Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «μ@@@@α» τρεις φορές τον Νετανιάχου
AP Photo
AP Photo
NBC News

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «μ@@@@α» τρεις φορές τον Νετανιάχου

Σάλο έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευμα του δικτύου NBC News ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την αγανάκτησή του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ιδιωτικές συζητήσεις, αποκαλώντας τον μάλιστα «μ@@@@α».

Επικαλούμενο «πέντε άτομα που γνωρίζουν άμεσα τα σχόλιά του», το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την απογοήτευσή του σε έμπιστους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένων δωρητών της προεκλογικής του εκστρατείας, για την «αδυναμία του να πείσει το Ισραήλ να αλλάξει τη στρατιωτική του τακτική στη Γάζα».

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε επίσης μπερδεμένος από την απόρριψη από τον Νετανιάχου των συμφωνιών που ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι είναι κέρδος για το Ισραήλ, όπως η εξομάλυνση της Σαουδικής Αραβίας με αντάλλαγμα την κίνηση προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

Τον Ιανουάριο, ο Νετανιάχου φέρεται να απέρριψε μια πρόταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που θα έβλεπε τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ με αντάλλαγμα να συμφωνήσει η Ιερουσαλήμ να παράσχει στους Παλαιστίνιους μια πορεία προς την κρατική υπόσταση.

Ο Μπάιντεν φέρεται να δήλωσε ότι προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, αλλά ο Νετανιάχου του «κάνει τη ζωή κόλαση».

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν πιστεύει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να ασκεί υπερβολική κριτική στον Νετανιάχου δημοσίως.

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών έχουν γίνει πιο δημόσιες τις τελευταίες εβδομάδες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην πυκνοκατοικημένη συνοριακή πόλη της Γάζας, Ράφα, χωρίς ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι το Ισραήλ θα παράσχει «ασφαλή διέλευση για τον άμαχο πληθυσμό» ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης κατά της Χαμάς στην πόλη και απέρριψε τους φόβους για «καταστροφή».