Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παραλάβει οβίδες αυτού του τύπου από τους Δυτικούς, όπως πρόσφατα ανέφερε Βρετανίδα αξιωματούχος.
«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.
Ρωσικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία θα εγκαταστήσει ο Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήλθε σε συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην επικράτειά της, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο δήλωση του Ρώσου προέδρου.
«Μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Πούτιν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος Ευρωπαίων συμμάχων τους.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα της εγκατάστασης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, σύμφωνα με τον Πούτιν.
«Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα τοποθετήσουμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς μη διάδοσης», ανέφερε ο Πούτιν.
Απειλές Μεντβέντεφ για πυρηνική σύγκρουση
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία εμπλέκεται άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χρησιμοποιώντας τον στρατό του ΝΑΤΟ, ο οποίος αριθμεί 3,6 εκατομμύρια στρατιώτες για τον σκοπό αυτό, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο RIA NOVOSTI.
Ο Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι η προμήθεια ξένων όπλων στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά την πυρηνική αποκάλυψη. Όπως ανέφερε ότι η απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης στον κόσμο «δεν πέρασε, αλλά αυξήθηκε».
«Οι προσπάθειες ανακατάληψης της Κριμαίας θα θεωρηθούν από τη Ρωσία ως απειλή για την ύπαρξη του (ρωσικού) κράτους, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε είδος όπλου, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου της», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του ρωσικού κοινωνικού δικτύου VK, ο Μεντβέντεφ ανέφερε σκωπτικά ότι «χωρίς τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, το καθεστώς του Κιέβου σε μια εβδομάδα δε θα υπήρχε».
«Αν μιλάμε για κάποια σοβαρά πράγματα που σχετίζονται με την προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας, έχω πει και γράψει γι' αυτό, είναι προφανές ότι αυτή είναι η βάση για τη χρήση όλων των μέσων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπονται από τις θεμελιώδεις αρχές και το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής, με τη χρήση κάθε είδους όπλων όταν απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του κράτους.
Και «μια προσπάθεια αποκοπής μέρους του κράτους» σημαίνει απειλή της ύπαρξης του ίδιου του κράτους. Είναι προφανές ότι υπάρχουν λόγοι για τη χρήση οποιουδήποτε τύπου όπλου. Ελπίζω οι φίλοι μας πέρα από τον ωκεανό να το καταλάβουν αυτό» δήλωσε ο Μεντβέντεφ για τις ΗΠΑ.
«Προφανώς (το ΝΑΤΟ) συμμετέχει με κάποιο τρόπο σε μια υβριδική σύγκρουση και δεν κρύβουν πλέον αυτό το γεγονός. Έχουν πληθυσμό 800 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και χρήματα στο καθεστώς του Κιέβου», τόνισε ο Ρώσος πολιτικός. Όπως εξήγησε ο Μεντβέντεφ, οι ρωσικές αρχές δεν θα δεχτούν απειλή για στρατιωτικοποίηση της οικονομίας της χώρας, όπως συνέβη στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Μαρτίου, η Άναμπελ Γκόλντι, υπουργός Εξωτερικών στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι το Λονδίνο θα στείλει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε μια βίαια αντίδραση από τη Μόσχα, μεταξύ άλλων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Διαβάστε επίσης:
Πριγκόζιν: Η Ρωσία αμνήστευσε 5.000 κρατούμενους που πολέμησαν με την ομάδα Wagner