Οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις και να απελάσουν 10 Ρώσους διπλωμάτες

Οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις και να απελάσουν 10 Ρώσους διπλωμάτες

Στην επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και οργανισμούς για την ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές, αλλά και για τις κυβερνοεπιθέσεις της SolarWinds αναμένεται να προχωρήσει η αμερικάνικη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters αλλά και το Bloomberg, οι κυρώσεις τις οποίες είχε προαναγγείλει η Ουάσινγκτον εδώ και καιρό, θα επιβληθούν σε 12 Ρώσους αξιωματούχους και 20 ρωσικούς οργανισμούς ενώ παράλληλα θα εκδιωχθούν 10 Ρώσοι διπλωμάτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών των ΗΠΑ (CISA) εξέδωσε, τον περασμένο Ιανουάριο, κοινή δήλωση με το FBI και ορισμένες άλλες αμερικανικές δομές, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία είναι πιθανότατα πίσω από τη μεγάλης κλίμακας επίθεση στον κυβερνοχώρο στους πελάτες της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών SolarWinds.

Ο Κρίστοφερ Κρέμπς, που απολύθηκε τον προηγούμενο πρόεδρο Τραμπ τεως διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και υποδομής (Cisa) δήλωσε οτι η κυβερνοεπίθεση είναι πιθανότατα έργο της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού SVR.

"Οσοι δουλεύουν για αυτή την υπηρεσία είναι συλλέκτες πληροφοριών," είπε ο Κρέμπς στο CNN. "Ψάχνουν για πολιτικές αποφάσεις, αναζητούν διπλωματικές διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες".

Η κυβερνοεπίθεση παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας των Υπουργείων Άμυνας, Πολιτείας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας και την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας - καθώς και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Παράλληλα, επίθεση δέχθηκε και η Microsoft, o πρόεδρος της οποίας Μπραντ Σμιθ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιθανότατα να είναι η σοβαρότερη που έχει εκδηλωθεί στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και τις δύο τελευταίες δεκαετίες. 

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μια ενημέρωση (update) του λογισμικού Orion, της εταιρείας SolarWinds, που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στη διαχείριση δικτύων στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18.000 χρήστες που "φόρτωσαν" τη συγκεκριμένη ενημέρωση και μετατράπηκαν έτσι άθελά τους σε "ξενιστές" του κακόβουλου λογισμικού.