοκράτορα Ναρουχίτο στο παλάτι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP