Ο ισπανικός αντιτουρισμός επεκτείνεται και στη χειμερινή περίοδο
AP Photo/Emilio Morenatti
AP Photo/Emilio Morenatti
BBC

Ο ισπανικός αντιτουρισμός επεκτείνεται και στη χειμερινή περίοδο

Έχει περάσει για τα καλά η κορύφωση των διακοπών του Αυγούστου, αλλά η οργή κατά του υπερτουρισμού στην Ισπανία διαχέεται και εκτός εποχής, καθώς οι παραθεριστές συνεχίζουν να αναζητούν τον χειμερινό ήλιο.

Την Κυριακή οι κάτοικοι της βασκικής πόλης Σαν Σεμπαστιάν σχεδιάζουν να βγουν στους δρόμους με το σύνθημα: «Κινδυνεύουμε, διώξε τον τουρισμό!»

Και τον Νοέμβριο διαδηλωτές κατά του τουρισμού θα συγκεντρωθούν στη Σεβίλλη.

Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών την περασμένη Κυριακή στα Κανάρια Νησιά, οπότε το πρόβλημα είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να έχει σηματοδοτήσει μια καμπή για τη στάση απέναντι στον τουρισμό στην Ισπανία και σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης, καθώς η ταξιδιωτική έκρηξη μετά την επιδημία του Covid-19, είδε τη βιομηχανία να ισοφαρίζει και συχνά να ξεπερνά τα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί πριν από την πανδημία.

Η Ισπανία αναμένεται να δεχθεί περισσότερους από 90 εκατ. ξένους επισκέπτες μέχρι το τέλος του έτους.

Η εταιρεία συμβούλων Braintrust εκτιμά ότι ο αριθμός των αφίξεων θα ανέλθει στα 115 εκατομμύρια μέχρι το 2040, πολύ πιο μπροστά από τον σημερινό παγκόσμιο ηγέτη, τη Γαλλία.

«Οι τουρίστες να επιστρέψουν στα σπίτια τους»

Οι φετινές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο, στα Κανάρια Νησιά, και περιελάμβαναν απεργία πείνας από έξι διαδηλωτές στην Τενερίφη σε μια προσπάθεια να σταματήσουν δύο μεγάλα τουριστικά έργα στο νησί.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε πολλούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η μεσογειακή πόλη Αλικάντε, πόλεις στη νότια ακτή και η Βαρκελώνη, όπου ορισμένοι διαδηλωτές ψέκασαν ξένους επισκέπτες με νεροπίστολα και φώναζαν: «Οι τουρίστες να πάνε στα σπίτια τους!».

Τα παράπονα που οδηγούν στις επερχόμενες διαμαρτυρίες είναι παρόμοια με εκείνα του καλοκαιριού.

Ωστόσο, με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ της Ισπανίας και να παρέχει άμεσα περίπου τρία εκατ. θέσεις εργασίας, οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι ο κλάδος είναι απαραίτητος για την οικονομία και ότι οδήγησε στην ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία.

Ανησυχούν ιδιαίτερα για σκηνές όπως αυτή στην Πλάγια ντε λας Αμέρικας στην Τενερίφη στις 20 Οκτωβρίου, όπου ένα βίντεο έδειχνε δύο τουρίστες να κάνουν ηλιοθεραπεία στην παραλία, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από αυτούς.

Στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν επίσης αναφορές για πιο εχθρικές συμπεριφορές, όπως ότι οι κλειδαριές των τουριστικών διαμερισμάτων στη Σεβίλλη καλύφθηκαν με περιττώματα.

Τέτοια περιστατικά ώθησαν τον Νταβίντ Μοράλες, υπεύθυνο τουρισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις Κανάριες Νήσους, να επιμείνει στο «δικαίωμα των τουριστών να απολαμβάνουν τις διακοπές τους χωρίς να γίνονται στόχος λεκτικών επιθέσεων, και σίγουρα όχι σωματικών επιθέσεων».

«Τουρισμοφοβία»

Καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται πέραν του καλοκαιριού, υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες σε προορισμούς όπως τα Κανάρια Νησιά, όπου το κλίμα σημαίνει ότι δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο πρόεδρος του Κύκλου των Ιμπρεσάριων και Επαγγελματιών της Νότιας Τενερίφης (CEST), Χαβιέρ Καμπρέρα, προειδοποίησε ότι «κάτω από την ομπρέλα των δικαιολογημένων παραπόνων καλλιεργείται η τουριστική φοβία».

Έγινε προσπάθεια να εκτονωθούν οι αντιδράσεις, με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων.

Το δημαρχείο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας διαμονής τουριστών θα απαγορευτούν από το 2028.

Οι τοπικές αρχές της Πάλμα ντε Μαγιόρκα έθεσαν ανώτατο όριο στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που μπορούν να δέσουν στο λιμάνι της.

Στην Τενερίφη, θεσπίστηκε νέο όριο στον αριθμό των επισκεπτών σε ορισμένα φυσικά πάρκα.

Και στη Σεβίλλη, προβλέπεται νέα χρέωση για όσους εισέρχονται στη δημοφιλή πλατεία Πλάζα ντε Εσπάνα της πόλης.