Συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα (21/04) σε ηλικία 88 ετών.
Ήδη, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το νέο του θανάτου του, πολλοί ηγέτες έστειλαν το δικό τους μήνυμα.
Ο Λευκός Οίκος «τίμησε» τον πάπα Φραγκίσκο με ένα σύντομο μήνυμα στο Χ. «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη». Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ να συναντά τον πάπα Φραγκίσκο και του αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του χθες.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε γίνει δεκτός από τον πάπα Φραγκίσκο χθες, Κυριακή του Πάσχα, μερικές ώρες πριν από το θάνατο του ποντίφικα, απηύθυνε σήμερα τις σκέψεις του «στα εκατομμύρια των χριστιανών στον κόσμο που τον αγαπούσαν».
«Είμαι ολόκαρδα με τα εκατομμύρια των χριστιανών σε όλο τον κόσμο που τον αγαπούσαν. Ήμουν ευτυχής που τον είδα χθες, παρόλο που ήταν φανερά πολύ άρρωστος. Αλλά θα τον θυμάμαι πάντα για την ομιλία που είχε κάνει τις πολύ πρώτες ημέρες της Covid. Ήταν πραγματικά πολύ ωραία», δήλωσε μέσω του X ο Βανς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε στο πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου έναν «σοφό ηγέτη, διαρκή υπερασπιστή των υψηλών αξιών του ουμανισμού και της δικαιοσύνης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του, συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στην ρωσική ορθόδοξη και την ρωμαιοκαθολική εκκλησία, καθώς και την εποικοδομητική διάδραση ανάμεσα στην Ρωσία και την Αγία Εδρα», αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Πούτιν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πάπα, έναν άνθρωπο που ήταν πάντα «στο πλευρό των πιο ευάλωτων», και απηύθυνε «τα ειλικρινέστερα συλλυπητήρια στους καθολικούς ολόκληρου του κόσμου».
Ο Μακρόν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαγιότ, προέβαλε «την κλήση ενός ανθρώπου που σε όλη τη ζωή του έδωσε μάχη για περισσότερη δικαιοσύνη και για μια ορισμένη ιδέα της ανθρωπότητας, μιας αδελφικής ανθρωπότητας». Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «τη μεγάλη οδύνη της Γαλλίας και όλου του πλανήτη» μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πάπα σε ηλικία 88 ετών. «Σ' αυτούς τους καιρούς του πολέμου και της αγριότητας, είχε αισθήματα για τον άλλο, για τον πιο ευάλωτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο πάπας Φραγκίσκος «ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ πέραν της Καθολικής Εκκλησίας, με την ταπεινότητά του και την τόσο αγνή αγάπη του για τους πιο στερημένους», χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Οι σκέψεις μου συνοδεύουν όλους αυτούς που αισθάνονται αυτή τη βαθιά απώλεια», πρόσθεσε μέσω του X η Γερμανίδα αξιωματούχος, εκφράζοντας την ευχή η κληρονομιά του αργεντινού Ιησουίτη «να συνεχίσει να μας καθοδηγεί όλους προς έναν πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και πιο συμπονετικό κόσμο».
Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς το χριστιανικό κόσμο και τις κοινότητές του στους Αγίους Τόπους, αναφέρει ότι ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη, της ειρήνης και της συμπόνιας, ο οποίος προώθησε τις σχέσεις με τον εβραϊκό κόσμο.
«Ένας άνθρωπος βαθιάς πίστης και απεριόριστης συμπόνιας, αφιέρωσε τη ζωή του στη ενδυνάμωση των φτωχών και στην προώθηση της ειρήνης σε έναν ταραγμένο κόσμο», δήλωσε ο Χέρτσογκ για τον Φραγκίσκο. «Ελπίζω αληθινά ότι οι προσευχές του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων (από τη Γάζα) θα απαντηθούν σύντομα», έγραψε ο ισραηλινός πρόεδρος στο X.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου και χαιρέτισε τη στράτευσή του «υπέρ της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των πιο ευάλωτων», σε μήνυμά του στο Χ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του. Ο αργεντινός ποντίφικας άφησε «μια βαθιά κληρονομιά. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», πρόσθεσε.
Σε μήνυμά του, ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς ανέφερε σχετικά: «Θα θυμόμαστε τον Φραγκίσκο για την άοκνη δέσμευσή του προς τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας, τη Δικαιοσύνη και τη συμφιλίωση».
Ο πάπας Φραγκίσκος ήταν απ' όλες τις πλευρές ένας άνθρωπος του λαού, υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο X ο ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σκόοφ.
