Οι ουκρανικές φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή
Ρωσία

Οι ουκρανικές φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι οι συνεχιζόμενες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η Μόσχα να διεξάγει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ήρθε μια μέρα μετά τη δημοσίευση σχεδίου σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες Τρίτη, το οποίο σκιαγραφεί τη «φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επωφεληθεί από τις αμοιβαίες αμυντικές ρυθμίσεις».

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει το έγγραφο αρνητικά, λέγοντας ότι η ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «η κύρια απειλή για τη Ρωσία».

«Τονίζει για άλλη μια φορά τη σημασία και την επείγουσα ανάγκη να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Πριν η Ρωσία στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Μόσχα απαιτούσε δεσμευτικές εγγυήσεις για το ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ δεκτή στη διατλαντική αμυντική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το Κίεβο και η Δύση υτποστηρίζουν ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε τις εγγυήσεις ως πρόσχημα, μεταξύ άλλων, για να ξεκινήσει προσχεδιασμένη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας.

«Βάση νέας ασφάλειας»

Το έγγραφο των εννέα σελίδων που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, πακέτο συστάσεων για τις «διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία», προετοιμάστηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης του Ζελένσκι.

Την Τρίτη, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι το πακέτο - το οποίο καλούσε τις δυτικές χώρες να παράσχουν «πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς πόρους» για να ενισχύσουν την ικανότητα του Κιέβου να αμύνεται τα χρόνια πριν την ένταξή του στη συμμαχία του ΝΑΤΟ - θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας ασφάλειας.

Η πρόταση προκάλεσε οργή στη Μόσχα, η οποία θεώρησε ότι ενισχύεται η αποφασιστικότητα του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και μια στρατηγική που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη περισσότερων δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά του.

Ο Πεσκόφ επέκρινε επίσης την Τετάρτη τη χρήση της δυτικής υποστήριξης από το Κίεβο, λέγοντας ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια της Ουκρανίας υποχωρώντας στις ρωσικές απαιτήσεις τις οποίες δεν προσδιόρισε.

«Η ηγεσία της Ουκρανίας πρέπει να λάβει μέτρα που θα εξαλείφουν την απειλή για τη Ρωσία και γνωρίζουν πολύ καλά ποια πρέπει να είναι αυτά», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.