Ουκρανοί ερευνητές εξετάζουν τα συντρίμμια ενός νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας εμβέλειας που εκτοξεύθηκε στην πόλη Ντίνπρο την περασμένη Πέμπτη, πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ένα τέτοιο ισχυρό όπλο στον πόλεμο.
Το Reuters ήταν ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων που αποκτήσαν πρόσβαση στα ερείπια του πυραύλου την Κυριακή. Οι δημοσιογράφοι δεσμεύτηκαν να μην αποκαλύψουν την ακριβή τοποθεσία της περιοχής για λόγους ασφαλείας.
Τα καμένα και κατεστραμμένα κομμάτια των συντριμμιών ήταν τοποθετημένα σε μια εγκατάσταση που κάνει ανάλυση όπλων. Οι Ουκρανοί ειδικοί μελετούν τέτοια συντρίμμια για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού, την παραγωγή και πώς να αναπτύξουν την αντεπίθεσή τους.
Η Ρωσία έχει ονομάσει τον πύραυλο Oreshnik (Φουντουκιά) και υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να τον αναχαιτίσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι το όπλο έφτασε σε μέγιστη ταχύτητα άνω των 13.000 χλμ/ώρα (8.000 μίλια/ώρα) κατά την πορεία του προς την πόλη Ντίνπρο.
Σημειώνεται ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας έχουν εμβέλεια έως 5.500 χιλιόμετρα και πολλά παραμένουν ασαφή προς το παρόν, συμπεριλαμβανομένου του εύρους της ζημιάς που προκλήθηκε από τον πύραυλο. Η Ουκρανία σπάνια αποκαλύπτει ζημιές σε στρατιωτικούς στόχους, φοβούμενη ότι τέτοιες πληροφορίες θα βοηθήσουν τη Μόσχα.
Δύο κρατικοί ειδικοί έδωσαν προσεκτικές εκτιμήσεις, λέγοντας μόνο ότι το όπλο ήταν βαλλιστικό, πετούσε σε βαλλιστική τροχιά και ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές. Αρνήθηκαν, ωστόσο, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, λέγοντας πως αυτά είναι προκαταρκτικά συμπεράσματα και για να πει κανείς κάτι πιο συγκεκριμένο απαιτείται χρόνος και προσεκτική μελέτη των υπολειμμάτων του πυραύλου.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν ανακαλυφθεί τέτοια υπολείμματα ενός τέτοιου πυραύλου στην επικράτεια της Ουκρανίας» δήλωσε ερευνητής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι εκτόξευσε έναν νέο πύραυλο μεσαίας εμβέλειας σε στρατιωτικό στόχο της Ουκρανίας στον Δνείπερο ως απάντηση στην επίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας με πυραύλους αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής για πρώτη φορά μετά την έγκριση των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός έχει δηλώσει ότι ο σχεδιασμός του πυραύλου βασίζεται στον μακρύτερης εμβέλειας RS-26 Rubezh διαστημικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM). Ο νέος πύραυλος ήταν πειραματικός και η Ρωσία πιθανώς διέθετε μόνο λίγους από αυτούς, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τον πύραυλο στη μάχη και ότι είχε αποθέματα έτοιμα προς χρήση.