Ο πρόεδρος της Τυνησίας υποσχέθηκε χθες ότι δεν θα μετατραπεί σε έναν δικτάτορα και απέρριψε τις κατηγορίες ότι έκανε πραξικόπημα, καθώς δύο βουλευτές συνελήφθησαν σε συνέχεια της απόφασής του να άρει την ασυλία τους όταν κατέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Τυνησία έχει περιέλθει σε μια πολιτική κρίση από την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Κάις Σάγεντ την περασμένη Κυριακή να αποπέμψει τον πρωθυπουργό, να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες και να αναλάβει ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, οδηγώντας τα μεγάλα κόμματα να τον κατηγορήσουν για πραξικόπημα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Σάγεντ δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε βήματα που επικριτές τονίζουν ότι είναι αναγκαία για να καθησυχάσει τους Τυνήσιους, όπως να διορίσει έναν μεταβατικό πρωθυπουργό και να παρουσιάσει ένα χάρτη πορείας για τον τερματισμό ισχύος των έκτακτων μέτρων.
«Γνωρίζω πολύ καλά τα άρθρα του Συντάγματος, τα σέβομαι και τα δίδαξα και μετά από όλο αυτό τον καιρό δεν θα γίνω ένας δικτάτορας όπως λένε ορισμένοι», όπως ανέφερε ο Σάγεν, πρώην καθηγητής Νομικής, σύμφωνα με την τυνησιακή προεδρία.
Υπογραμμίζεται ότι οι ανησυχίες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τυνησία, μια νεαρή δημοκρατία που γεννήθηκε μετά την επανάσταση του 2011, αυξήθηκαν χθες Παρασκευή μετά τη σύλληψη του βουλευτή και blogger με απήχηση, του Γιασίν Αγιάρι και την ανακοίνωση έναρξη έρευνας για φερόμενη διάπραξη βίας από άτομα που διαμαρτύρονταν ενάντια στις κινήσεις του Σάγεντ κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης τη Δευτέρα.
Η στρατιωτική δικαιοσύνη ανέφερε ότι ο Αγιάρι φυλακίστηκε με βάση μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια για δυσφήμηση του στρατού. Ο Σάγεντ την Κυριακή ήρε την ασυλία των βουλευτών της τυνησιακής Βουλής, αφήνοντας τους εκτεθειμένους σε συλλήψεις για τυχόν υποθέσεις εναντίον τους.
Παράλληλα, ένας άλλος βουλευτής, ο Μάχερ Ζιντ του συντηρητικού μουσουλμανικού κόμματος Καράμα, συνελήφθη αργά την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αφού είχε καταδικαστεί το 2018 για δύο χρόνια φυλάκιση για προσβολή ανθρώπων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξύβριση του τότε προέδρου.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής, το ισλαμικό κόμμα Κίνημα Αναγέννησης, ή Ενάχντα, πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το Κοινοβούλιο, αφού εμποδίστηκε να εισέλθει στο κτίριο από άνδρες του στρατού. Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ενάχντα και του Σάγεντ συγκρούστηκαν, με ορισμένους να πετούν πέτρες και μπουκάλια.
Η δικαιοσύνη τόνισε ότι ξεκίνησε έρευνες εις βάρος τεσσάρων ατόμων που έχουν συνδέσεις με το Ενάχντα για «απόπειρα διάπραξης βιαιοπραγιών» κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του συμβουλίου του κόμματος και δύο μελών με συνδέσεις με τον αρχηγό του.
Η κίνηση του Σάγεντ να καταλάβει την εκτελεστική εξουσία φαίνεται να έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη στην Τυνησία, όπου η κακή διακυβέρνηση, η διαφθορά, η πολιτική παράλυση και η οικονομική στασιμότητα ετών επιδεινώθηκαν φέτος από μια θανατηφόρα αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.
Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν χθες ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Moderna κατά του νέου κορονοϊού στην Τυνησία μέσω του μηχανισμού Covax, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα.
Ο Σάγεντ την Παρασκευή μετέφερε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί λόγω της Covid-19 ξανά από τις 22:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί. Παρά την πολιτική κρίση, δεν έχουν υπάρξει σημάδια ταραχών στην Τυνησία μετά τη διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο τη Δευτέρα.
Η Ουάσινγκτον είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της τυνησιακής δημοκρατίας μετά την επανάσταση.
«Προτρέπουμε τον πρόεδρο Σάγεντ να παράσχει έναν σαφή χάρτη πορείας, να άρει γρήγορα τα έκτακτα μέτρα και να επιτρέψει την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου», όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.
Διαβάστε ακόμα:
Κρίση στην Τυνησία με αβέβαιο μέλλον και γεωπολιτικές προεκτάσεις
Tυνησία: Έρευνα για τη χρηματοδότηση του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα