Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προσπαθούν να φέρουν ανισορροπία στο σύστημα διεθνούς ασφάλειας» στον πυρηνικό τομέα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, το δημοσίευμα του οποίου αναμεταδίδει το Newsweek.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την πρώτη δοκιμή πυρηνικής βόμβας της Σοβιετικής Ένωσης, ο Ναρίσκιν περιέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα «δυτικό ολοκληρωτικό-φιλελεύθερο καθεστώς» που πιστεύει στην «ατιμωρησία» του επιβάλλοντας τη βούλησή του σε άλλες χώρες και την πυρηνική σφαίρα.
O Ναρίσκιν, ο οποίος διατελεί επικεφαλής της SVR από το 2016, επέκρινε την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τις πυρηνικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους του 1972 μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης και το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPA) του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε ειρηνικούς σκοπούς. Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία JCPA το 2018.
Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι το πείραμα των ΗΠΑ στις 14 Μαΐου με υποκρίσιμη μάζα, «είναι λόγος ανησυχίας». Η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε τον Μάιο ότι το πείραμα εκτελέστηκε εντός των ορίων δοκιμών πυρηνικών εκρηκτικών 1.000 πόδια κάτω από το έδαφος σε μια εγκατάσταση στη Νεβάδα.
Ο Ναρίσκιν παραδέχθηκε ότι «το πείραμα δεν ήταν μια πλήρης πυρηνική δοκιμή και τυπικά, δεν παραβιάζει ούτε τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών ούτε το μορατόριουμ των ΗΠΑ στις πυρηνικές δοκιμές», που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών εκρηκτικών.
«Ωστόσο, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιδείξουν αυτήν ακριβώς την "πυρηνική βαριοπούλα" με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν είχε προσπαθήσει να εκφοβίσει τη Σοβιετική Ένωση το 1945», ανέφερε.
Ο Ρώσος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι η πυρηνική πολιτική και ο εκφοβισμός των ΗΠΑ «δεν λειτούργησαν τότε, και δεν θα λειτουργήσουν τώρα», προσθέτοντας ότι τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου «ξεχνιούνται γρήγορα από όσους το βρίσκουν επωφελές».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Μόσχα αναθεώρησε το πυρηνικό της δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία έφερε έναν πόλεμο που κράτησε πάνω από δυόμισι χρόνια, οι παγκόσμιες εντάσεις και οι απειλές για πυρηνικό πόλεμο έχουν κλιμακωθεί.
Όπως αναφέρεται, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των παγκόσμιων πυρηνικών οπλοστασίων.
Μια έκθεση του 2024 από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι η Ρωσία έχει 5.580 πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ έχουν 5.044 και η Κίνα 500.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης λέει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν 4.380 και 3.708, αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι η χώρα είχε 3.748 πυρηνικές κεφαλές.
Το καθεστώς Πούτιν «απειλεί τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή»
Η αποστολή της Ουκρανίας στον ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας) τόνισε ότι η επίθεση της Δευτέρας από τη Ρωσία στις ενεργειακές τις υποδομές είχε ως στόχο να παραλύσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει ο Guardian.
«Είναι μια σκόπιμη απόφαση του καθεστώτος Πούτιν να απειλήσει τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή», δήλωσε ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο messenger του Telegram.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έπληξε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα περιφέρειες της Ουκρανίας και σταθμούς συμπίεσης αερίου σε τρεις περιοχές.
Ο ΔΟΑΕ προέτρεψε και τις δύο πλευρές να απόσχουν από τη μάχη γύρω από πυρηνικούς σταθμούς για να αποφευχθεί ένα «καταστροφικό περιστατικό» και ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποίησε μετά την επίσκεψη στο ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος εκεί.