Στιβ Γουίτκοφ και Βλαντιμίρ Πούτιν
Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τον Πούτιν να αποδεχθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει στρατό
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Στιβ Γουίτκοφ και Βλαντιμίρ Πούτιν
Bloomberg

Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τον Πούτιν να αποδεχθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει στρατό

Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να αποδεχθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να αναπτύξει τον δικό της, επαρκώς εξοπλισμένο στρατό, αλλά και αμυντική βιομηχανία ως κομμάτι της ειρηνευτικής συμφωνίας, αντιδρώντας έτσι στην επιμονή της Ρωσίας να αποστρατιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η χώρα ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να θέσει το θέμα στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ιδιωτικές διαπραγματεύσεις 

Αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει ορισμένες παραχωρήσεις από το Κρεμλίνο και την Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο.

Οι επικριτές έχουν μέχρι στιγμής θεωρήσει τις αμερικανικές προτάσεις ως ευνοϊκά διακείμενες προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής της κυβέρνησης Τραμπ να εγκαταλείψει η Ουκρανία τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Αν συμφωνούσε να αφήσει το Κίεβο να διατηρήσει τον στρατό του, όπως απαιτούν η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, αυτό θα σήμαινε ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τον στόχο του για «αποστρατιωτικοποίηση» της χώρας, έναν από τους κύριους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του.

Ως μέρος ενός σχεδίου συμφωνίας που συζητήθηκε τις εβδομάδες μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας το 2022, η κυβέρνηση Πούτιν πρότεινε να τεθούν αυστηρά όρια στο μελλοντικό μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας, σε μια κίνηση που οι επικριτές είπαν ότι θα την άφηνε αβοήθητη απέναντι σε μελλοντικές απειλές.

Οι ΗΠΑ φέρονται επίσης να θέλουν η Ρωσία να επιστρέψει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στον ουκρανικό έλεγχο. Το εργοστάσιο, που κατέχεται από τις ρωσικές δυνάμεις από το 2022, θα τεθεί στη συνέχεια υπό την εποπτεία των ΗΠΑ για την παροχή ενέργειας σε πόλεις και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου.

Άλλα σημεία περιλαμβάνουν την παροχή στην Ουκρανία μιας ασφαλούς διόδου μέσω του ποταμού Ντνίπρο και την επαναφορά των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στην περιοχή του Χάρκοβο υπό ουκρανικό έλεγχο. Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής.