Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντώντας στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι αν ήταν γυναίκα δεν θα είχε εισβάλει Ουκρανία, αναφέρθηκε στην απόφαση της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, να στείλει στρατεύματα στα Φώκλαντ.
«Θέλω απλώς να θυμίσω γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Αργεντινής», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Τζόνσον χαρακτήρισε την Τετάρτη την απόφαση του Πούτιν να ξεκινήσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας το «τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας» και χλεύασε τον «φαλλοκρατικό Πούτιν» για τη στάση του σώματός του.
Απαντώντας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τουρκμενιστάν, σήμερα Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να αντικρούσει τη θεωρία του Βρετανού πρωθυπουργού.
Αναλυτικά, είπε στους δημοσιογράφους: «Θέλω απλώς να θυμίσω τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Αργεντινής για τα νησιά Φώκλαντ. Μια γυναίκα πήρε την απόφαση να ξεκινήσει στρατιωτική δράση. Ως εκ τούτου, δεν είναι απολύτως ακριβής η αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού σε όσα συμβαίνουν σήμερα».
Ο Πούτιν συνέχισε, επικρίνοντας την κίνηση της Βρετανίας, πριν από 40 χρόνια, να απαντήσει στρατιωτικά στην προσπάθεια της Αργεντινής να καταλάβει τα αραιοκατοικημένα βρετανικά νησιά στον νότιο Ατλαντικό.
«Πού είναι τα νησιά Φώκλαντ και πού η Βρετανία;» διερωτήθηκε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Θάτσερ υπαγορεύτηκαν από τις αυτοκρατορικές της φιλοδοξίες.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε επεμβάσεις του δυτικού στρατού σε χώρες όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ ως παραδείγματα δυτικού ιμπεριαλισμού και υποκρισίας.
Ωστόσο, στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, επί δύο συνεχόμενες δεκαετίες, ο Πούτιν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για ιμπεριαλιστική πολιτική, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει βίαια τα σύνορα και την επιρροή της Ρωσίας στον πρώην σοβιετικό χώρο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να μπορούσε να αναστρέψει το γεγονός της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.