Νετανιάχου: «Ωκεανός γελοιότητας» οι κατηγορίες περί δωροδοκίας εναντίον μου
AP / Menahem Kahana
AP / Menahem Kahana

Νετανιάχου: «Ωκεανός γελοιότητας» οι κατηγορίες περί δωροδοκίας εναντίον μου

Η δημόσια δίκη για διαφθορά είναι μια «ευκαιρία για να αντικρούσει κανείς τις γελοίες κατηγορίες», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην αρχή της κατάθεσής του, το πρωί της Τρίτης (10/12).

«Περίμενα οκτώ χρόνια γι' αυτό», είπε, «για να πω την αλήθεια όπως τη θυμάμαι».

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ωκεανό γελοιότητας», ενώ επέκρινε τη χρονική στιγμή της δίκης, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο, λέγοντας «είμαι ο πρωθυπουργός και διαχειρίζομαι μια χώρα και τις IDF κατά τη διάρκεια ενός πολέμου».

Σύμφωνα με το Jerusalem Post, είπε ότι πίστευε ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να είχε ισορροπήσει καλύτερα τον χρόνο [του] από το να τον [αναγκάζει] να καταθέτει τρεις φορές την εβδομάδα.

Τόνισε, επίσης, ότι ενώ ήλπιζε να μπορεί να διοικεί τη χώρα και να καταθέτει παράλληλα, τα γεγονότα στη Συρία είχαν αλλάξει την ισορροπία στην περιοχή.

«Πριν από λίγες μέρες συνέβη ένα τεκτονικό γεγονός που δεν έχει συμβεί εδώ και 100 χρόνια από το Σάικς–Πικό» δήλωσε δε, αναφερόμενος στη συμφωνία του 1916 που χώριζε τις οθωμανικές επαρχίες σε περιοχές βρετανικού και γαλλικού ελέγχου.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι το να θέλει κάποιος να υπηρετήσει τη χώρα του θα οδηγούσε σε αυτό», είπε.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε επίσης ότι αν είχε ακολουθήσει τον «αριστερό» τρόπο, δεν θα είχε δικαστεί: «Μου είπαν "κάντε ένα παλαιστινιακό κράτος και δώστε τους τη μισή Ιερουσαλήμ". Επειδή το απέρριψα αυτό, τα ΜΜΕ με μισούν. Αν είχα αποδεχθεί δύο κράτη, είχα αγνοήσει την απειλή του Ιράν και έκανα μερικά βήματα αριστερά, θα είχα χειροκροτηθεί».

Επανέλαβε την ανάγκη του Ισραήλ να είναι ισχυρό στρατιωτικά και οικονομικά, και μίλησε για τη δική του επιθυμία η χώρα να αντέξει την παγκόσμια και εσωτερική πίεση.

«Έρχομαι σε επαφή με οικογένειες των ισραηλινών ομήρων, όχι για να κερδίσω πολιτικούς βαθμούς, αλλά λόγω αληθινής δέσμευσης στη χώρα μου», συνέχισε.

Τόνισε ότι η επιστροφή του στην πολιτική σε ηλικία 50 ετών δεν έγινε για δόλιους λόγους ή για να πάρει επιδόματα, αλλά για να βοηθήσει περισσότερο τη χώρα του, προσθέτοντας ότι αυτή η απόφαση προκάλεσε βάσανα στη σύζυγό του.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες για δωροδοκία μέσω ακριβών πούρων και σαμπάνιας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε σκωπτικά ότι «ποτέ δεν μπορεί να καπνίζει με την ησυχία του τα πούρα [του]».

«Πάντα με διακόπτουν... Παρεμπιπτόντως, μισώ τη σαμπάνια». Απάντησε ότι οι κατηγορίες πως έλαβε παράνομα δώρα ήταν «ψέματα».

Μιλώντας για το πρόγραμμά του, είπε ότι καπνίζει λίγο, αλλά δεν τρώει «φανταχτερό» φαγητό και τρώει στη δουλειά. Είπε ότι εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο, συχνά μέχρι τις δύο το πρωί, και δεν βλέπει ποτέ τα παιδιά του, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο τίμημα».

Εξωτερικές σχέσεις

Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να παγώσει τις οικοδομές [υποδομές] των εποίκων «για σχεδόν ένα χρόνο για να αντιμετωπίσει τον Ομπάμα», αν και «τελικά κατάφερε να διπλασιάσει το μέγεθος των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη».

Πρόσθεσε ότι η άποψη του Ομπάμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει ισραηλινό κτίριο κοντά στους Παλαιστίνιους «αντέβαινε ευθέως στις ιδέες στις οποίες πίστευα».

Επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Ομπάμα είδε το Ιράν ως «ευκαιρία» και τις προσπάθειες του πρώην προέδρου να συνάψει πυρηνική συμφωνία με το καθεστώς.

Ο Νετανιάχου ανέφερε επίσης μια ιστορία του πρώην υπουργού των ΗΠΑ Τζον Κέρι που του είπε να χρησιμοποιήσει την πολιτική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ως πρότυπο για το πώς να χειριστεί τις προκλήσεις στο Ισραήλ, με τον ίδιο να λέει ότι απάντησε πως δεν ήξερε πότε, αλλά ήξερε ότι «η πολιτική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα αποτύχει».