«Η παγκόσμια Καθολική κοινότητα αποχαιρετά έναν ηγέτη ο οποίος αναγνώρισε τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας και προσέλκυσε την προσοχή σ' αυτά. Με τον νηφάλιο τρόπο ζωής του, τις πράξεις υπηρεσίας και συμπόνιας, ο πάπας Φραγκίσκος ήταν πρότυπο για πολλούς -τόσο Καθολικούς όσο και μη Καθολικούς. Τον θυμόμαστε με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε ο Σκόοφ.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελβετίας, Καρίν Κέλερ - Σάτερ επισήμανε: «Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε ένας σπουδαίος πνευματικός ηγέτης, ένας άοκνος υπερασπιστής της ειρήνης. Η κληρονομιά του θα παραμείνει ζωντανή».
Την θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε πριν από λίγο ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.
«Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου με γεμίζει μεγάλη θλίψη. Θα μείνει στην μνήμη μας για την ακούραστη αφοσίωσή του στους πιο αδύναμους της κοινωνίας, στην δικαιοσύνη και στην συμφιλίωση, με οδηγό την ταπεινοφροσύνη και την πίστη στο έλεος του Θεού. Ο πρώτος Λατινοαμερικανός στην Αγία Έδρα άγγιξε τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και πέρα από τα θρησκευτικά σύνορα. Η σκέψη μου αυτή την στιγμή βρίσκεται με τους πιστούς σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχασαν τον 'Αγιο Πατέρα τους. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε ο Φρίντριχ Μερτς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».
«Με την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου, η Καθολική Εκκλησία και ο κόσμος χάνουν έναν υπερασπιστή των αδυνάτων, έναν συμφιλιωτή και έναν εγκάρδιο άνθρωπο», γράφει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Εκτιμούσα πολύ την σαφή άποψή του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους πιστούς σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Σολτς.
«Η φωνή του θα λείψει», γράφει η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε μήνυμά της με αφορμή τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και κάνει λόγο για έναν Πάπα ο οποίος «παρενέβη και αγωνίστηκε για τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Ερχόταν από την "άλλη άκρη του κόσμου". Παρενέβη, αγωνίστηκε για τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκάλεσε επανειλημμένα την Εκκλησία του. Το μήνυμά του ήταν για το "εδώ και τώρα", ακόμη και αμφιλεγόμενο κάποιες φορές και δεν περιορίστηκε ποτέ μόνο στα ποιμαντικά ζητήματα. Η φωνή του θα λείψει», αναφέρει η κυρία Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ».
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε στον Κοσμήτορα του Κολεγίου των Καρδιναλίων Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εκφράζω την βαθιά θλίψη μου σε εσάς, τα μέλη του Κολεγίου των Καρδιναλίων και σε όλα τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας.
Ιδιαίτερα οι καθολικοί, αλλά και - με οικουμενική αλληλεγγύη - πολλοί προτεστάντες εδώ στην Γερμανία, θρηνούν μαζί μου την απώλεια ενός σημαντικού Πάπα και του άμεσου διαδόχου του γερμανικής καταγωγής Βενέδικτου ΙΣΤ΄», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊνμάιερ και περιγράφει τον αποβιώσαντα Πάπα Φραγκίσκο ως «λαμπρό σημάδι ελπίδας» και «άνθρωπο της ειρήνης».
«Η σεμνότητά του, ο αυθορμητισμός και το χιούμορ του, αλλά πάνω απ' όλα η απτή βαθιά του πίστη, άγγιξαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο - και τους έδωσαν υποστήριξη, δύναμη και καθοδήγηση. Από την πρώτη του μέρα ως Πάπας, είχε καταστήσει σαφές ότι ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους, καθώς και για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες. Πολλοί που ένιωθαν ξεχασμένοι ένιωσαν να τους ακούει, να τους βλέπει και να τους κατανοεί ο Πάπας», σημειώνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν τιμά των πάπα Φραγκίσκο αποκαλώντας τον «πρωτεργάτη της δικαιοσύνης στον σύγχρονο κόσμο» και υπερασπιστή των φτωχών και των κατατρεγμένων.
Ο πάπας Φραγκίσκος «έγινε ο εκπρόσωπος των φτωχών, των περιθωριοποιημένων και των κατατρεγμένων», γράφει στο μήνυμά στο Χ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Υπήρξε «πρωτεργάτης της δικαιοσύνης στον σύγχρονο κόσμο», προσθέτει και τονίζει «την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες» και τις εκκλήσεις για κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος και για την ειρήνη στον κόσμο.
