Το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει επίσημα την Τετάρτη να διορίσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως τον επόμενο αρχηγό του, ο οποίος θα κληθεί να παραλάβει τις προκλήσεις στο κατώφλι της Συμμαχίας: έναν πόλεμο που μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια αλλά και την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στη διατλαντική συμμαχία, εν όψει της κάλπης του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Οι πρεσβευτές των 32 χωρών του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσουν και επίσημα για τον διορισμό του Ρούτε στη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ, του Νορβηγού Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, του κύριου οργάνου λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.
Ο μοναδικός του αντίπαλος για τη θέση, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποσύρθηκε από την κούρσα.
Η θητεία του Στόλτενμπεργκ λήγει την 1η Οκτωβρίου. Ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014, λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Αφού δήλωσε το ενδιαφέρον του για τη θέση πέρυσι, ο Ρούτε κέρδισε από νωρίς την υποστήριξη βασικών μελών της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Άλλοι, ωστόσο, ήταν πιο επιφυλακτικοί, ιδίως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες υποστήριξαν ότι η θέση θα έπρεπε να ανατεθεί για πρώτη φορά σε κάποιον από την περιοχή τους.
Τελικά, συντάχθηκαν με τον Ρούτε, σφοδρό επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σύμμαχο της Ουκρανίας.
Ο Ρούτε, ο οποίος αποχωρεί από την ολλανδική πολιτική μετά από σχεδόν 14 χρόνια πρωθυπουργίας, θα μπορεί να διοριστεί μόνο εάν και τα 32 μέλη της Συμμαχίας τον υποστηρίξουν, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ολλανδός πολιτικός θα τεθεί επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή, περίπου ένα μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον της στρατιωτικής συμμαχίας που αποτελεί τον κύριο υποστηρικτή της Ουκρανίας. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει δεσμευτεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά απείλησε να μειώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί.