Ο νέος επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια σφυροκοπά την Άγκυρα για την επιθετικότητα της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί κομβικό παράγοντα για την επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η διάσταση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ είχε ασκήσει έντονη κριτική στις αποφάσεις του προηγούμενου Δημοκρατικού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μενέντεζ ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως "Εχθρός της Τουρκίας" από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στην αμερικανική πολιτική σκηνή προσφέροντας καίρια υποστήριξη στα εθνικά μας δίκαια σε κρίσιμες στιγμές.
Σύμφωνα λοιπόν, με δημοσίευμα του Politico, η καλή λειτουργία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι επωφελής για όλους. Για τον πρόεδρο και την ατζέντα του, για τους νομοθέτες, για τους διπλωμάτες καριέρας και φυσικά για τη χώρα.
Όπως αναφέρθηκε, ο Μενέντεζ είχε επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα για το ότι δεν συμβουλευόταν την Επιτροπή αλλά έφερνε το Κογκρέσο, προ τετελεσμένων, ενώ ηταν αντίθετος σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η πχ η προσέγγιση με την Κούβα.
"Αν μια κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, τότε οφείλει να φέρνει στο επίκεντρο και θέματα που ενδιαφέρουν τον πρόεδρο της επιτροπής", σχολίαζε πρόσφατο δημοσίευμα με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του Μενέντεζ.
Η αρχή ωστόσο αποδεικνύεται δύσκολη για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια του Μενέντεζ και άλλων Γερουσιαστών, για το γεγονός ότι δεν τους ενημέρωσε για την απόφαση να χτυπήσει ιρανικές θέσεις στη Συρία. Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές άσκησαν πιέσεις για αυστηροποίηση της στάσης απέναντι στη Σαουδική Αραβία, μετά και τα νέα στοιχεία για την εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.
Παράλληλα, ο Μενέντεζ φαίνεται ότι έχει διαφορετικές (φαινομενικά) απόψεις με τον Λευκό Οίκο σε ζητήματα που αφορούν την Κούβα, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και την ανάπτυξη στρατευμάτων στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ο Γερουσιαστής δεν δείχνει έτοιμος να δώσει "λευκή επιταγή" σε μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αφού στο παρελθόν είχε ασκήσει κριτική στη διοίκηση Ομπάμα για τον ίδιο λόγο.
Παρόλα αυτά, υπάρχει και η εξής σημαντική παράμετρος: ο σημερινός πρόεδρος έχει διατελέσει επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, την δεκαετία του 2000, γεγονός που τον κάνει να γνώριζε πως νιώθει και πως σκέφτεται ίσως ο Μπομπ Μενέντεζ.