Συνεχίζεται την Παρασκευή (15/12) η Σύνοδος Κορυφής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να επιμένει στην απόφασή του να ασκήσει βέτο στο ύψους 50 δισ. ευρώ πακέτο αρωγής της ΕΕ προς την Ουκρανία, δηλώνοντας πως εξακολουθεί να μπορεί να σταματήσει την ένταξη του Κιέβου στον ευρωπαϊκό συνασπισμό ακόμη και αφού οι ενταξιακές συνομιλίες έλαβαν το «πράσινο» φως.
Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ χθες, Πέμπτη (14/12), στις Βρυξέλλες, άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέκαμψαν τις αντιρρήσεις του Όρμπαν κάνοντάς τον να βγει από την αίθουσα ενώ αυτοί προχωρούσαν στο ιστορικό βήμα να συμφωνήσουν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την εμπόλεμη χώρα.
Ωστόσο δεν μπορούσαν να υπερβούν την αντίσταση του Όρμπαν -ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία- σε μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ώστε να διοχετευθεί ζωτικής σημασίας οικονομική στήριξη στην Ουκρανία και να παρασχεθούν περισσότερα μετρητά σε άλλες προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης.
Ο Όρμπαν δήλωσε την Παρασκευή (15/12) στον κρατικό ραδιοσταθμό ότι αναγκάσθηκε να μπλοκάρει το πακέτο αρωγής προς την Ουκρανία -τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου πολυετούς προϋπολογισμού- για να εξασφαλίσει ότι η Ουγγαρία θα λάβει τα κεφάλαια που θέλει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Ανέκαθεν έλεγα πως, αν κάποιος θέλει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό -και αυτοί το θέλουν-, τότε είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την Ουγγαρία να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να πάρει αυτά που δικαιούται. Όχι τα μισά, όχι το ένα τέταρτο», δήλωσε.
Οι ηγέτες της ΕΕ τερμάτισαν τις συνομιλίες για το οικονομικό πακέτο, κάτι για το οποίο απαιτείται ομοφωνία, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν ξανά τον Ιανουάριο, με κάποιους να εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί τότε μια συμφωνία.
Αν αυτό δεν συμβεί, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να παράσχουν βοήθεια μεμονωμένα ή να συνάψουν χωριστές συμφωνίες.
Όσο για την απόφαση να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, η οποία χαιρετίσθηκε από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως μια νίκη για την Ουκρανία και την Ευρώπη, ο Ορμπάν υπογράμμισε πως οι συνομιλίες θα είναι πολύ μακρές - και η Ουγγαρία εξακολουθεί να μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία αργότερα.
«Αυτή είναι μια κακή απόφαση», υποστήριξε ο εθνικιστής ούγγρος ηγέτης. «Η Ουγγαρία δεν φέρει ευθύνη γι' αυτό, μπορούμε να σταματήσουμε αργότερα αυτή τη διαδικασία και, αν χρειαστεί, θα πατήσουμε φρένο και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο».
Όρμπαν: Το παρασκήνιο της αποχώρησης από τη Σύνοδο Κορυφής - Ο ρόλος του Σολτς
Ο Βίκτορ Όρμπαν υποχώρησε σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, έχοντας προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, την ώρα που η Ευρώπη ξεμπλόκαρε ένα πακέτο 10 δισ. προς την Ουγγαρία και μπλόκαρε -για κάποιο διάστημα- τη βοήθεια 50 δισ. προς την Ουκρανία.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη (14/12) να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο, κάνοντας ένα κομβικό βήμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, παρακάμπτοντας τον στενότερο σύμμαχο της Μόσχας στο μπλοκ: Τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία και σε μια επαναδιαπραγμάτευση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απόφαση αυτή αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο, σε έκτακτη Σύνοδο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στους δημοσιογράφους.
«Δύο παραχωρήσεις σε μία σύνοδο κορυφής ήταν πάρα πολλές για να τις πουλήσουν στην Ουγγαρία», δήλωσε ένας αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τον Προϋπολογισμό τον Ιανουάριο.
Το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες προς το Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον χθες το βράδυ ήταν σαφές: Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να την έλκει πιο κοντά στο μπλοκ - ακόμη και όταν οι ΗΠΑ αγωνίζονται να περάσουν το δικό τους πακέτο βοήθειας από το Κογκρέσο και η Ουκρανία παλεύει να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης.
Ο Όρμπαν όλο το προηγούμενο διάστημα απειλούσε ότι θα ασκήσει βέτο σε κάθε απόφαση των 27 για την Ουκρανία ωστόσο χθες, την ώρα της ψηφοφορίας για την ένταξη των δύο χωρών, αποχώρησε από την αίθουσα.
Ήταν μια προσυμφωνημένη κίνηση, μια πρόταση του Γερμανού Όλαφ Σολτς στον Όρμπαν για να λυθεί το αδιέξοδο. Έτσι οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ μπόρεσαν τεχνικά να λάβουν μια ομόφωνη απόφαση ερήμην του.
Όπως αναφέρει το Politico, στην προετοιμασία της Συνόδου υπήρχε μια αίσθηση ότι οι απειλές του Όρμπαν δεν ήταν παρά θεατρινισμοί.
«Μια μικρή χώρα όπως η Ουγγαρία πολιτικά δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά για να αντιταχθεί πραγματικά σε μια τόσο σημαντική απόφαση», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ενώ η αποχώρησή του επέτρεψε στους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν το πράσινο φως στην Ουκρανία, δεν εμπόδισε τον Όρμπαν να κατακεραυνώσει δημόσια τη συμφωνία στη συνέχεια, λέγοντας ότι η Ουγγαρία «δεν ήθελε να είναι μέρος αυτής της κακής απόφασης».
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τη σύγκρουση της κυβέρνησης Όρμπαν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις προσπάθειές της να περιορίσει το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης στο εσωτερικό της χώρας.
Όταν οι Βρυξέλλες μπλόκαραν τα κονδύλια προς την Ουγγαρία ο Όρμπαν αντέδρασε με την απειλή του βέτο.
Να σημειωθεί ότι χθες, ο Όρμπαν παραιτήθηκε οικειοθελώς από την ψήφο του για την Ουκρανία από μόνος του.
Οι ηγέτες και οι διπλωμάτες της ΕΕ αρνήθηκαν ότι έδωσαν στον Όρμπαν οποιαδήποτε ανταλλάγματα για να εγκαταλείψει την αίθουσα την κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μια κομβική κίνηση σε μια κρίσιμη στιγμή.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Κομισιόν αποδέσμευσε 10,2 δισ. ευρώ από τα Ταμείο συνοχής της ΕΕ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, μια κίνηση που η Επιτροπή επέμεινε ότι ήταν ανεξάρτητη από τις απειλές του Όρμπαν να εμποδίσει τη διαδικασία προσχώρησης της Ουκρανίας, αν και δέχθηκε δριμεία κριτική εντός της ευρωβουλής.
Παρόλο που οι ηγέτες της ΕΕ ξεπέρασαν το αρχικό εμπόδιο στην πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην Ένωση, η υποχώρηση του Όρμπαν δεν εξασφαλίζει ότι θα επιτραπεί στο Κίεβο να ενταχθεί στην Ένωση.