Απέναντι στη Δύση που στέκεται αποφασιστικά δίπλα στην Ουκρανία και επιτρέπει πλέον να χρησιμοποιηθούν τα όπλα της για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος προς υπεράσπιση του Χαρκόβου και μόνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταφεύγει σε απειλές περί προμήθειας των δικών του όπλων σε τρίτες χώρες που δύνανται να πλήξουν δυτικούς στόχους και ταυτόχρονα στέλνει για «επίσκεψη» στην Αβάνα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Βόρειου Στόλου προς «υπενθύμιση» στις ΗΠΑ της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας.
Καθώς οι ηγεσίες Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης επαναβεβαιώνουν ενώπιον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη στήριξή τους στην Ουκρανία, στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας, ο Πούτιν προειδοποιεί με «συμμετρική» -κατά τη δήλωση και κρίση του- απάντηση στη μερική άρση των δυτικών περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων στο ρωσικό έδαφος, λέγοντας πως η Μόσχα θα μπορούσε να αρχίσει να προμηθεύει συμβατικούς πυραύλους σε απροσδιόριστους αντιπάλους της Δύσης.
Ταυτόχρονα, έρχονται ανακοινώσεις ότι ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και συνοδευτικά πλοία θα βρίσκονται στην Αβάνα από τις 12 έως τις 17 Ιουνίου, κίνηση που το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εντάσσει σε ευρύτερη απόπειρα επίκλησης της ιστορικής μνήμης της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας στο πλαίσιο μίας διαρκούς εκστρατείας της Ρωσίας να εκφοβίσει και να στείλει μήνυμα αποτροπής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόκειται για το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Kazan» με πυραύλους cruise, τη φρεγάτα «Admiral Gorshkov», το πετρελαιοφόρο ανεφοδιασμού «Academic Pashin» και το ρυμουλκό διάσωσης «Nikolai Chiker». Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το Admiral Gorshkov μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, τους οποίους το Κρεμλίνο έχει παρουσιάσει ως ικανούς να μεταφέρουν πυρηνική κεφαλή. Το υπουργείο Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας υποστήριξε πάντως ότι κανένα από τα πλοία δεν μεταφέρει πυρηνικά όπλα και συνεπώς η έλευσή τους «δεν συνιστά απειλή για την περιοχή».
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν από την πλευρά τους ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τα ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που αναμενόταν να φθάσουν στην Καραϊβική για στρατιωτική άσκηση, αλλά υποβαθμίζουν τη ρωσική στρατιωτική παρουσία, την οποία χαρακτηρίζουν «αξιοσημείωτη αλλά όχι ανησυχητική». Τα ρωσικά πλοία ενδέχεται να ελλιμενιστούν και στη Βενεζουέλα εντός του καλοκαιριού, κατά δήλωση υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
«Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι δυνατόν να προμηθεύει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθούν στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί δεν έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να προμηθεύσουμε όπλα της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές του κόσμου όπου θα υπάρξουν πλήγματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών αυτών;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον δημοσιογράφων στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης για να ακολουθήσει η ανακοίνωση από την Κούβα για την ανάπτυξη πλοίων του ρωσικού στόλου με ισχυρή δύναμη πυρός τόσο κοντά στις ΗΠΑ.
Από το βήμα του ίδιου Φόρουμ ένας Πούτιν που... εξέπεμπε αυτοπεποίθηση δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να νικήσει στην Ουκρανία και ζήτησε από τον κόσμο να σταματήσει να συζητά το θέμα των πυρηνικών. «Η χρήση είναι δυνατή σε μια εξαιρετική περίπτωση, σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Δεν νομίζω ότι έχει έρθει μια τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», ανέφερε.
Έσπευσε, βέβαια, να προσθέσει ότι δεν αποκλείει τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. «Αυτό το δόμα είναι ένα 'ζωντανό εργαλείο', παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και δεν αποκλείουμε να κάνουμε αλλαγές σε αυτό το δόγμα. Αυτό αφορά και στις δοκιμές πυρηνικών όπλων», ανέφερε. Και στρεφόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρωσία «διαθέτει πολλά περισσότερα τακτικά πυρηνικά όπλα απ΄όσα βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ακόμη και αν οι ΗΠΑ φέρουν τα δικά τους».
«Η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα ανεπτυγμένο [σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης]. Υπό αυτή την έννοια είναι λίγο-πολύ ανυπεράσπιστη», είπε.
Η Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να αντεπιτίθεται στην άλλη πλευρά των συνόρων χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα για να υπερασπιστεί το Χάρκοβο. Μιλώντας χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι πια μία ήπειρος ειρήνης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο κοινός εχθρός.
Η Ουάσινγκτον επιτρέπει μεν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται ή ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Χάρκοβο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μετέβαλε την πολιτική της όσον αφορά την απαγόρευση χρήσης τακτικών πυραυλικών συστημάτων ATACMS ή πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άλλα αμερικανικής προέλευσης πυρομαχικά για επιθετικά πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε χθες τις ουκρανικές δυνάμεις ότι εκτόξευσαν πέντε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS εναντίον της ανατολικής πόλης του Λουχάνσκ, η οποία έχει προσαρτηθεί παράνομα από τη Ρωσία. Το Βερολίνο έχει επίσης επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ορισμένους στόχους σε ρωσικό έδαφος με γερμανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς -δίχως ο Όλαφ Σολτς να ικανοποιεί το αίτημα του Κιέβου για αποστολή των πυραύλων Taurus, με βεληνεκές που θα μπορούσε δυνητικά να «αγγίξει» τη Μόσχα.
Από την Νορμανδία, όπου βρέθηκε για την 80η επέτειο της απόβασης που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και «να μην παραδοθούν στη ρωσική τυραννία». Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «απλώς αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί. Σε ακόλουθη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος απολογήθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του για την εξάμηνη καθυστέρηση του πακέτου της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας εξαιτίας της αντίστασης των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.