Τα συντρίμμια ενός πυραύλου που προσγειώθηκε στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο στις 2 Ιανουαρίου προέρχονταν από έναν βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου Hwasong-11, ανέφεραν οι αρμόδιοι για τις κυρώσεις παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε έκθεση που επικαλείται το Reuters.
Στη 32σέλιδη έκθεση, οι παρατηρητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα συντρίμμια που ανακτήθηκαν από έναν πύραυλο που προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας στις 2 Ιανουαρίου 2024 προέρχονται από έναν πύραυλο της σειράς Hwasong-11 της Βόρειας Κορέας» και παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη χώρα.
Η Βόρεια Κορέα, επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), τελεί υπό κυρώσεις του ΟΗΕ για τα βαλλιστικά πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα από το 2006, και τα μέτρα αυτά έχουν ενισχυθεί με την πάροδο των ετών.
Τρεις παρατηρητές των κυρώσεων ταξίδεψαν στην Ουκρανία νωρίτερα τον Απρίλιο για να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια και δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο πύραυλος κατασκευάστηκε από τη Ρωσία. Ωστόσο, «δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος, ούτε από ποιον».
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι μεταφέρει όπλα στη Ρωσία για χρήση εναντίον της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά υποσχέθηκαν πέρυσι να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις.
Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι, σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις, εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους που προμήθευε η Πιονγκγιάνγκ εναντίον της Ουκρανίας.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ ανέφεραν ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Hwasong-11 δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά δημόσια από την Πιονγκγιάνγκ το 2019.
Η Ρωσία άσκησε τον περασμένο μήνα βέτο στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που επί 15 χρόνια παρακολουθούσε την επιβολή των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά και βαλλιστικά πυραυλικά της προγράμματα. Η θητεία της τρέχουσας ομάδας εμπειρογνωμόνων λήγει την Τρίτη.
Μέσα σε λίγες ημέρες από την επίθεση της 2ας Ιανουαρίου, οι εισαγγελικές αρχές στο Χάρκοβο παρουσίασε στα μέσα ενημέρωσης τμήματα του πυραύλου, λέγοντας ότι διέφερε από τα ρωσικά μοντέλα και ότι «ενδέχεται να πρόκειται για πύραυλο που προμηθεύτηκε η Βόρεια Κορέα».