Ο Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας
AP
AP

Ο Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Κουάσι Κουάρτενγκ εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο Τζέρεμι Χαντ, 55 ετών, υπήρξε υποψήφιος για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Ρίσι Σουνάκ στην αναμέτρησή του με την σημερινή πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Χαντ απέτυχε δύο φορές στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος: μία φορά έχασε από τον Μπόρις Τζόνσον και στη συνέχεια βγήκε νοκ αουτ στον πρώτο γύρο της κούρσας αντικατάστασης του Τζονσον στην οποία νικήτρια αναδείχθηκε η Τρας. 

Ο Χαντ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως υπουργός Υγείας και υπουργός Πολιτισμού, γίνεται ο τέταρτος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας μέσα σε λίγους μήνες.

Το γραφείο του Τρας ανέφερε επίσης ότι ο Έντουαρντ Άργκαρ είχε αντικαταστήσει τον Κρις Φιλπ ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, στη δεύτερη πιο σημαντική θέση στο υπουργείο. 

Η αποπομπή Κουαρτένγκ

Η αποπομπή Κουαρτένγκ ήταν αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Reuters,  της αναταραχής που προκάλεσαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές οι τεράστιες φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαίωσε την είδηση παραίτησής του λέγοντας ότι «Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα».

 

Η απομάκρυνσή του έρχεται μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες αποπέμφθηκε πριν από μια συνέντευξη Τύπου της Τρας όπου αναμένεται να καταργήσει τμήματα του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης στην προσπάθεια να επιβιώσει από την πολιτική αναταραχή και την αναταραχή στις αγορές που καθηλώνουν τη χώρα.

"Είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο είναι κρίσιμης σημασίας για αυτό τον σκοπό, και ανυπομονώ να υποστηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου προκειμένου να το επιτύχουμε από τα πίσω έδρανα", του κοινοβουλίου, είπε ο Κουάρτενγκ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Κουάσι Κουαρτένγκ έβαλε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά από λιγότερο από έξι εβδομάδες στη θέση του.

«Σέβομαι βαθύτατα την απόφαση που λάβατε σήμερα. Έχετε θέσει το εθνικό συμφέρον πρώτα», ανέφερε ο Τρας σε επιστολή της προς τον Κουαρτένγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλών φόρων, υψηλών μισθών και υψηλής ανάπτυξης».

Η απόλυσή του καθιστά τον Κουαρτένγκ τον πιο βραχύβιο επικεφαλής των Οικονομικών της Βρετανίας από το 1970 και ο διάδοχός του θα είναι ο τέταρτος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου σε όσους μήνες το έθνος αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής.

Η απομάκρυνσή του έρχεται εν μέσω δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στη βρετανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο και τους οικονομολόγους να αναμένουν μια μακρά ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, ταχυδρομικοί υπάλληλοι, σιδηροδρομικοί και δικηγόροι έχουν πραγματοποιήσει απεργίες ζητώντας αυξήσεις μισθών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις των τιμών, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται γύρω στο 10%. 

Μαζί με όλα αυτά, όπως αναφέρει σε εκτενή ανάλυση το CNBC,  ο εθνικός διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποίησε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα τρίωρες διακοπές ρεύματος. 

Την ίδια ώρα, η βρετανική λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου  μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ ότι θα καταρτίσει ένα μεσοπρόθεσμο πακέτο έκτακτης διάσωσης με την αγορά επιτοκίων να προκαλεί χάος σε στεγαστικά δάνεια και επενδυτικά προϊόντα. 

Οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω αστάθεια στην αγορά ομολόγων και κίνδυνο για τα συνταξιοδοτικά ταμεία ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citibank ήταν ξεκάθαρος: «H ύφεση έχει αρχίσει».

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας έχει μπροστά της πολλούς σκόπελους να αποφύγει και την πρωθυπουργό να δέχεται πιέσεις από νομοθέτες του κόμματός της να εγγυηθεί αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας ανάλογα με τον πληθωρισμό.