Ο Λορέντσο Φοντάνα νέος πρόεδρος της ιταλικής Βουλής
AP
AP

Ο Λορέντσο Φοντάνα νέος πρόεδρος της ιταλικής Βουλής

Ο αντιπρόεδρος της Λέγκα και ένα από τα πιο ακραία στελέχη της, ο 42χρονος Λορέντσο Φοντάνα, εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, με 222 ψήφους σε σύνολο 400. Ο υποψήφιος της δεξιάς ήταν αρχικά ο Ρικάρντο Μολινάρι, από την ίδια παράταξη, αλλά χθες συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους από τις προβλέψεις και ο Ματέο Σαλβίνι, ομοσπονδιακός γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, υπέδειξε τελικά τον Φοντάνα.

Στην πρώτη του ομιλία, απευθυνόμενος στους Ιταλούς βουλευτές, ο Φοντάνα υποσχέθηκε ότι «θα εκπροσωπήσει το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων των κομμάτων» και ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο για τη δράση του. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το μεγαλείο της Ιταλίας βρίσκεται στη διαφορετικότητά της, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί και μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο νέος πρόεδρος της ιταλικής Βουλής τόνισε ότι «πρέπει να δοθούν επείγουσες απαντήσεις σε μια σειρά προβλημάτων, αρχίζοντας από την αυξανόμενη φτώχεια», και ότι «οι βουλευτές πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες την εικόνα ενός εφικτού μέλλοντος, με ενίσχυση του αισθήματος περηφάνειας».

Ο Λορέντσο Φοντάνα, τέλος, τάχθηκε υπέρ του σεβασμού του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης, της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού και υπέδειξε, ως κύριο σημείο αναφοράς στη δράση του, τον σεβασμό του Συντάγματος της χώρας.

Η ομιλία του Φοντάνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται υπερσυντηρητικός από τον ιταλικό Τύπο, δεν χειροκροτήθηκε από την αντιπολίτευση.

Στο παρελθόν, ο Φοντάνα είχε διατελέσει, στην πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και αρμόδιος για θέματα που αφορούν τις ιταλικές οικογένειες. Από το 2009 μέχρι το 2018 ήταν ευρωβουλευτής, πάντα με το κόμμα της Λέγκα. 

Έχει εκφραστεί υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Βίκτορ Ορμπάν και της Μαρίν Λεπεν, όπως αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος. Παράλληλα, έχει κάνει αρνητικές δηλώσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων.

Πτυχιούχος Φιλοσοφικής, έχει χαρακτηρίσει την άμβλωση «πρώτη αιτία γυναικοκτονίας στον κόσμο» ενώ αντιτάχθηκε στην ψήφιση των συμφώνων συμβίωσης και στην εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα ιταλικά σχολεία. Αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δηλώσει ότι «αποτελεί σημείο αναφοράς για όποιον πιστεύει σε ένα μοντέλο κοινωνίας με μια σαφή ταυτότητα».

Όπως έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος Azione (Δράση) Κάρλο Καλέντα, ο Φοντάνα, το 2016, είχε στείλει ευχετήριο βίντεοσκοπημένο μήνυμα στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής.

«Το 2016 ο χαιρετισμός του Λορέντσο Φοντάνα στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής, του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος, το οποίο το 2020 χαρακτηρίσθηκε εγκληματική οργάνωση από το εφετείο της Αθήνας», έγραψε ο Καλέντα, αναρτώντας και το σχετικό βίντεο.

Στο συγκεκριμένο βίντεοσκοπημένο μήνυμά του, πριν από 6 χρόνια, ο Φοντάνα είχε υπογραμμίσει:

«Χαιρετίζω ευχαρίστως τους φίλους της Χρυσής Αυγής και το συνέδριό τους. Στις δύσκολες αυτές στιγμές για την Ευρώπη, η συμβολή σας θα είναι καθοριστική. Η Ευρώπη δεν μπορεί να στερηθεί την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι ο φάρος της κλασικής Ευρώπης που αγαπάμε και θέλουμε να αναστηθεί από τις στάχτες της. Είναι μια δύσκολη στιγμή, πρέπει να δώσουμε μάχη και ξέρω ότι εσείς είστε μαχητές. Μαζί, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε νέα ώθηση σε αυτή την Ευρώπη, ώστε να ξαναγίνει αυτό που ήταν, ένας φάρος πολιτισμού. Σας χαιρετώ».

 

Διαβάστε ακόμα: Βγήκαν τα μαχαίρια στην ακροδεξιά συμμαχία της Μελόνι