Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι θα ταξιδέψει προσεχώς στη Συρία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη (07/01), από την κυβέρνηση. Θα είναι η πρώτη επίσκεψή του στη Συρία από τότε που ισλαμιστές αντάρτες ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ και ανέλαβαν την εξουσία τον Δεκέμβριο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το γραφείο του Λιβανέζου πρωθυπουργού είχε ανακοινώσει ότι ο Μικάτι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ηγέτη της Συρίας, τον Άχμεντ αλ Σάρα, ο οποίος τον προσκάλεσε στη Δαμασκό.
Σημειώνεται, ότι η Συρία επέβαλε νέους περιορισμούς στην είσοδο Λιβανέζων πολιτών, μετά από μια συνοριακή συμπλοκή με ένοπλους Σύριους, όπως δήλωσε ο λιβανέζικος στρατός.
Οι υπήκοοι του Λιβάνου μπορούσαν προηγουμένως να εισέλθουν στη Συρία χωρίς βίζα, χρησιμοποιώντας μόνο το διαβατήριο ή την ταυτότητά τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας δήλωσε τότε στο AFP ότι ο Λίβανος εργάζεται για την εξεύρεση λύσης με τη Συρία.
Ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι στη συνοριακή συμπλοκή οι στρατιώτες του συγκρούστηκαν με ένοπλους Σύρους αφού προσπάθησαν να «κλείσουν ένα παράνομο πέρασμα».
Τα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου είναι πορώδη και γνωστά για το λαθρεμπόριο. Δεν ήταν σαφές ποιοι ήταν οι ένοπλοι Σύριοι.
Οι Λιβανέζοι πολιτικοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τους δεσμούς με τη Δαμασκό, ιδίως αφότου μαχητές της Χεζμπολάχ πολέμησαν στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ παραδέχθηκε ότι με την πτώση του αλ Άσαντ, η ομάδα του δεν μπορεί πλέον να προμηθεύεται στρατιωτικά μέσω της Συρίας.
Τον περασμένο μήνα, ο νέος ηγέτης της Συρίας Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζουλάνι, δήλωσε σε επισκέπτες Δρούζους ηγέτες του Λιβάνου ότι η χώρα του δεν θα παρεμβαίνει αρνητικά στον Λίβανο και θα σέβεται την κυριαρχία του.
Για τρεις δεκαετίες, η Συρία ήταν η κυρίαρχη δύναμη στο Λίβανο μετά την παρέμβασή της στον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.
Η Συρία απέσυρε τελικά τα στρατεύματά της το 2005 υπό διεθνή πίεση μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.