Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο σύμφωνα με το οποίο δεν θα παρέχονται πλέον ταξιδιωτικές θεωρήσεις (βίζα) σε άγαμους συντρόφους ομόφυλων διπλωματών ή εργαζόμενων στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με την απόφαση που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζα είναι να πρόκειται για επίσημο σύντροφο, δηλαδή αφορά μόνο παντρεμένα ζευγάρια, παρόλο που η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως δεν αναγνωρίζει το γάμο μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου, ενώ μάλιστα σε αρκετές χώρες ομόφυλα ζευγάρια διώκονται.
Συγκεκριμένα, μόλις 25 χώρες αναγνωρίζουν τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε 70 χώρες οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου συνιστούν αδίκημα.
Η νέα πολιτική των ΗΠΑ στο ζήτημα είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο, με το Στέητ Ντιπάρτμεντ να αναφέρει ότι θα «δέχεται διαπιστευτήρια μόνο συζύγων, τόσο του ίδιου όσο και αντίθετου φύλου» αρχής γενομένης από 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα μάλιστα με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ οι αλλοδαποί σύντροφοι ίδιου φύλου που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα έχουν περιθώριο να υποβάλουν αποδεικτικά γάμου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018, αλλιώς θα πρέπει να την εγκαταλείψουν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αυτή.
Μάλιστα, το περιοδικό Foreign Policy, που εξέτασε πρώτο το θέμα, εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον δέκα υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι θα πρέπει να παντρευτούν για να ανανεωθούν οι θεωρήσεις των συντρόφων τους.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι η νέα πολιτική είναι περισσότερο συνεπής με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2015 που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.
Οι επικριτές του μέτρου ωστόσο επισημαίνουν ότι ο κανονισμός είναι άδικος προς τα ομόφυλα ζευγάρια, ακριβώς για το γεγονός ότι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών δεν αναγνωρίζεται σε μεγάλο αριθμό χωρών. Μάλιστα, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ υποστήριξε ότι η πολιτική είναι «αχρείαστα σκληρή και προκατειλημμένη».
Αντιδράσεις εξέφρασαν άμεσα και ακτιβιστικές οργανώσεις με την UN-GLOBAL, που προωθεί την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ στον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ ως «ατυχή αλλαγή στους κανόνες».