Του Γιάννη Μαντζίκου
Στις 23 Δεκεμβρίου η Ρωσία θα είναι έτοιμη να αποσυνδεθεί δοκιμαστικά από το ίντερνετ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα εθνικό δίκτυο στο οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών θα ελέγχονται από την Roskomnadzor, την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα "Defense One" επικαλούμενη έγγραφα από το αρμόδιο υπουργείο της Ρωσίας «η δοκιμή επρόκειτο να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου αλλά μεταφέρθηκε για τις 23 του ίδιου μήνα».
Πολλοί πιστεύουν ότι το ρωσικό ίντερνετ "Runet" δεν είναι παρά ένα «κρατικό διαδίκτυο» με στόχο τη λογοκρισία και τον έλεγχο της ενημέρωσης, στα πρότυπα της Κίνας.
Επισήμως, ο στόχος είναι να δοθεί στη Ρωσία η δύναμη να αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο σε περίπτωση κυβερνοπολέμου και να δημιουργήσει, εν τω μεταξύ, μια θωρακισμένη εκδοχή του που θα είναι εγκεκριμένη από τους Ρώσους. Θα παρέχει επίσης στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μεγαλύτερο έλεγχο των ψηφιακών αποτυπωμάτων των Ρώσων πολιτών.
Τον Απρίλιο, η Δούμα (βουλή) της Ρωσίας έκανε την αρχή εγκρίνοντας κατά την τρίτη και τελική ανάγνωση το νόμο περί «κυριάρχου ρωσικού διαδικτύου», ο οποίος θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του στην περίπτωση που του αποκόψουν την πρόσβαση από τους servers (διακομιστές) του παγκόσμιου δικτύου.
Σύμφωνα επίσης με τον νέο νόμο, από το 2021 οι κρατικοί οργανισμοί και τα δημόσια ιδρύματα θα πρέπει να περάσουν πλήρως σε ρωσικούς φορείς ψηφιοποίησης. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, ο Λεονίντ Λέβιν, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής στη ρωσική Δούμα θέλοντας προφανώς να «θολώσει τα νερά» υποστήριξε ότι το νέο δίκτυο προστατεύει τους Ρώσους χρήστες, γιατί εξασφαλίζει πρόσβαση στο διαδίκτυο ανεξάρτητα από την πολιτική που ακολουθούν οι πάροχοι στο εξωτερικό.
Η Ρωσία φημολογείται πως έχει ξοδέψει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για τα παραπάνω σχέδια της. Ενώ όμως η χώρα έχει περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, από VPN έως και κρυπτογραφημένες εφαρμογές μηνυμάτων, οι ειδικοί θεωρούν πως η Ρώσικη κυβέρνηση είναι απίθανο να ασκήσει τον έλεγχο, που κατάφερε η Κίνα με το «Μεγάλο Τείχος» γνωστό και ως Firewall.
Παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο δεν έχει τη δυνατότητα της πλήρους απομόνωσης, τα δοκιμαστικά δείχνουν μια αναδυόμενη τάση η οποία είναι τα πολλαπλά διαδίκτυα, "splinternet", ανά την υφήλιο, πρόβλεψη που είχαν κάνει οι Τζαρεντ Κοέν και Έρικ Σμιτ στο βιβλίο «Η νέα ψηφιακή εποχή».
Η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, προβλέπουν, θα έχει ως αποτέλεσμα τον θρυμματισμό του Διαδικτύου και τη μετατροπή του σ'' ένα απέραντο πεδίο αντιπαράθεσης. Οι Σμιτ και Κοέν κάνουν λόγο για πολλά εθνικά Διαδίκτυα, τα οποία θα φυλάσσονται από τις Αρχές της κάθε χώρας και στα οποία η είσοδος θα είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Φαίνεται λοιπόν πως γράφοντας το βιβλίο ήταν στο μυαλό του σημερινού ενοίκου του Κρεμλίνου...