Μετά τις βαριές ήττες που υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες στις πρόσφατες εκλογές σε δυο κρατίδια, πολλοί άρχισαν αφενός να αμφισβητούν τον νέο αρχηγό Αρμιν Λασέτ και αφετέρου να σκέφτονται το μέλλον χωρίς το κόμμα που έχει κυριαρχήσει στη γερμανική πολιτική σκηνή, σχεδόν απόλυτα τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Εν μέσω του σκανδάλου των προμηθειών στο οποίο ενεπλάκησαν βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η πίεση προς τον Λασέτ και τους ηγέτες του κόμματος είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγους μήνες είχαν μεγάλες ελπίδες για νίκη τόσο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη όσο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο.
Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, μια βιομηχανική περιοχή όπου το CDU κυβέρνησε για σχεδόν έξι δεκαετίες, αποτυπώνεται η σημερινή εικόνα της πολιτικής σκηνής στη Γερμανία, η οποία αναμένει με αγωνία τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις πρώτες μετά από σχεδόν 15 χρόνια χωρίς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Το CDU το οποίο στις προηγούμενες εκλογές του 2016 είχε συγκεντρώσει το 27% των ψήφων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, αυτή τη φορά περιορίστηκε στο 23,6%.
Το χειρότερο όμως νέο για τους Χριστιανοδημοκράτες, είναι ότι ο πρωθυπουργός των Πράσινων Βινφριντ Κρέτσμαν που πριν από τις εκλογές είχε εκφράσει την προτίμηση του για την ανανέωση του κυβερνητικού συνασπισμού με το κόμμα της Μέρκελ, δείχνει να αλλάζει γνώμη. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός οτι το 70% της βάσης των Πρασίνων του κρατιδίου θα προτιμούσε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μια άλλη κυβέρνηση.
Ως εταίροι αναφέρονται οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, σε έναν συνασπισμό, ο οποίος αν πραγματοποιηθεί, αποτελεί για πολλούς αναλυτές πρόδρομο για έναν αντίστοιχο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σε αυτό το σενάριο αναφέρθηκε και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς ο οποίος αναμένει παράλληλα τον αντίπαλο του ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
«Κάποια στιγμή ανάμεσα στο Πάσχα και την Πεντηκοστή» θα έχουμε το όνομα του υποψήφιου καγκελάριου, είπε χαρακτηριστικά στο δεύτερο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης, το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρετγκεν, εντείνοντας τον σκεπτικισμό στους κόλπους του κόμματος.
Το κρίσιμο ερώτημα, πλέον, είναι αν το CDU θα κάνει το «βήμα πίσω» και θα δεχθεί να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία ο άκρως δημοφιλής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του αδελφού κόμματος CSU, Μάρκους Ζέντερ, ή αν θα επιμείνει ο υποψήφιος να είναι δικός του και να αναμετρηθεί με τον Σολτς.