Ως «φίλο της ανθρωπότητας» και «αλιέα ανθρώπων» περιέγραψε τον αποβιώσαντα Πάπα Φραγκίσκο ο επικεφαλής της Γερμανικής Διάσκεψης Επισκόπων Γκέοργκ Μπέτσινγκ.
«Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος και σπουδαίος ποιμένας, ο θάνατός του μας θλίβει βαθιά», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου.
«Είχα το προνόμιο να επωφεληθώ της φιλίας του, των συμβουλών του και της διδασκαλίας του, που δεν έλειψαν ποτέ, ούτε καν στις στιγμές της δοκιμασίας και του πόνου του», ανέφερε η ιταλίδα πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Πάπας υπήρξε ένας σπουδαίος απόστολος του Ελέους, στον οποίο είδε την απάντηση στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. «Στην ποιμαντική του διακονία, τον καθοδηγούσαν η ταπεινοφροσύνη και η απλότητα», ανέφερε ο Ντούντα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Το Ιράν, μουσουλμανική χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις με το Βατικανό, εξέφρασε συλλυπητήρια για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου. «Οι συνάδελφοί μου με ενημέρωσαν για την είδηση (...), υποβάλλω τα συλλυπητήριά μου σε όλους τους χρισττιανούς του κόσμου», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαΐ, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται στον Παντοδύναμο Θεό να αναπαυθεί εν ειρήνη» ο Φραγκίσκος.
«Εναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού» αποχαιρετά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
«Σήμερα χάσαμε έναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς σημειώνοντας ότι ο πάπας Φραγκίσκος «είχε αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και είχε επιτρέψει να υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία στο Βατικανό».
Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου «αποτελεί μεγάλη απώλεια για ολόκληρο τον κόσμο, διότι υπήρξε μία φωνή της ειρήνης, της αγάπης, της συμπόνιας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.
Ο πάπας υπήρξε μία παγκόσμια προσωπικότητα εξαιρετικού χαρακτήρα «που εργαζόταν ακούραστα για να προωθήσει την ανοχή και να ενθαρρύνει τον διάλογο...ήταν πρωτεργάτης της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπερασπιζόμενος τα νόμιμα δικαιώματα και καλώντας για τον τερματισμό της σύγκρουσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.
«Με τον θάνατό του, η Καθολική Εκκλησία έχασε έναν μεγάλο Πάπα, έναν συνετό ποιμένα και έναν θαρραλέο ανανεωτή της αποστολής της Εκκλησίας. Τον αποχαιρετούμε γεμάτοι ευγνωμοσύνη. Ο Πάπας Φραγκίσκος έθεσε ισχυρούς τόνους στην Εκκλησία και άνοιξε νέους τρόπους συνύπαρξης. Με βαθιά θλίψη, υποκλινόμαστε σε έναν Πάπα που ήθελε να βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους και να φθάνει μέχρι το περιθώριο της κοινωνίας», αναφέρει ο Γκέοργκ Μπέτσινγκ στην ανακοίνωση της Διάσκεψης των Επισκόπων από την Βόνη.
Το Πατριαρχείο Μόσχας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Πάπας Φραγκίσκος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενεργό ανάπτυξη των επαφών μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τον «αδελφό τους Φραγκίσκο» ευχαριστούν και αποχαιρετούν οι επιζώντες του 'Αουσβιτς σε όλον τον κόσμο, «με μεγάλη θλίψη, στοργή και αναγνώριση».
Ο Πάπας Φραγκίσκος «ήταν ένα πρόσωπο στο οποίο οι επιζώντες είχαν βαθιά εμπιστοσύνη, ακριβώς επειδή κρατούσε διαρκώς έναν καθρέφτη σε έναν συχνά αδιάφορο και άδικο κόσμο», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του 'Αουσβιτς Κρίστοφ Χόιμπνερ.
«Οι προσκλήσεις και εκκλήσεις του προς όλους τους ανθρώπους για έναν κόσμο στον οποίο η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός και το φυλετικό μίσος δεν θα έχουν πλέον θέση, άγγιξαν βαθιά τους επιζώντες», ανέφερε ο κ. Χόιμπνερ και πρόσθεσε ότι τα λόγια και η στάση του Πάπα Φραγκίσκου «λειτούργησαν ως πυξίδα για την ανθρωπότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους επιζώντες, δίνοντάς τους κουράγιο να συνεχίσουν στον δρόμο της μνήμης και της φώτισης».
Οι επιζώντες του 'Αουσβιτς «ευχαριστούν αυτόν τον Πάπα, τον αδελφό τους Φραγκίσκο», καταλήγει η δήλωση του Κρίστοφ Χόιμπνερ.